Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ:

Μια ιδιωτική τρέλα με δημόσιο χρήμα...

Μία χαλαρή συζήτηση του Νίκου Ξυδάκη με τους δημοσιογράφους στο καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου μας βοήθησε να τον αποκρυπτογραφήσουμε λίγο. Όχι μόνο για όσα είπε, αλλά και για όσα κάνει. Από τους συμβούλους του μέχρι τις πρώτες του αποφάσεις. Ο Υπουργός Πολιτισμού σε 10 σημεία.


 1) «Το Μέγαρο Μουσικής; Μία ιδιωτική τρέλα με δημόσιο χρήμα. Το Μέγαρο είναι ένα μεγάλο φέσι στο κεφάλι του ελληνικού κράτους».

2) «Τα χρήματα για τον πολιτισμό είναι βασικά στις περιφέρειες. Συνεργαζόμαστε με την κυρία Ρένα Δούρου, είχα μια μακρά κι εποικοδομητική συζήτηση και με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, τον κύριο Μπακογιάννη». Είναι και ο αδελφός της κυρίας Δούρου στο υπουργείο πολιτισμού, η συνεργασία τους επομένως θα είναι πιο εύκολη. Για τον κ. Μπακογιάννη δεν μάθαμε τι συζήτησαν. 

 3) «Η συμπεριφορά του Μεγάρου Μουσικής απέναντι στις ορχήστρες, όπως η ΚΟΑ, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, είναι άθλια». 

4) Δύο βασικοί σύμβουλοι του κ. Ξυδάκη είναι φίλοι μας και γνωστοί μας. Η Ειρήνη Λαγουρού και ο Φώτης Απέργης. Την Ειρήνη την ξέρουμε χρόνια από τα θεάματα και τη εξαιρετική σχέση που είχε κι έχει με τους δημοσιογράφους, ο Φώτης ήταν στην Ελευθεροτυπία (επικεφαλής στο κυριακάτικο, πολύ καλό τότε, «7»), είναι τώρα αρχισυντάκτης του καλλιτεχνικού τμήματος στην Επένδυση (ταυτόχρονα;), σύμβουλος και των δύο τελευταίων Υπουργών Πολιτισμού. 

5) Ο Νίκος Ξυδάκης, συνάδελφος δημοσιογράφος, καθ' όλα σεβαστός, ξέρει το αντικείμενο «πολιτισμός» απ' έξω κι ανακατωτά. Σε όλες του τις εκφάνσεις. Να δούμε πως θα αξιοποιήσει τη δημοσιογραφική του εμπειρία και τώρα, στην πράξη!

6) «Θέλω το υπουργείο Πολιτισμού να γίνει ένα παραγωγικό υπουργείο, να παράγει πλούτο. Καθόμαστε σ' έναν πολιτισμό πέντε χιλιάδων ετών, είμαστε έξυπνοι να τον αξιοποιήσουμε;» 

7) «Εννοείται πως θα υποστηρίξουμε τον λόγιο πολιτισμό, αλλά πρέπει να δούμε ξανά και τον λαϊκό, την ποπ κουλτούρα που έχει παραδοθεί στο χυδαίο εμπόριο. Δεν είναι μόνο το Ηρώδειο πολιτισμός. Είναι και το θέατρο Βράχων στον Βύρωνα, είναι και τα πανηγύρια». 

8) O Νίκος Ξυδάκης ήταν ενεργός και στο twitter. Να δούμε αν θα συνεχίσει και τώρα που πήρε υπουργική θέση. Θα απαντάει απευθείας στα ερωτήματά μας; Ή, μήπως, όχι; Να δει ας πούμε τα περιοδικά των δύο φεστιβάλ, των Αθηνών και Θεσσαλονίκης; Θα δουλέψουν οι ίδιοι δημοσιογράφοι που βρίσκονται χρόνια εκεί, μία δεδομένη και στάνταρ παρέα; Το λέω προκαταβολικά προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης, δεν ενδιαφέρομαι. Αλλά δεν μπορεί να συνεχίσουν και τώρα οι ίδιοι. Ε, κύριε Ξυδάκη; 

9) «Το Υπουργείο Πολιτισμού πληρώνει κάθε μήνα 49.100 ευρώ για ενοίκιο, στο κτίριο της Μπουμπουλίνας. Συνολικά πληρώνει 53 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για ενοίκια, για τα 13 κτίρια συνολικά στα οποία στεγάζονται οι υπηρεσίες του». 

10) Ελπίζω ο Νίκος Ξυδάκης να παραμείνει και ως υπουργός όσο cool ήταν και ως δημοσιογράφος. Μόνο κέρδος θα είναι. Και για τον ίδιο και για το αξίωμα. Εδώ θα είμαστε. Δημήτρης Κανελλόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: