Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

ΟΙ ΑΟΡΑΤΕΣ ΡΩΣΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΘΟΡΙΣΑΝ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Οι «αόρατες» ειδικές δυνάμεις της Ρωσίας, καθορίζουν το αποτέλεσμα του πολέμου στη Συρία - Media
Πρόκειται για ένα σώμα εξαιρετικά αποτελεσματικό γράφει η  Washington Post


Οι στρατιωτικές δυνάμεις που πρόσφατα ανακατέλαβαν την Παλμύρα στη Συρία, αποτελούνταν από Σύρους, Ιρανούς και δυνάμεις της Χεσμπολά. Όμως, όπως γράφει η Washington Post, υπήρχε ακόμη μία ομάδα που συμμετείχε στη νίκη: οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις, γνωστές και ως Spetsnaz.



Οι ρωσικές δυνάμεις στη Ρωσία δεν είναι κάτι νέο, προσθέτει η εφημερίδα. Από την άφιξή τους το Σεπτέμβρη οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν πεζοναύτες για να διασφαλίσουν το σημαντικό λιμάνι του Ταρτούς  και διασφάλισαν την περίμετρο γύρω από την πόλη Λατάκεια. Αλλά η εμπλοκή τους σε επιθετικές επιχειρήσεις, με τη συμβολή μικρού αριθμού πυροβόλων και τανκ, παρέμενε εκτός δημοσιότητας.


Με την πολιορκία της Παλμύρας, να μην είναι πλέον το θέμα, οι Ρώσοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι η Παλμύρα, απελευθερώθηκε με τη συμμετοχή των Spetsnaz και Ρώσων στρατιωτικών συμβούλων.  


Ο ISIS είχε καταλάβει την Παλμύρα τον περασμένο Μάιο και κατέστρεψε μερικώς κάποια από τα ιστορικά μνημεία της πόλης. Οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις μπήκαν στην πρώτη γραμμή της συζήτησης για την ρωσική συμμετοχή στη Συρία, καθώς η Μάχη για την Παλμύρα σχετίζεται άμεσα με τη ρητορική κάποιων που υποστήριξαν ότι οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν τον ISIS για να δικαιολογήσουν την εισβολή τους στη Συρία, λέει ο Chris Kozak, στρατιωτικός αναλυτής στο ινστιτούτο των Σπουδών Πολέμου.


Ο ίδιος προσθέτει ότι η συμμετοχή των ρωσικών ειδικών δυνάμεων στην Παλμύρα μοιάζει εξαιρετική καθώς η συμμετοχή τους ενάντια σε δυνάμεις της αντιπολίτευσης στο Αλέπο και την Λατάκεια δεν «δένει» με το αφήγημα.




 Δεν είναι ξεκάθαρο, συμπληρώνει η εφημερίδα, πότε ξεκίνησε η εμπλοκή των ρωσικών ειδικών δυνάμεων στη Συρία, εδώ και καιρό οι ρωσικές δυνάμεις, βοηθούν, συμβουλεύουν και εκπαιδεύουν τις Συριακές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Michael Kofman, που εστιάζει στις επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού, η Ρωσία αυτή τη στιγμή επιχειρεί με ειδικές δυνάμεις και ομάδες αναγνώρισης στη Συρία.
Μέρος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, είναι σε κάποιες περιοχές υπεύθυνες για την ασφάλεια σε περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρές απειλές. «Οι δυνάμεις αυτές έκαναν πολλά για την αναγνώριση των αεροπορικών στόχων που έπληξαν τα ρωσικά αεροσκάφη και βοηθούν τις Συριακές επιχειρήσεις, αναφέρει ο Kofman.

Σε αντίθεση με τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις, που συμβουλεύουν Ιρακινούς και Σύρους και παραμένουν πίσω από τις γραμμές του μετώπου, οι ρωσικές δυνάμεις παίρνουν μέρος σε μάχες. Η παρουσία των δυνάμεων και των συμβούλων στην πρώτη γραμμή, έχουν βοηθήσει το Συριακό στρατό και έχουν κατοχυρώσει την επέλαση των δυνάμεων του Άσαντ.


Η παρουσία των ρωσικών δυνάμεων, παρά το γεγονός ότι τα αεροσκάφη έχουν αποχωρήσει είναι η αιτία που ενισχύει τη δύναμη του Συριακού στρατού.


Η Ρωσία έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια του Άσαντ να ανακαταλάβει σχεδόν τα μισά από τα εδάφη που έχασε τα τελευταία 5 χρόνια.
Αλλά η ρωσική συμμετοχή στις μάχες δεν είναι χωρίς κόστος. Πριν από την ανακατάληψη της Παλμύρας, ρωσικό πρακτορείο ανακοίνωσε, επικαλούμενο αξιωματούχους, ότι ένας Ρώσος έχασε τη ζωή του σε μάχη όπου τον είχαν περικυκλώσει μέλη του ISIS.
 Μέχρι σήμερα η Ρωσία έχει ανακοινώσει επίσημα το θάνατο 7 Ρώσων στρατιωτών στη Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: