Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΡΧΙΣΕ Η ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ;

Άλλη μια χαμένη ευκαιρία


 "Δεν σε βλέπω στον κατάλογο των προσκεκλημένων"...

Είναι μερικές φορές που απορώ επειδή περιμένω να ενημερωθώ από τον «έγκυρο» δυτικό Τύπο για γεγονότα που από καιρό έχουν προαναγγελθεί και ξαφνικά βρίσκομαι μπροστά σε απόλυτο σκοτάδι.
  Και τότε αρχίζει το ψάξιμο…

 

  Όπως ακριβώς για όσα πραγματικά συμβαίνουν γύρω από την κρίση- τον πόλεμο δηλαδή- στη Συρία, πρέπει να διαβάζουμε «ανάμεσα στις γραμμές όσων δημοσιεύονται στον δυτικό Τύπο» μπας και πάρουμε χαμπάρι τι ακριβώς συμβαίνει
 

  Αυτή την Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, λοιπόν, είχε προγραμματισθεί να αρχίσουν στη Γενεύη, οι συνομιλίες για την επίλυση της Συριακής κρίσης, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Τι έγινε; Γιατί δεν άρχισαν; Τι μάθαμε γι’ αυτό;
 

Μούγκα στη στρούγκα




  Στις συνομιλίες αυτές, μας είχαν πει πως θα έπαιρναν μέρος εκπρόσωποι της κυβέρνησης Άσαντ και των αποκαλούμενων αντικαθεστωτικών. Οι συνομιλίες δεν ξεκίνησαν κι ούτε γνωρίζουμε πότε και αν θα πραγματοποιηθούν. Η αιτία; Δεν την μάθαμε από τα δυτικά Μέσα. Αλλά διαβάζοντας κάποιες ανεξάρτητες ιστοσελίδες, πληροφορηθήκαμε πως τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Σαουδική Αραβία (στενοί σύμμαχοι στην προσπάθεια ανατροπής του Άσαντ) επιμένουν πως δύο ομάδες αντικαθεστωτικών ανταρτών θα πρέπει να συμμετέχουν στις συνομιλίες. Πρόκειται για τις ομάδες Jaishal-Islam (Στρατός του Islam) and Ahraral-Shams(Έθνος της Συρίας)
  Στις 25 Δεκεμβρίου σε ρωσική αεροπορική επιδρομή στην ανατολική Ghoutaσκοτώθηκε ο αρχηγός της ομάδας Zahran Alloush. Ήταν επικεφαλής των εκτελέσεων που είχε διαπράξει η ομάδα του στη διάρκεια των σφαγών Δρούζων και Αλεβιτών στην Άντρα το Δεκέμβριο του 2013. Τέσσερις ημέρες μετά την ρωσική αεροπορική επιδρομή στη Γούτα, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Adel al-Jubeirείχε δημόσια επικρίνει τους ρώσους για το θάνατο του τρομοκράτη ηγέτη Alloush.
 

   Δυο παράγοντες είναι σίγουροι και για τις δύο αυτές ομάδες:
 

# Είναι στενά συνδεδεμένες και ανεφοδιάζονται με πολεμοφόδια αλλά και ιδεολογικά όπλα από την αλ-Κάιντα (που άλλοτε χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση κι άλλοτε όχι –κατά το δοκούν- από τα δυτικά Μέσα). Ενώ είναι ομιχλώδης η σχέση τους με το Ισλαμικό Χαλιφάτο.
 

# Και οι δύο αυτές οργανώσεις των Σύρων (μισθοφόρων) αντικαθεστωτικών χρηματοδοτούνται από το Ουαχάμπι απολυταρχικό καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας και άλλων δικτατορικών εμιράτων του Κόλπου. Όσο για τον εξοπλισμό και την στρατιωτική τους εκπαίδευση, ας είναι καλά η CIA.
 


Φυσικά, η καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών αποδίδεται στις ενστάσεις που πρόβαλαν εναντίον της συμμετοχής των δύο αυτών ομάδων από την συριακή κυβέρνηση και από τη σύμμαχό της Ρωσία, που δεν τους δέχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Επειδή τις έχουν χαρακτηρίσει «τρομοκρατικές ομάδες».
  Άλλωστε την απάνθρωπη δράση τους έχουν γνωρίσει οι απλοί κάτοικοι της άλλοτε πολυεθνικής και πολυθρησκευτικής Συρίας κι ιδιαίτερα ο χριστιανικός και ο πληθυσμός των Δρούζων που ως «άπιστοι» γνώρισαν απαγωγές, διωγμούς, βιασμούς , σταυρώσεις και αποκεφαλισμούς.
 


  Ουάσιγκτον και Ριάντ, θέλουν απλώς να απομακρυνθεί ο Άσαντ από την εξουσία. Τι θα ακολουθήσεις τι τους ενδιαφέρει. Άλλωστε η Ουάσιγκτον έχει να επιδείξει τα αποτελέσματα της πολιτικής της στην ευρύτερη αυτή περιοχή. Πανδαιμόνιο στο Ιράκ. Χάος στη Λιβύη. Θα νοιαστεί τώρα για το τι θα απογίνει η Συρία; Εδώ δεν υπάρχει πίεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που πληρώνει τα επίχειρα με το προσφυγικό κύμα.
  Αλλά και η άλλη αντικαθεστωτική ομάδα των μισθοφόρων, Ahrar al-Shamsέχει στο ενεργητικό της σειρά από βιαιότητες εναντίον του συριακού πληθυσμού. Τελευταία κρατά τους τρομοκρατημένους κατοίκους των πόλεων Fouaκαι Kefrayaως ανθρώπινες ασπίδες, προκειμένου να εμποδίσουν την ανακατάληψη των πόλεων από τις κυβερνητικές δυνάμεις.
 


   Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την προετοιμασία των ειρηνευτικών συνομιλιών Steffan de Mistura, ενημέρωσε την περασμένη εβδομάδα το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι οι Σαουδάραβες υπονομεύουν την διαδικασία σύγκλησης των διαπραγματεύσεων της Γενεύης.
  Στην απόρρητη αναφορά του στις 18 Ιανουαρίου –σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το καλά πληροφορημένο λόγω των σχέσεών του με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιοδικό Foreign Policy- ο Staffan de Mistura λέει πως «το Ριάντ υπονομεύει την διπλωματική προσπάθεια επίλυσης της συριακής ιδαμάχης, προσπαθώντας να υποδείξει ποιες ομάδες της αντιπολίτευσης θα πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
  Η Συρία, η Ρωσία και το Ιράν θεωρούν ότι οι μισθοφόροι της Σαουδικής Αραβίας των ομάδων Ahrar al-Shamκαι Jaish al-Islamείναι τρομοκρατικές και δεν θα πρέπει να πάρουν μέρος στις συνομιλίες.
 


  Η Τουρκία από την άλλη,  απειλεί να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις στην περίπτωση συμμετοχής στις συνομιλίες κουρδικών οργανώσεων συμπεριλαμβανομένης και του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ, YPGδιότι όπως υποστηρίζουν έχει σχέση με το ΡΚΚ.
 


    Άλλα αραβικά κράτη όπως το Ιράκ, υποστηρίζουν ότι εξαιρώντας τους Κούρδους που μάχονται εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου, θα είναι ανοησία.
   Στη συνάντησή τους την περασμένη εβδομάδα στη Ζυρίχη, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας Κέρι και Λβρόφ, στην ανάγκη να υπάρξει πρόοδος στο θέμα της σύγκλησης της διάσκεψης για τη Συρία.
 


    Ο De Mistura έκανε έκκληση στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Ρωσια και ΗΠΑ) να ασκήσουν πίεση τόσο στη συριακή κυβέρνηση όσο και την αντιπολίτευση να σταματήσουν τις εχθροπραξίες σε 14 εμπόλεμες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των χωριών Madaya, Mouadamiya, Foua, και Kefraya.
    Γιατί τόση εμμονή από τις ΗΠΑ στη συμμαχία με τη Σαουδική Αραβία, τώρα που η Ουάσιγκτον αισθάνεται αυτάρκης στο σχιστολιθικό της πετρέλαιο: 

 Μα, ο Οίκος Σαούντ είναι από τους καλύτερους προμηθευτές αμερικανικών οπλικών συστημάτων. Ύστερα ήταν από τους υποστηρικτές του στρατιωτικού πραξικοπήματος που έφερε στην εξουσία τον Abdel Fattah el-Sisiστην εξουσία στην Αίγυπτο. Ύστερα το Ριάντ επηρεάζει καταστάσεις στο Αφγανιστάν, που ευνοούν την εκεί αμερικανική παρουσία. Και παίζει το βρόμικο παιχνίδι της Ουάσιγκτον στη Συρία.
  Χώρια που αποτελεί έναν κρυφό σύμμαχο του Ισραήλ εναντίον του Ιράν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: