Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΟΥΡΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Ο σουλτάνος Ερντογάν
καταδικάζει σε ισόβια
δημοσιογράφους
 
Ο  Can Dundar (στο μέσο) και δεξιά του ο Γκιούλ περιστοιχισμένοι από συναδέλφους τους έξω από το δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη στις 26 Νοεμβρίου

 
  Μία ακόμη απόδειξη για την αυταρχική διακυβέρνηση  του «σουλτάνου» Ερντογάν, αποτελεί η προχτεσινή καταδίκη σε ισόβια δημοσιογράφων, κάτι που είχε …υποσχεθεί εδώ και μήνες ο πρόεδρος της Τουρκίας.
 
Έντονες αντιδράσεις και κατακραυγή από διεθνείς οργανισμούς αλλά ιδιαίτερα από το δημοσιογραφικό κόσμο, έχει προκαλέσει η καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη –για εσχάτη προδοσία- του διευθυντή  σύνταξης της έγκυρης τουρκικής  αντιπολιτευόμενης εφημερίδας  Cumhuriyet, CanDündar όσο και του διευθυντή του γραφείου ανταποκριτών στην Άγκυρα ErdemGül.
 
  Και οι δύο καταδικάσθηκαν επειδή αποκάλυψαν το σκάνδαλο ότι με φορτηγά η τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ, εφοδίαζε τους τζιχαντιστές αντάρτες στη Συρία.
 Η είδηση είχε αναστατώσει την Τουρκία, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την κυβέρνηση, στις αρχές του χρόνου, και από το Φεβρουάριο, είχε απαγορευθεί οποιαδήποτε δημοσίευση για το θέμα, καθώς και για την δικαστική πορεία που είχε πάρει η υπόθεση.
 
  Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δημόσια είχε απειλήσει τον διευθυντή της ημερήσιας εφημερίδας «Cumhuriyet», επειδή δημοσιοποίησε το γεγονός ότι με εντολή εισαγγελέα, δυνάμεις ασφαλείας ανακάλυψαν φορτίο με όπλα που έστελνε η τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ στους αντικαθεστωτικούς αντάρτες της Συρίας.
«Η παράνομη επιχείρηση εναντίον της ΜΙΤ αποτελεί κατά έναν τρόπο πράξη κατασκοπείας «, είχε πει ο Ερντογάν σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στο δημόσιο ραδιοφωνικό δίκτυο TRTστις 31 Μαρτίου.
 

 «Δεν θα επιτρέψω να δημιουργούνται σκιές στην εικόνα της Τουρκίας και πιστεύω πως το πρόσωπο που χειρίσθηκε την υπόθεση θα πληρώσει ακριβό τίμημα», είχε προσθέσει ο Ερντογάν, αναφερόμενος στον διευθυντή της «Τζουμχουριέτ»  CanDündar. «Δεν θα αφήσω να μας ξεφύγει» απείλησε ο Τούρκος πρόεδρος.
Και ο Dündar απάντησε στον Ερντογάν, μέσω του Twitter του: «Το πρόσωπο που ευθύνεται γι’ αυτή την πράξη θα πληρώσει ακριβά. Δεν θα μας ξεφύγει»!

  Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος της αξιωματικής   αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου, είχε επικρίνει έντονα  τον Ερντογάν, για τις απειλές που εκτόξευσε εναντίον του διευθυντή της «Τζουμχουριέτ».

 Επίθεση όμως εναντίον της Cumhuriyet, είχε κάνει με κάθε ευκαιρία στους προεκλογικούς του λόγους και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

 
 Η αριστερής απόκλισης αντιπολιτευόμενη εφημερίδα, είχε υπερασπισθεί με έμφαση τον δικαστικό διωγμό των δύο δημοσιογράφων με την κατηγορία της «συνεργασίας με τρομοκράτες». Αλλά και οι ηγέτες τόσο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος  (CHP) όσο και του κουρδικού  Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού (HDP), είχαν χαρακτηρίσει «παράνομη την δίωξη» και ότι «είχε προσωπικά επιβληθεί από τον πρόεδρο Ερντογάν».
«Μαύρη ημέρα για τη ελευθεροτυπία και την δημοκρατία», χαρακτηρίζει την καταδίκη των δημοσιογράφων ο Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου σε γραπτή δήλωσή του που χαρακτηρίζει την καταδίκη «παράνομη».
 
Τόσο ο τουρκικός, όσο και ο διεθνής Τύπος και οι δημοσιογραφικές ενώσεις καταδίκασαν τις συλλήψεις των δύο δημοσιογράφων, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για την ελευθεροτυπία αλλά και το δικαίωμα στην ενημέρωση υπό αυτές τις συνθήκες στην Τουρκία.
 

Ο επικεφαλής της Τουρκικής  Δημοσιογραφικής Ομοσπονδίας (TGC) TurayOlcaytoείπε πως η δικαστική δίωξη και φυλάκιση  «δεν θα πρέπει να είναι το κόστος της είδηςη», και υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να υπάρξει σύγχρονη δημοκρατία στην Τουρκία.
 

Η επικεφαλής του Δημοσιογραφικού Συμβουλίου PınarTürenç δήλωσε πως η «ελευθεροτυπία και το δικαίωμα πρόσβασης στις πληροφορίες συνελήφθησαν μαζί με τους Dündarκαι Gül».
 

Αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατήγγειλε πως οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν εναντίον των δύιο Τούρκων δημοσιογράφων «προκαλούν ανησυχία», όπως μετέδωσε το AgenceFrance-Presse.
 
«Παρακολουθούμε από κοντά τις δυσάρεστες αυτές εξελίξεις», είπε η εκπρόσωπος MajaKocijancicτης επιτρόπου Διεθνών Υποθέσεων, μόλις δύο ημέρες πριν τη συνάντηση της ΕΕ με τον τούρκο πρόεδρο στις Βρυξέλες.
«Η ελευθερία της έκφρασης είναι από τις δομικές αρχές για την ΕΕ και έχουμε επανειλημμένα εκφράσει ανησυχία για το ζήτημα αυτό στην τουρκική κυβέρνηση» είπε η Kocijancic.
 

Η τουρκική Εθνική Επιτροπή του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου (IPI) που έχει έδρα στη Βιέννη επίσης καταδίκασε έντονα τις συλλήψεις των δημοσιογράφων χαρακτηρίζοντάς τις ως «μελανό σημείο στην ελευθεροτυπία και την Τουρκική Δημοκρατία».
 
Επικριτική ανακοίνωση , χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την καταδικαστική απόφαση, εξέδωσε επίσης και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE), στην οποία τονίζεται : «Η καταδίκη σε ισόβια δύο δημοσιογράφων, υποβαθμίζει περεταίρωτης ήδη κρίσιμη κατάσταση της ελευθεροτυπίας των Μέσων στην Τουρκία».
  Ωστόσο, ο Ερντογάν, είχε παραδεχθεί, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, πως η Τουρκία εφοδίαζε «υλικά και ηθικά», τους Τουρκομάνους αντάρτες
 
  Σε ομιλία του στις 24 Νοεμβρίου, ο Ερντογάν είπε: «Αναφορικά με την προδοσία για τα φορτηγά της ΜΙΤ, που έγινε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Δεκεμβρίου του περασμένου χρόνου. Υπάρχουν κάποιοι που ακόμη γράφουν ξεδιάντροπα στις εφημερίδες τους, ότι εκείνα τα φορτηγά που μετέφεραν βοήθεια στους δικούς μας (BayırbucakTurkmens) Τουρκομάνους υπήρχαν όπλα. Τι κι αν υπήρχαν, τι κι αν δεν υπηρχαν; Εκείνο που έχουμε να πούμε είναι: Στέλνουμε ανθρωπιστική βοήθεια στους Τουρκομάνους που δυπόκεινται σε κακομεταχείριση και καταπίεση. Αυτό κάνουμε».
 
  Στην δήλωση αυτή είχε απαντήσει ο Ντουντάρ: Τότε σ΄αυτή την περίπτωση τι σημασία έχει αν την δημοσιεύσαμε ή δεν την δημοσιεύαμε;».
Ο «Σύρος» τουρκομάνος αντάρτης που σκότωσε το Ρώσο πιλότο είναι ακροδεξιός Τούρκος


  Ο φερόμενος ως Σύρος, ηγετικό στέλεχος των Τουρκομάνων αντικαθεστωτικών ανταρτών που με κομπασμό αποκάλυψε πως ήταν εκείνος που σκότωσε εν ψυχρώ το Ρώσο πιλότο του Su-24την ώρα που έπεφτε με το αλεξίπτωτο, είναι Τούρκος υπερεθνικιστής.
  Πρόκειται για τον  Alparslan Celik, υπαρχηγό των ανταρτών της Ταξιαρχίας Τουρκομάνων, που είναι γιος του πρώην δημάρχου της πόλης Keban, στην τουρκική επαρχία Elazig.
Είναι μέλος της γνωστής υπερεθνικιστικής τουρκικής ιοργάνωσης «Γκρίζοι Λύκοι», που είχε διαπράξει σειρά από πολιτικές δολοφονίες στην δεκαετία του 1970.
 
Πληροφορίες από hurriyetdailynews.com και RT.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: