Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΦΕΥΡΙΣΚΕΙ ΡΩΣΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ

Η Ουάσιγκτον  όμως φοβάται παιχνίδι του Πούτιν με την Ελλάδα


                  Σκίτσο του Σπύρου Ορνεράκη (από το 2010)
 
  Δεν είναι μόνον ο ευρωπαϊκός Τύπος που απασχολείται εδώ και αρκετές εβδομάδες με τις ελληνικές εξελίξεις, αλλά και ο αμερικάνικος. Εκτός από τα σχεδόν καθημερινά άρθρα του Πολ Κρούγκμαν στους καθιερωμένους NewYorkTimes, πληθώρα είναι τα δημοσιεύματα και στις ιστοσελίδες εναλλακτικής γνώμης.

 
  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεωπολιτικό παιχνίδι που εξυφαίνεται μέσα από τις αμερικανικές ανησυχίες για τις ελληνικές πολιτικέ εξελίξεις.

  Έτσι, ενώ τα αμερικάνικα και βρετανικά Μέσα του συρμού προσπαθούν να προωθήσουν έναν διαφαινόμενο κίνδυνο από την «ρωσική επεκτατική πολιτική» λόγω Ουκρανίας και «την απειλή που νοιώθουν οι χώρες της Βαλτικής» από τον Πούτιν, οι πραγματικοί φόβοι της Ουάσιγκτον βρίσκονται πολύ νοτιότερα και το ενδεχόμενο το Κρεμλίνο να κάνει παιχνίδι με την Αθήνα.
 
  Αμερικανικά άρματα παρέλασαν 300 μέτρα από τα ρωσικά σύνορα

 
 Αμερικανοί στρατιώτες σε θωρακισμένα άρματα παρελαύνουν στην ημέρα ανεξαρτησίας της Εσθονίας
  Η Εσθονία, χώρα μέλος του NATO πραγματοποίησε στρατιωτική παρέλαση στη μεθοριακή πόλη Νάρβα, μόλις 300 μέτρα από τα ρωσικά σύνορα.
 
Το ταλίν θεωρείται από τους επικριτές της Μόσχας, από τότε που αποσπάσθηκε από την Σοβιετική Ένωση και κατηγορεί το Κρεμλίνο ότι ακολουθεί επιθετική πολιτική εναντίον των κρατών της Βαλτικής.

  Στην χτεσινή γιορταστική παρέλαση, ο αρχηγός του εσθονικού στρατού υποστράτηγος Riho Terras βρισκόταν επικεφαλής, ενώ ο πρόεδρος της χώρας Toomas Hendrik ήταν το τιμώμενο πρόσωπο.
 
 Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, που κυβερνάται από αμερικανικής έμπνευσης πραξικοπηματίες, Πέτρο Ποροσένκο πήγε σε διεθνή έκθεση οπλικών συστημάτων στο Ντουμπάι. Εκεί συναντήθηκε με τον επικεφαλής των πωλητών αμερικανικών εξοπλισμών, παρόλο που επισήμως η αμερικανική κυβέρνηση υποκριτικά ανακοινώνει ότι δεν πρόκειται να πουλήσει όπλα στην Ουκρανία. Η πραγματικότητα είναι πως η Ουάσιγκτον ξεπλένει την αποστολή όπλων στο Κίεβο μέσω Αμπού Ντάμπι…

  Οι ειρηνευτικές διαδικασίες που εξυφαίνονται στο Μινσκ ανάμεσα σε Μέρκελ, Ολάντ, Ποροσένκο και Πούτιν ενώ ανακοινώνονται πολλές επιφυλάξεις από την αμερικανική κυβέρνηση δεν σημαίνουν παρά προσπάθεια να κερδίσουν χρόνο τα ανδρείκελα του Κιέβου, πριν ξεσπάσει ανοικτός πόλεμος με τη Ρωσία.

  Ο Ποροσένκο μπορεί παρά τις πιέσεις των νεοσυντηρητικών της Ουάσιγκτον να αποφεύγει την κατά μέτωπο σύγκρουση με τη Μόσχα, αλλά ο Ουκρανός υγφυπουργός Εξωτερικών Vadym Prystaiko, (ως πριν λίγο πρεσβευτής της χώρας τους τον Καναδά) σε πρόσφατο ταξίδι του στην Οτάβα, παραδέχτηκε πως η χώρα του προετοιμάζεται «για ολοκληρωτικό πόλεμο με τη Ρωσία». Είπε ακόμη ότι «ο κόσμος δεν πρέπει να φοβηθεί να βοηθήσει την Ουκρανία να τα βάλει με μία πυρηνική δύναμη».

  Εκεί μπορεί να μας οδηγήσουν οι νεοναζί που κυβερνούν το Κίεβο. Και τότε, ποιος συγκρατεί τους στρατοκράτες που διοικούν το ΝΑΤΟ;
 Η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει ότι η αποστολή αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία θα δημιουργήσει πολύ μεγάλο και ευρύτερο πρόβλημα. Και για να δείξουν ότι δίνουν σημασία στις εξελίξεις, πρόσφεραν αντιβαλλιστικό σύστημα S-300 στο Ιράν. Ενώ εξετάζεται και η προσφορά στην Τεχεράνη του βαλιστικού συστήματος  Antey-2500 με δυνατότητα καταστροφής αεροσκαφών και πυραύλων σε απόσταση περίτ α 1.500 μίλια.
 
Έτσι σε περίπτωση σύγκρουσης, θα διακινδυνεύουν οι πτήσεις αμερικανικών αεροσκαφών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Διογκώνοντας την ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα η «Τέλεγκραφ» εγραφε πριν δύο ημέρες, πως ο πρόεδρος της Ρωσίας Πούτιν «ετοιμάζεται να εξαπολύσει εκστρατεία για να αποσταθεροποιήσει τις χώρες της Βαλτικής στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
 
Πώς πληροφορήθηκε κάτι τέτοιο; Μα το είπε ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Michael Fallon. Τι είπε ακριβώς; «Λιθουανία, Εσθονία και Λετονία προσέξτε επειδή η Ρωσία σύντομα θα ετοιμάσει αναταραχή και σε σας»…
Μήποως κάτι ανάλογο δεν είχαν πει και οι Βρετανοί αξιωματούχοι για να ξεσπάσει η εισβολής το Ιράκ; Ποιος έχει ξεχάσει τα ψέματα για τα «επικίνδυνα όπλα του Σαντάμ» ; Ουδέποτε φυσικά βρέθηκαν χημικά ή βιολογικά όπλα στο Ιράκ. Αλλά και τι μ΄αυτό. Σε τι κατάσταση βρίσκεται τώρα η κάποτε χώρα;
 
…και στο βάθος Ελλάδα

  Καθώς λοιπόν, ο Φάλον κι οι ψυχροπολεμικοί σχεδιαστές επικεντρώνονται στην φανταστική απειλή στην Βαλτική, η ΕΕ, η ΕΚΤ το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών προκαλούν  κατάσταση αποσταθεροποίησης στην Ελλάδα προκαλώντας να αυξηθούν εκείνοι στην καταπιεσμένη χώρα που θα ήθελαν να πέσουν στην αγκαλιά της αρκούδας.
  Ο σκληρός πυρήνας της ΕΕ, μαζί με το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την συντηρητική Γερμανία, ασκούν ασφυκτική  οικονομική πίεση στη νέα αριστερή κυβέρνηση της Αθήνας που ενδέχεται να την σπρώξει στην αγκαλιά της Ρωσίας για μια οικονομική και ενεργειακή συνεργασία.
  Αυτό το ενδεχόμενο που βλέπουν με καλό μάτι και άλλες πιεσμένες οικονομικά ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσε να ανατρέψει τον γνωστό  ευρωπαϊκό χάρτη προκαλώντας γεωπολιτική ανατροπή.
  Πολλοί είναι οι αμερικάνοι σχολιαστές που υποστηρίζουν ότι η ξαφνική γερμανική στροφή να δοθεί ανάσα έστω τεσσάρων μηνών στη νέα κυβέρνηση των Αθηνών ήρθε με αμερικανική υπόδειξη.
  «Επειδή στις αρχές του μήνα στο ταξίδι του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Μόσχα, έθεσε τις βάσεις σε σειρά από διμερείς συμφωνίες, όπως να περάσει ο ρωσο-τουρκικός αγωγός φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας στη Νότιο Ευρώπη. 

Αυτή είναι η παράκαμψη του «South Stream», που επρόκειτο αρχικά να περάσει μέσω Βουλγαρίας, αλλά εμποδίστηκε από την ΕΕ, ύστερα και από αμερικανικές πιέσεις.

 Η διαφαινόμενη ελληνο-ρωσική προσέγγιση επικυρώθηκε με την επίσημη πρόσκληση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από τον πρόεδρο Πούτιν, να επισκεφθεί  τη Μόσχα στους εορτασμούς για τη νίκη επί των Ναζί, στις 9 Μαϊου.
  Έτσι και ολοκληρωθεί το έργο του νέου αγωγού, η Ελλάδα πέρα από τα οικονομικά οφέλη θα αποτελέσει ενεργειακό κόμβο με στρατηγική θέση στο ευρωπαϊκό περιβάλλον.
  Η αυξανόμενη θερμότητα στις ελληνορωσικές σχέσεις, προκάλεσε την αγανάκτηση της Γερμανίδας υπουργού  Άμυνας Ursula von Der Leyen η οποία είπε: «Η Ελλάδα διακινδυνεύει τη θέση της στη συμμαχία του ΝΑΤΟ με την προσέγγισή της με τη Ρωσία».
 Για να πάρει αμέσως ;απάντηση από τον Έλληνα ομόλογό της Π. Καμένο «Πρόκειται για απαράδεκτη δήλωση, αφού η Ελλάδα ήταν πάντα με το μέρος των Συμμάχων από τότε που έδιωξε τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής».
  Το ενδεχόμενο απομάκρυνσης της Ελλάδας από ΝΑΤΟ και ΕΕ βλέπουν και όσοι φοβούνται το ενδεχόμενο ελληνικού βέτο σε νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.
 
  Χώρια που η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη εκφράσει άποψη για την προωθούμενη ασμένως από τις ΗΠΑ διατλαντικής εμπορικής συμφωνίας ΤΤΙΡ…

Δεν υπάρχουν σχόλια: