Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

ΜΑΡΔΑΣ: Η ΜΕΡΚΕΛ ΖΗΤΗΣΕ ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΙΠΕ ΟΧΙ

Όχι στις ομαδικές απολύσεις και τη μείωση των συντάξεων παρά τις πιέσεις των δανειστών, είπε η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Δημήτρη Μάρδα. Μιλώντας το πρωί σε τηλεοπτικές εκπομπές ο  αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι το θέμα της μείωσης των συντάξεων έθεσε η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στον Αλέξη Τσίπρα στη συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο και η απάντηση ήταν αρνητική.Ο Δημήτρης Μάρδας, σχολίασε ότι τα εργασιακά παραμένουν το βασικό θέμα της  διαφωνίας, στο Brussels Group. «Αξίζει για τα δύο - τρία θέματα να υπάρξει ρήξη; Αυτό είναι ένα βασικό ερώτημα στο Brussels Group και στους πολιτικά ιστάμενους» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

 

 
 Για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων τόνισε ότι οι προτάσεις της Ελλάδας είναι ποσοτικοποιημένες και ότι έχουν κατατεθεί ισοδύναμα.
Για τον ΦΠΑ είπε ότι δεν θα υπάρξει συνολική αύξησή του, επισημαίνοντας ότι «είναι ένα από τα τέσσερα μέτρα που είναι ανοικτά». Απέκλεισε πάντως οριζόντια αύξηση του ΦΠΑ σε φάρμακα, ξενοδοχεία, τρόφιμα. Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ δήλωσε ότι «ο ΕΝΦΙΑ δεν βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων αυτή τη στιγμή».

Για τον ειδικό φόρο πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, δήλωσε ότι θέση της κυβέρνησης είναι «να ξαναγυρίσουμε σε μια ρύθμιση όμοια με αυτή του παρελθόντος, ώστε να υπάρχει διαφοράς στο κίνησης και θέρμανσης. Που σημαίνει το θέρμανσης να κινηθεί στα 60 λεπτά το λίτρο, και το κίνησης να κατέβει στα κατώτατα επίπεδα».
Παρέπεμψε τέλος, στην ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή σήμερα το βράδυ για το πώς βαδίζει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, τι αναφέρει η λίστα των μεταρρυθμίσεων και ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: