Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΑΖΑΡΙΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΕ ΣΚΗΝΙΚΟ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ




Στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα προνόμια των εφοπλιστών εστιάζουν οι «συστάσεις» της εγχώριας αστικής τάξης,, Για τόσο αριστερά μιλάμε..



Την ίδια ώρα που προχωράνε οι συζητήσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών για όλη την γκάμα των νέων αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνονται στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ενόψει της σύναψης του τρίτου μνημονίου (Ασφαλιστικό, Εργασιακά, ένταση φοροληστείας, ιδιωτικοποιήσεις κ.ο.κ.), στην επιφάνεια βγαίνει όλο και πιο καθαρά το πραγματικό περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης, τα ζητούμενα δηλαδή του εγχώριου κεφαλαίου και η προσπάθεια της συγκυβέρνησης να τα υπερασπιστεί στα αντιλαϊκά παζάρια που βρίσκονται σε εξέλιξη.
«Θέμα τιμής» για το εγχώριο κεφάλαιο η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Χαρακτηριστικά τέτοια ζητήματα της διαπραγμάτευσης, γύρω από τα οποία διεξάγεται έντονη ενδοκαπιταλιστική διαπάλη, αποτελούν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και η φορολογία και τα προνόμια των εφοπλιστών.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, κάτι παραπάνω από χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του ΣΕΒ, μέσω της χτεσινής έκδοσης του «εβδομαδιαίου δελτίου» του, με τίτλο «Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι θέμα τιμής για την ελληνική οικονομία!»...
«Είναι προφανές», σημειώνει ο ΣΕΒ, «ότιο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα αποτελέσει αντικείμενο έντονων διαπραγματεύσεων καθώς αποτελεί θέμα υψίστης σημασίας και προτεραιότητας».

«Τα τελευταία 2 χρόνια», λένε οι βιομήχανοι, «πραγματοποιήθηκαν οι μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ύψους 8,5 δισ. ευρώ. Οι επενδύσεις αυτές σήμερα κινδυνεύουν να εξαϋλωθούν στέλνοντας εξαιρετικά αρνητικά μηνύματα στους ξένους επενδυτές για τις επενδυτικές προοπτικές και τις ευκαιρίες στη χώρα».

Και κάπου εδώ, ο ΣΕΒ μπαίνει στο «ψητό», με αποδέκτες τόσο τους σημερινούς μετόχους των τραπεζών, όσο και τη συγκυβέρνηση: «Επιτάσσεται, συνεπώς, να πεισθούν οι σημερινοί μέτοχοι των τραπεζών να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους συνεισφέροντας νέα κεφάλαια, ενδεχομένως με κάποιες εγγυήσεις για την αδιατάρακτη από εδώ και εμπρός πορεία της τρίτης και τελευταίας ευκαιρίας για σταθεροποίηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Στο φόντο, μάλιστα, των εντεινόμενων ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων γύρω από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζικών ομίλων, με τα ενδεχόμενα συγχωνεύσεων, εξαγορών, εξελίξεων στις θυγατρικές τράπεζες στα Βαλκάνια κ.τ.λ. να είναι ξεκάθαρα πάνω στο τραπέζι, το δελτίο του ΣΕΒ επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Τυχόν αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος προς απρόβλεπτες κατευθύνσεις είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες πελάτες των τραπεζών».

Θυμίζουμε ότι το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών απασχόλησε και το προχτεσινό Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, αλλά και τη συνάντηση που είχε την ίδια μέρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, με τον γενικό διευθυντή της «Highfields Capital Management», με τα σχετικά ρεπορτάζ να αναφέρουν μάλιστα ότι το εν λόγω «hedge fund» που κατέχει περίπου το 5% των μετοχών της Eurobank, ενδιαφέρεται να διατηρήσει και να διευρύνει τη συμμετοχή του σε αυτήν, ωστόσο -κατ' αναλογία με τις «εγγυήσεις» που ζητά ο ΣΕΒ- ζήτησε να υπάρξει «καθαρό πεδίο» και αποφευχθούν «αιφνιδιασμοί»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: