Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

ΟΛΑ ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΕΚΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ


Σαν εισαγωγή, τα ακριβή γεγονότα:

Tα ξημερώματα της Πέμπτης 12 Νοεμβρίου η ελληνική αστυνομία εισβάλει στα σπίτια 5 φοιτητών στην Αγ.Παρασκευή δυνάμει του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης που εξέδωσε η εισαγγελική αρχή του Μιλάνου, με το οποίο ζητά την σύλληψη και την έκδοση τους στην Ιταλία.
To πιο πιθανό είναι να έχετε ήδη ακούσει γι’αυτή την πρωτοφανή υπόθεση: 5 έλληνες φοιτητές που συνελήφθησαν μέσα στα σπίτια τους στην Αθήνα από την Ελληνική Αστυνομία, απειλούνται με έκδοση στην Ιταλία, προκειμένου να δικαστούν εκεί με τον ιταλικό νόμο για αδικήματα που κατηγορούνται πως διέπραξαν εκεί.
Το Luben μίλησε με τον Οδυσσέα, έναν από τους 5 κατηγορούμενους για να μας εξηγήσει καλύτερα τι παίζει με αυτή την ιστορία. Αυτά είναι τα πράγματα που μάθαμε:
  • Oι 5 φοιτητές, ηλικίας 19,21,23,23 και 24 ετών διώκονται για αδικήματα τα οποία υποτίθεται πως διέπραξαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για την διεθνή έκθεση Expo 2015 στο Μιλάνο, την Πρωτομαγιά του 2015.
  • Οι κατηγορούμενοι αποδέχονται τη συμμετοχή τους στη διαδήλωση, στην οποία παραβρέθηκαν καθώς βρίσκονταν στην Ιταλία για διακοπές. Δεν αποδέχονται τις κατηγορίες που τους προσάπτουν καθώς τις θεωρούν σκευωρία του Ιταλικού κράτους.
0,,18422062_303,00
  • Ο νόμος με βάση τον οποίο διώκονται στην Ιταλία τέθηκε σε ισχύ τον καιρό του Μουσολίνι και χρησιμοποιούνταν για καιρούς πολέμου, ενώ η ακριβής ονομασία του είναι “λεηλασία και ερήμωση”.
  • Να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος νόμος έχει χρησιμοποιηθεί ξανά ενάντια σε διαδηλώσεις και κινηματικές διαδικασίες, όπως ήταν οι διαδηλώσεις στη Γένοβα το 2001. Σημείωση: στην οποία συμμετείχε ο νεαρός τότε πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
tsipras-U106067647105n0B--990x556@LaStampa.it
  • Τα αντίστοιχα αδικήματα που περιγράφονται στις κατηγορίες στην Ελλάδα θα ήταν η αντίσταση κατά της αρχής και η φθορά ξένης περιουσίας. Βασική διαφορά: στην Ελλάδα θεωρούνται πλημμελήματα, ενώ στην Ιταλία κακουργήματα.
  • Μια ακόμα πιο βασική διαφορά, είναι πως στην Ιταλία δεν υπάρχει όριο προφυλάκισης για κακουργηματικές πράξεις (στην Ελλάδα ισχύει όριο 18 μηνών). Με λίγα λόγια, μπορεί κανείς να περιμένει τη δίκη του επ’αόριστον. Όπως παράνομα περίμενε στην Ελλάδα ο Κώστας Σακκάς.
601652_470240489729262_1963326167_n1
  • Ευρωπαϊκό εντάλμα έκδοσης, δηλαδή από μία χώρα της Ε.Ε. στην άλλη δεν έχει υπάρξει ξανά. Έχουν υπάρξει μόνο διεθνή εντάλματα. Σε όλες τις περιπτώσεις, τα μέχρι στιγμής διεθνή εντάλματα έκδοσης αφορούσαν κακουργήματα του κοινού ποινικού δικαίου: σωματεμπορία, εμπόριο ναρκωτικών και εμπόριο όπλων. Στη μεγάλη πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων μάλιστα επρόκειτο για περιπτώσεις όπου κάτι είναι έγκλημα και στις δύο χώρες που διεξάγεται, όπως η σωματεμπορία. Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται για διαδήλωση.
arf
Aπό το site της καμπάνιας αλληλεγγύης στους 5.
  • Η υπεράσπιση τονίζει πως η υπόθεση αυτή που έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα γίνεται έτσι ώστε το ιταλικό κράτος να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη της Ιταλίας, καθώς στην Ιταλία αυτή την περίοδο μαίνονται μια σειρά από μεγάλα σκάνδαλα, στα οποία εμπλέκεται και ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.
Italian Prime Minister Matteo Renzi delivers his speech during his visit in Milan, Italy, Tuesday, May 13, 2014. Renzi later visited the Expo 2015 construction site, where more than 132 countries will be establishing their pavilions for the world's fair that will open on May 1, 2015 and continue until the end of October of that year. (AP Photo/Antonio Calanni)
  • Και η αιτία της ίδιας της διαδήλωσης, η έκθεση Expo Milan 2015 που θα έκανε τα εγκαίνια της την Πρωτομαγιά του 2015 έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη για μια άλλη σειρά από σκάνδαλα, σχετικά με το gentrification της περιοχής της έκθεσης, τις μίζες για τις κατασκευαστικές που ανέλαβαν το έργο και άλλα. Μια μίνι εκδοχή των δικών μας Ολυμπιακών του 2004 σα να λέμε, χωρίς ντόπα και μετάλλια.
  • Η κινητοποίηση αυτή ενάντια στα εγκαίνια της έκθεσης διοργανώθηκε από το τοπικό κίνημα Νο Expo που δρα από το 2008, που αποφασίστηκε και η διοργάνωση της Εxpo, στο οποίο συμμετέχουν και οι τοπικές επιτροπές κατοίκων.
noExpo-milano-3001-1000x600

  • Το ένταλμα σύλληψης ήρθε ακριβώς με το που τελείωσε η έκθεση, ενώ η προσαγωγή των 5 φοιτητών έγινε την ώρα που έβγαιναν από ένα κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο, με βάση φωτογραφία που οι ιταλικές αρχές ισχυρίζονται ότι έχουν.
  • Μαζί με τους 5 έλληνες, διώκονται και 5 ιταλοί. Δύο από αυτούς αποφυλακίστηκαν, όταν οι δικηγόροι τους ζήτησαν τα στοιχεία του κατηγορητηρίου, δηλαδή τις περίφημες φωτογραφίες. Οι διωκτικές αρχές δεν τις έδωσαν, αλλά τους αποφυλάκισαν για να τεθούν σε κατ’οίκον περιορισμό.
no-expo-protest-milan
  • Οι φωτογραφίες αυτές δεν έχουν έρθει ούτε στην Ελλάδα, έτσι ώστε να βρίσκονται στη διάθεση του Συμβουλίου Εφετών, που θα κρίνει τελικά και το αν είναι δυνατόν να εκδοθούν στην Ιταλία για να δικαστούν.
  • Αποφάσεις και ανακοινώσεις αλληλεγγύης στους 5 έχουν πάρει μια σειρά από φορείς, όπως κόμματα, πολιτικές συλλογικότητες, δημοτικά συμβούλια, η περιφέρεια Αττικής, φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία ενώ το ΚΚΕ κατέθεσε και ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για το πρωτοφανές θέμα.
arf
  • Ένα πολύ σοβαρό στοιχείο, είναι πως οι ποινές για τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται οι 5 είναι πολύ βαρύτερες στην Ιταλία, όπου και ισοδυναμούν με έως και 15 χρόνια φυλακή, ενώ στην Ελλάδα με φυλάκιση που θα ισοδυναμεί με αναστολή.
  • Αυτό το στοιχείο ακριβώς ήταν που συνηγόρησε έτσι ώστε στην αντίστοιχη περίπτωση, η Γερμανία να αρνηθεί το αίτημα της Ελλάδας να εκδοθεί ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, με το σκεπτικό πως οι ποινές στην Ελλάδα θα ήταν πολύ βαρύτερες. Έτσι λοιπόν, ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Ελλάδος και συντονιστής ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα μίζας στη χώρα μαςαράζει χαλαρός στη Γερμανία αυτή τη στιγμή.
merkel-dei
  • Το ζήτημα είναι πια ακόμη πιο δύσκολο καθώς από το 2004 τα δικαστήρια έχουν από μόνα τους τη δικαιοδοσία να εγκρίνουν μια έκδοση, ενώ παλαιότερα χρειαζόταν η υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης. Αυτό βασικά σημαίνει πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. μπορεί άνετα να κάνει την πάπια.

Άρα λοιπόν είναι πλέον ζήτημα  ενημέρωσης και κινητοποίησης του κόσμου, έτσι ώστε 5 φοιτητές να μην καταλήξουν πληρώνουν τα σπασμένα για τα σκάνδαλα και τις βρωμιές που έχει στα χέρια του το ιταλικό κράτος αυτή τη στιγμή.
evid-pezzo18
Για την ενημέρωση του κοινού, η καμπάνια Free5 έχει φτιάξει ένα εξαιρετικά ενημερωμένο site το οποίο βρίσκεται στη διάθεση σας για να μάθετε τα πάντα γι’αυτή την υπόθεση.
new-logo-free5

Δεν υπάρχουν σχόλια: