Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΑΡΤΗ ΣΤΟΥΣ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ


 Ελλάδα Ισραήλ και Κύπρος επιβεβαίωσαν πως η πολιτική είναι μπίζνες !!


Να προχωρήσουν μία σειρά συμπράξεις προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων με επίκεντρο την Ενέργεια αποφάσισαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην τριμερή συνάντηση που έγινε την Πέμπτη στη Λευκωσία.


Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση συζητήθηκε η επανεκκίνηση του έργου του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου «EastMed», ο οποίος θα μεταφέρει τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.

Επίσης θα κατασκευαστεί ένα υποβρύχιο καλώδιο για τη διασύνδεση των δικτύων ηλεκτροδότησης των τριών χωρών και την πώληση ηλεκτρικού ρεύματος σε άλλα κράτη στην Ευρώπη. Προκειμένου να προχωρήσουν οι μπίζνες στον τομέα της Ενέργειας θα διερευνηθεί η δυνατότητα κατασκευής σταθμών μεταφοράς Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Ελλάδα και η συνεργασία στην τεχνολογία των ΑΠΕ.

Οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου θα επιδιώξουν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από την ΕΕ για τα έργα στον τομέα της Ενέργειας.

Στην κοινή διακήρυξη προβλέπονται ακόμη κοινά έργα στις θαλάσσιες μεταφορές, στην καινοτομία, στις υδάτινες τεχνολογίες, στις μεταφορές, στον τουρισμό, στην ασφάλεια και τις εμπορικές συνεργασίες. Οι αρμόδιοι υπουργοί υπέγραψαν συμφωνία για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, καθώς στο συγκεκριμένο τομέα είναι έκδηλο το ενδιαφέρον ισραηλινών μονοπωλιακών ομίλων.
Στη συνάντηση αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια Επιτροπή που θα παρακολουθεί την υλοποίηση των συμφωνιών. Η επόμενη τριμερής συνάντηση θα πραγματοποιηθεί εντός εξαμήνου.

Οι δηλώσεις

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε «στρατηγική επιλογή» την τριμερή συνεργασία, υποστηρίζοντας ότι έγινε «ένα σημαντικό βήμα μπροστά για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας», το οποίο «δεν στρέφεται έναντι τρίτων».

Ωστόσο, αυτού του είδους η ρητορική δεν μπορεί να κρύψει ότι η χώρα εμπλέκεται όλο και πιο βαθιά στους επικίνδυνους ενεργειακούς ανταγωνισμούς. Μάλιστα, τη στιγμή που ολόκληροι λαοί αιματοκυλίζονται για τα κέρδη στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «αυτή η στρατηγική επιλογή μπορεί να προάγει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα». 

«Ζούμε σε ένα ταραγμένο και ρευστό περιβάλλον και έχουμε μία άνευ προηγουμένου ευκαιρία για να προωθήσουμε τους κοινούς μας στόχους» δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κάνοντας λόγο για συνάντηση «ιστορικής σημασίας».
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου μίλησε για τη δυνατότητα να διερευνηθεί η κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει τα κοιτάσματα του Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «τολμηρό σχεδιασμό». 

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, έκανε λόγο για «νέα εποχή» στις σχέσεις των τριών χωρών που δεν στρέφεται έναντι τρίτων χωρών. Πρόσθεσε ότι η Κοινή Διακήρυξη της Λευκωσίας «αποτελεί το θεμέλιο της συνεργασίας των τριών χωρών, στους τομείς της Ενέργειας, του τουρισμού, της τρομοκρατίας, της μετανάστευσης και των υδάτινων πόρων».

Επικίνδυνες εξελίξεις

Εκτός από τις μπίζνες, στην τριμερή συνάντηση συζητήθηκαν ο γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή, στο φόντο των επικίνδυνων ανταγωνισμών και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «κοινές προκλήσεις» στον τομέα της ασφάλειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να συνεργαστεί ακόμα πιο στενά με ένα κράτος-δολοφόνο όπως το Ισραήλ.

Σε αυτό το πλαίσιο, διαβεβαίωσε ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου θα στηρίξουν την ενίσχυση των σχέσεων της ΕΕ με το Ισραήλ, καθώς και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση της «ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης», όπως χαρακτήρισε την εισβολή και την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

Παράλληλα, εξέφρασε την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις συνομιλίες για το Κυπριακό, που επιδιώκουν να προωθήσουν μια διχοτομική «λύση», στα πρότυπα του «σχεδίου Ανάν».

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, στη συνάντηση συζητήθηκε το Προσφυγικό και όλοι συμφώνησαν ότι πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί η πηγή του προβλήματος, που είναι οι «εστίες κρίσεων στην ευρύτερη περιοχή», τις οποίες βέβαια υποδαυλίζουν με τη στάση τους οι τρεις κυβερνήσεις, συμμετέχοντας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: