Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ : ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΗ ΑΝΑΡΧΗ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

 Όμως προσοχή μη διαφύγουν της φορολογικής δαγκάνας οι γιγαντιαίες επιχειρήσεις με έδρα την αλλοδαπή επειδή έτσι θα βυθιστούν με τις αντίστοιχες οικονομικές συνέπειες όσες δρουν επί ελληνικού εδάφους



Φορολογία στις ιστοσελίδες (ενημερωτικές, αθλητικές, ψυχαγωγικές, Lifestyle) στην Ελλάδα, ετοιμάζεται να επιβάλλει η κυβέρνηση,  στην προσπάθειά της να αντλήσει έσοδα για τα άδεια ταμεία και ορθά πράττει.. 

Συγκεκριμένα, ετοιμάζεται να εντάξει σχέδιο νομικής, θεσμικής και φορολογικής ρύθμισης της αγοράς των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, στο υπό συζήτηση πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, σήμερα το βράδυ, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Το οικονομικό επιτελείο, προτίθεται να επεκτείνει το μέτρο της φορολόγησης των διαφημίσεων σε όλα τα ψηφιακά μέσα, όπως συμβαίνει με τις τηλεοπτικές διαφημίσεις  κάτι που φυσικά βρίσκει αντίθετους όλους όσους λειτουργουν πειρατικά σε ένα άναρχο οικονομικό πεδίο..


Ωστόσο οφείλουν οι νομοθέτες να είναι απολύτως προσεκτικοί ως προς το ποιοι θα είναι εκείνοι που θα πληρώσουν από μια διαδικτυακή κυρίως μαύρη αγορά.  Από το σύνολο της εγχώριας διαφημιστικής δαπάνης που αντιστοιχεί στο internet, μόνο το 20% καταλήγει σε επιχειρήσεις που έχουν ως έδρα την Ελλάδα. Το υπόλοιπο 80% καταλήγει σε μεγάλους πολυεθνικούς παίκτες, οι οποίοι θα λειτουργούν πλέον με ακόμα πιο ευνοϊκούς όρους, αφού οι εγχώριοι ανταγωνιστές τους θα εξοντωθούν εν μία νυκτί. Λόγω του φόρου, σε όσες ιστοσελίδες έχουν ως βάση την Ελλάδα, η διαφήμιση θα είναι ακριβότερη, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη βιωσιμότητά τους.
 

Είναι προφανές ότι και οι ίδιες οι ενημερωτικές ιστοσελίδες με έδρα την Ελλάδα, επιθυμούν τη ρύθμιση της αγοράς και τους κανόνες και γι’ αυτό είναι έτοιμες να συμμετέχουν στο διάλογο με την κυβέρνηση για να καθοριστεί το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας.

Ωστόσο, άλλο η ρύθμιση, το τέλος της αναρχίας, της φοροδιαφυγής και των τριγωνικών συναλλαγών και άλλο η δημιουργία μιας αγοράς δύο ταχυτήτων, με ανέγγιχτες πολυεθνικές επιχειρήσεις από τη μια και ασθμαίνοντα ελληνικά Websites, που ούτε τις θέσεις εργασίας θα μπορούν να διατηρήσουν, ούτε το λειτούργημά τους να επιτελέσουν απρόσκοπτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: