Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

ΣΑΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΑΛΛΙΔΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΓΡΕΣ ΜΕ ΜΑΝΤΗΛΑ

Σάλος στη Γαλλία από τις δηλώσεις υπουργού για τις «νέγρες» - Media

 Η ευημερία των λαών δεν είναι θέμα πολιτικής αισθητικής κυρία μου..



Σάλος προκλήθηκε στην Γαλλία από τις δηλώσεις της Υπουργού Οικογένειας, Λοράνς Ροσινιόλ, αναφορικά με τις γυναίκες που φέρουν μαντίλα.

Η υπουργός, η οποία είναι υπεύθυνη και για τα δικαιώματα των γυναικών,  καλεσμένη σε τηλεοπτική εκπομπή παρομοίασε τις γυναίκες που φέρουν μαντίλα με τις «νέγρες» που υποστήριξαν την σκλαβιά στις ΗΠΑ.

«Φυσικά υπάρχουν και γυναίκες που την επιλέγουν [την μαντίλα ], υπήρχαν επίσης και νέγρες Αμερικανίδες που υποστήριξαν τη δουλεία (...). Νομίζω ότι αυτές οι γυναίκες  θεωρούνται για πολλούς ακτιβίστιρες του πολιτικού Ισλάμ» απάντησε η κ.Ροσινιόλ στο δημοσιογράφο  Ζαν Ζακ Μπουρντέν σε ερώτησή του σχετικά με τις εταιρίες μόδας ξεκίνησαν να παράγουν ρουχισμό που περιλαμβάνει την ισλαμική μαντίλα στις κολεξιόν τους.

Η δήλωσή της προκάλεσε  θύελλα αντιδράσεων στην γαλλική κοινωνία με το twitter να «παίρνει» φωτιά από τα σχόλια κατά των δηλώσεων της υπουργού τόσο αναφορικά με τη χρήση της μαντίλας όσο και λόγω της χρήσης του όρου «νέγρος».  Αρκετοί ξεκίνησαν και μια αίτηση για την επιβολή κυρώσεων για τις «ρατσιστικές δηλώσεις» της.

Από το σάλο που προκλήθηκε η Γαλλίδα υπουργός αναγκάστηκε να ανασκευάσει λέγοντας που υπέπεσε σε «λεκτικό ολίσθημα» και δεν θα έπρεπε να το έχει πει. Ωστόσο δήλωσε πως το νόημα αυτού που είπε είναι σωστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: