Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΠΑΦΕΣ ΗΣΣΟΝΟΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΤ ΤΟΥ

Αποτέλεσμα εικόνας για οηε

Με Αναστασιάδη, (καλά αυτόν χρειαζόταν ταξίδι δέκα ωρών για να τον δει δίπλα είναι)  Αλ, Σίσι,  και τον Σι Τζι Πινγκ


Ο Αλ. Τσίπρας είχε συναντήσεις με τους Προέδρους της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη και της Αιγύπτου, Α. Φ. αλ Σίσι, στον άξονα Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου που ιεραρχεί η ελληνική αστική τάξη.


Στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Ν. Αναστασιάδη, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, «επιβεβαιώθηκε η κεντρική σημασία του συντονισμού και της συνεργασίας Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, δεδομένης, ειδικά, της αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και της εντατικοποίησης των διακοινοτικών συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού». Η συζήτηση επεκτάθηκε και στο ενδεχόμενο συνέχισης των τριμερών επαφών με το Ισραήλ, καθώς και την Αίγυπτο.

Οι επαφές αυτές (τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου) απασχόλησαν και τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Α. Φ. αλ Σίσι, όπου αναδείχτηκε κι από τις δύο πλευρές η στρατηγική σημασία της συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου, απ' την οποία οι αστικές τάξεις των δύο κρατών προσδοκούν οφέλη. Μάλιστα, οι δύο αρχηγοί επιβεβαίωσαν την επίσκεψη ελληνικού κυβερνητικού κλιμακίου στην Αίγυπτο, προκειμένου να τροχιοδρομήσει σε συγκεκριμένες ράγες τις μπίζνες επιχειρηματικών ομίλων των δύο κρατών στους τομείς του εμπορίου και των μεταφορών, σε σχέση με την ανάπτυξη της νέας διώρυγας του Σουέζ κ.ά. Συμφωνήθηκε, επίσης, ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου στην Ελλάδα.
 
Επαφές και με την Κίνα

Στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, με τον οποίο συζήτησαν για την ενίσχυση της συνεργασίας προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων των δύο χωρών. «Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν τη στρατηγική σημασία της ελληνοκινεζικής συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων, του εμπορίου, του τουρισμού, της ναυτιλίας και των μεταφορών, καθώς και στον πολιτιστικό τομέα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης. Ο Σι Τζινπίνγκ προσκάλεσε τον Ελληνα πρωθυπουργό να επισκεφτεί την Κίνα μέσα στο 2015.

Χτες, εξάλλου, ο Αλ. Τσίπρας προγραμματιζόταν να συναντηθεί ακόμη με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Α. Νταβούτογλου, τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ν. Μαδούρο, εκπροσώπους της «Wall Street Journal» και των «New York Times», τον πρόεδρο του Σιν Φέιν, Τζ. Ανταμς, καθώς και με φορείς της ομογένειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: