Τρίτη 28 Απριλίου 2015

ΛΑΒΡΟΦ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ GAZPROM

 Παράνομη επιχείρηση αναδρομικής ισχύος σε παλιές συνθηκες νέων συμφωνιών


Την αντίδραση της ρωσικής κυβέρνησης προκάλεσαν οι κατηγορίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τη ρωσική κρατική εταιρεία «Gazprom» για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης.


Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι είναι μια απαράδεκτη απόπειρα να εφαρμοστούν αναδρομικά οι πρόσφατοι κανόνες της ΕΕ σχετικά με την Ενέργεια σε προηγούμενα συμβόλαια.

Σε συνέντευξή του σε τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς σχολίασε πως «όλα τα συμβόλαια που ισχύουν τώρα, τα οποία υπέγραψε η "Gazprom" με τους εταίρους της, υπεγράφησαν με πλήρη σεβασμό προς το νομικό καθεστώς που ίσχυε στην ΕΕ την περίοδο εκείνη». Πρόσθεσε ότι «αφού η ΕΕ υιοθέτησε το αποκαλούμενο τρίτο ενεργειακό πακέτο (…) υπήρξαν προσπάθειες, και συνεχίζονται τώρα, να εφαρμοστούν αναδρομικά αυτές οι απαιτήσεις και σε παλαιά συμβόλαια. Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να στηρίξει τις κατηγορίες σχετικά με την τιμολόγηση του φυσικού αερίου, αναφέρεται στις περιπτώσεις οκτώ κρατών-μελών, της Βουλγαρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Εσθονίας, της Ουγγαρίας, της Λετονίας, τη Λιθουανίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: