Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

ΕΧΘΡΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΥΣΤΡΙΑ

Εχθρικό κλίμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Αυστρία - Απορρίπτει η Αθήνα πρόταση για επίσκεψη της Αυστριακής ΥΠΕΣ - Media
 Απορρίπτει η Αθήνα πρόταση για επίσκεψη της Αυστριακής ΥΠΕΣ


Εχθρικό είναι το κλίμα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αυστρία μετά τις επαναλαμβανόμενες επιθετικές κινήσεις της κεντροευρωπαϊκής χώρας κατά της Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εφημερίδα Guardian χαρακτήρισε πρωτοφανές το γεγονός της ανάκλησης πρέσβη Ευρωπαϊκής χώρας από Ευρωπαϊκή χώρα.


Το νέο επεισόδιο που πυροδοτεί την ένταση προέρχεται σύμφωνα με πληροφορίες από το «όχι» της ελληνικής πλευράς στην υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, όταν εξέφρασε την πρόθεσή της να έρθει στην ελληνική πρωτεύουσα για εξηγήσεις. Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν αρθούν τα μέτρα κατά της Ελλάδας.

Αυτή είναι η τελευταία εξέλιξη με την εμφανή αναδίπλωση της Αυστρίας μετά τη σκληρή στάση και την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών το οποίο χθες κάλεσε στην Αθήνα για διαβουλεύσεις τη πρέσβη της Ελλάδας στη Βιέννη Χρυσούλα Αλειφέρη.
Την κίνηση αυτή του ΥΠΕΞ ακολούθησε δήλωση του προέδρου της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, σχετικά με την πρωτοβουλία διάσκεψης στη Βιέννη των Αυστριακών υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών με τους ομολόγους τους των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων εν απουσία της Ελλάδας, στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση με την οποία εξέφρασε την έκπληξή του για την απουσία της χώρας μας από διάσκεψη. «Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση των συμμετεχόντων, έμεινα έκπληκτος που δεν ήταν ανάμεσά τους η Ελλάδα, κάτι που το επισήμανα» δήλωσε χαρακτηριστικά.


Ξυδάκης: Εχθρική και επιθετική ενέργεια το κλείσιμο των συνόρων


Ως τακτική άμυνας απέναντι σε μια εχθρική και επιθετική ενέργεια, όπως το κλείσιμο των συνόρων, χαρακτήρισε την απόφαση για ανάκληση της πρέσβεως της Ελλάδας από τη Βιέννη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ν. Ξυδάκης.
Έκανε λόγο για λελογισμένη, ήπια και σοβαρή αντίδραση εκ μέρους της Αθήνας, σημειώνοντας ότι θα φανεί στη διεθνή κοινότητα ποιος εφαρμόζει τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από εταίρους και συμμάχους.


Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως συμφωνεί με την άποψη ότι η Ευρώπη οδηγείται με τις αποφάσεις που έχουν λάβει επτά χώρες σε de facto κατάργηση της Σένγκεν. Συνέστησε, πάντως, υπομονή έως τις 7 Μαρτίου όπου στη Σύνοδο κορυφής με τη συμμετοχή της Τουρκίας υπάρχουν ελπίδες για λύσεις που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ. 


Υπενθυμίζεται ότι με εντολή του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά, χθες, καλείται στην Αθήνα η πρέσβης της Ελλάδας στη Βιέννη Χρυσούλα Αλειφέρη, για διαβουλεύσεις «προκειμένου να διαφυλαχθούν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών της Ελλάδας και της Αυστρίας».
«Είναι σαφές», τονίζει η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, «ότι τα μεγάλα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με σκέψεις, νοοτροπίες και εξωθεσμικές πρωτοβουλίες που έχουν τις ρίζες τους στο 19ο αιώνα ούτε οι αποφάσεις των αρχηγών κρατών μπορούν να υποκαθίστανται από οδηγίες Αστυνομικών διευθυντών. Το τελευταίο αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα Δημοκρατίας. Καταδεικνύει δε την ανάγκη προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από διάφορους ανιστόρητους».

Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ "Πρακτορείο" ο Νίκος Ξυδάκης υποστήριξε ότι  «το σοκ από την απόφαση της κυβέρνησης της Αυστρίας και το ντόμινο που προκάλεσε είναι τέτοιο, ώστε οι σώφρονες βλέπουν με φόβο το τι ξετυλίγεται και ήδη αρχίζει μια αναδίπλωση. Οι σκανδιναβικές χώρες θα είναι μάλλον πολύ κοντά στις θέσεις της κ. Μέρκελ και σε αυτά που συζητάει η Ελλάδα και τώρα συζητάει και η Ιταλία».

 «Δεν μπορούν τρία ή τέσσερα κράτη, υπό την πίεση επικείμενων εκλογών ή μιας ακροδεξιάς ρητορικής ακροδεξιών κομμάτων που εμφανίζουν άνοδο, να γράψουν την ιστορική μοίρα της Ευρώπης. Δεν είναι όλοι άφρονες, δεν είναι όλοι αιφνιδιασμένοι» επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός και επισήμανε ότι η απόφαση της Αυστρίας θα οδηγήσει σε αλλαγή του κλίματος υπέρ των φωνών της λογικής στο θέμα του προσφυγικού στην Ευρώπη. Ο υπουργός ταξιδεύει σε χώρες της ΕΕ προκειμένου να ενημερώσει για τις ελληνικές θέσεις.


Ειρωνείες για την ανάκληση της πρέσβεως στην Αθήνα

Ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας Σεμπάστιαν Κουρτς, αντέδρασε με νέα κριτική εναντίον της Ελλάδας, σχολιάζοντας την ανάκληση στην Αθήνα για διαβουλεύσεις, της Ελληνίδας πρέσβη στη Βιέννη, Χρυσούλας Αλιφέρη.

Σε ανακοίνωσή του, που διαβιβάστηκε ηλεκτρονικά στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως "η Αυστρία κατανοεί την ένταση που επικρατεί στην Ελλάδα, αφού αυξάνεται η πίεση προς την Ελλάδα, για να συνεργαστεί αυτή σε έναν περιορισμό της προσφυγικής ροής".

Προσθέτει δε, ότι είναι δικαίωμα κάθε χώρας να ανακαλεί τους διπλωμάτες της, ενώ εκφράζει την ελπίδα πως τώρα θα υπάρξει αλλαγή σκέψης στους Έλληνες.

"Βλέπουμε σε αυτή την περίπτωση μία ευκαιρία, να ενημερώσει η πρέσβης τους Έλληνες υπευθύνους ως προς την κατάσταση και τις προκλήσεις για τις χώρες προορισμού της προσφυγικής ροής, όπως είναι η Αυστρία", τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών και προστίθεται ότι η Ελλάδα πρέπει να συμβάλει ώστε να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων που κατευθύνονται προς το Βορρά.

Διάψευση από Μουζάλα


Νέο λάδι στη φωτιά έριξαν οι δηλώσεις της αυστριακής υπουργού Εσωτερικών η οποία υποστήριξε ότι ο Γιάννης Μουζάλας δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να φυλάξει τα σύνορά της, προκαλώντας την άμεση διάψευση από την ελληνική πλευρά.
 «Η Ελλάδα και ο κ. Μουζάλας ισχυρίζονται σε όλους τους τόνους ότι η χώρα μας φυλάττει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα σύνορά της που αποτελούν και σύνορα της Ευρώπης» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.
 

Το υπουργείο κατηγορεί την κ. Μικλ- Λάιτνερ ότι «παρασύρει την Αυστρία σε όλο και πιο εχθρικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να δικαιολογήσει τις προηγούμενες αντιευρωπαϊκές μονομερείς ενέργειές της και την απομόνωση που αυτές προκάλεσαν», επισημαίνοντας ότι ενέργειες και δηλώσεις σαν αυτές «δεν βοηθούν στην επίλυση του προβλήματος αλλά στη διόγκωσή του». 


Η Αυστριακή υπουργός, προειδοποίησε πως «εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της, θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα για το εάν αυτή μπορεί να συνεχίσει να είναι εξωτερικό σύνορο της Σένγκεν».


Η Αυστριακή υπουργός υπεραμύνθηκε της απόφασης για ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, «ώστε να σταματήσουμε τις προσφυγικές ροές», απόφαση η οποία πάρθηκε κατά την αμφιλεγόμενη Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, με αντικείμενο τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

Η Διάσκεψη, την οποία είχαν συγκαλέσει εξωθεσμικά η ίδια και ο υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, με τη συμμετοχή ομολόγων τους από εννέα βαλκανικές χώρες, ερήμην της Ελλάδας, είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Αθήνας, όπως επίσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γερμανίας και της Ιταλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: