Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

ΑΝΤΙΔΙΚΙΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΡΑΣΗΣ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ..

Ο Γκραμσι: Η αλήθεια είναι επαναστατική από τη φύση της
 Φιλολογικός όμιλος Παρνασσού η Βουλή.. Ή μήπως πρόκειται περί του φύλλου συκής για την κάλυψη της "επαναστατικής αλήθειας" που εν προκειμένω αφορά τη συμφωνία...


Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, έκλεισε την δευτερολογία του με μια φράση του Γκράμσι –όπως λέει ο ίδιος- την οποία απεύθυνε στην κυβέρνηση. «Όπως έχει πει ο Γκράμσι, το αυτονόητο είναι επαναστατικό», σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Αμέσως μετά, τον λόγο –απόντος του Πάνου Καμμένου- πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος έσπευσε να διορθώσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο, λέγοντας «Εγώ ήξερα ότι ο Γκράμσι είχε πει, ότι η αλήθεια είναι επαναστατική».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, έχει μάλιστα επικαλεστεί τη συγκεκριμένη φράση και κατά τη διάρκεια της τελευταίας του συνέντευξης στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η φράση με το «αυτονόητο», είναι προφανές πως δεν υπάρχει κάπου στο έργο του Γκράμσι, όμως και εκείνη του εκπροσώπου των ΑΝ.ΕΛΛ. παρότι σίγουρα είναι πιο κοντά στην πραγματική φράση του Ιταλού κομμουνιστή, δεν ταυτίζεται.
Αντίθετα, οι φράσεις που χρησιμοποίησαν αμφότεροι οι εμπλεκόμενοι στη μίνι-διαμάχη, παραπέμπουν περισσότερο σε εκείνη του Τζορτζ Όργουελ. «Σε μια εποχή καθολικής εξαπάτησης, το να λες την αλήθεια είναι μια επαναστατική πράξη».
Η φράση του Γκράμσι από την άλλη, είναι αυτή που λέει πως «η αλήθεια είναι επαναστατική από τη φύση της».

Δεν υπάρχουν σχόλια: