Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ

Συμφώνησαν στο σχέδιο Ανάν-2
Τσαβούσογλου-Κέρι


Οι υπουργοί  Εξωτερικών Τουρκίας και ΗΠΑ συμφώνησαν στις 28 Μαρτίου στη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον ότι ο πολιτικός διακανονισμός είναι δυνατόν να επιτευχθεί εντός του έτους στην Κύπρο («το νησί της Μεσογείου που παραμένει διχασμένο επί τέσσερις δεκαετίες») όπως διευκρινίζει η « Χουριέτ».


 
 O Toύρκος υπουργός Εξωτερικών  MevlütÇavuşoğlu και ο Αμερικάνος ομόλογός του John Kerry στη συνάντησή τους συμφώνησαν στις αυξημένες πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας.
«Έχουμε μερικές καλές ειδήσεις για το ανατολικό τμήμα της Μεσογείου, δηλαδή την Κύπρο», είπε ο Τσαβούρσογλου όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο AFP ότι δήλωσε στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή. «Ελπίζουμε να φτάσουμε σε συμφωνία για την Κύπρο, μέσα στο 2016. Η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη», είπε επιβεβαιώνοντας –για πρώτη φορά από τουρκική πλευρά- όσα υποστηρίζει ως τώρα ο αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο.
 

Ακόμη ο Τσαβούσογολου είπε πως «το θέμα έχει επιβραδυνθεί λόγω των προετοιμασιών για τις εκλογές στο ελληνικό τμήμα της νήσου».
 

«Αλλά μετά τις εκλογές ελπίζουμε να φτάσουμε σε συμφωνία και οι ΗΠΑ δίνουν την αμέριστη υποστήριξή τους για την διαδικασία, όπως και η Τουρκία», είπε ο Τσαβούσογλου.
 Για να προσθέσει ο Κέρι «δεν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε περισσότερα». «Έχουμε μεγάλη εμπλοκή στην διαδικασία των συνομιλιών για την Κύπρο» είπε ακόμη ο Κέρι προσθέτοντας πως τόσο ο ίδιος όσο και ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος πρόσφατα είχε επισκεφθεί τη νήσο.
 


  Το δημοσίευμα της εφημερίδας θυμίζει πως τον Ιανουάριο, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, είχαν δηλώσει πως «η συμφωνία ήταν πιθανή μέσα στο 2016»
«Η Κύπρος παραμένει χωρισμένη στα δύο όταν τουρκικά στρατεύματα παρενέβησαν στη βόρεια πλευρά της νήσου σε απάντηση εμπνευσμένου από την Αθήνα πραξικοπήματος που επιδίωκε την ένωση με την Ελλάδα», όπως διευκρινίζει το δημοσίευμα της Χουριέτ.
  Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη πως οι «παγωμένες συνομιλίες επαναλήφθηκαν τον περασμένο χρόνο με την παρέμβαση του ΟΗΕ και μετά την εκλογή του Ακιντζί ως προέδρου τ ης τουρκοκυπριακής διακυβέρνησης».

  Οι Αναστασιάδης και Ακιντζί συναντήθηκαν στις 28 Μαρτίου στη Λευκωσία με τον ειδικό απεσταλμένο του  ΟΗΕ στην Κύπρο Espen Barth Eideκαι έγιναν οι απαραίοτητες διευκρινίσεις για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων.
 

  Μιλώντας μετά τη συνάντηση ο Ακιντζί είπε πως οι πλουτοπαραγωγικές πηγές υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου «θα δώσουν πλούτο και στις δύο κοινότητες του νησιού». Καθώς και ότι «δεν θα πρέπει να μετατρέψουμε τον κοινό μας πλούτο σε ζήτημα έντασης».
«Και άλλες χώρες θα μπορούν να έχουν κέρδος από αυτό. Η Τουρκία στο μέλλον θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο-κλειδί στην μεταφορά αερίου από την Κύπρο και το Ισραήλ στην Ευρώπη», είπε ο Ακιντζί.
  Ως τώρα η Τουρκία αντιδρά λέγοντας πως δεν θα επιτρέψει σε ξένες εταιρίες να πραγματοποιήσουν άντληση υδρογονανθράκων στην περιοχή της Κύπρου.

  Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε πως θα γίνουν και νέες έρευνες στα ανοικτά της νήσου.     
 
  Πάντως, μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος Αναστασιάδης  είπε πως δεν θα αναφερθεί όπως ο Ακιντζί στο θέμα των υδρογονανθράκων. «Επειδήτο ζήτημα αφορά σε κυριαρχικά δικαιώματατης Κυπριακής Δημοκρατίας», όπως έγραψε η ιστοσελίδα «haberler.com».
  Οι δύο ηγέτες αναμένεται να έχουν δύο ακόμη συναντήσεις στις 18 και 25 Απριλίου παρουσία του απεσταλμένου του ΟΗΕ.
  Όπως επισημαίνει το εκτενές  δημοσίευμα της Χουριέτ «τελικός στόχος είναι να επιτευχθεί λύση στη νήσο που θα αποτελεί  ενοποιημένη Ομοσπονδιακή Κύπρο. Με τα δύο μέρη να κάνουν συμβιβασμούς στο εδαφικό και το περιουσιακό. Με τις δύο διακυβερνήσεις να πρέπει να επικυρώσουν τη συμφωνία με δημοψηφίσματα.
  Στα δημοψηφίσματα του 2004 (για το σχέδιο Ανάν) το είχαν υποστηρίξει με μεγάλη πλειοψηφία οι Τουρκοκύπριοι ενώ τα δύο τρίτα των Ελληνοκυπρίων το είχαν απορρίψει.
 
Συνάντηση Αναστασιάδη-Σουλτς
  Την αμέριστη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -και του ιδίου προσωπικά- στην εν εξελίξει διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό, εξέφρασε ο πρόεδρός του Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Λευκωσία και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
Ο  Σουλτς θα συναντηθεί και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.
 
  «Το Κυπριακό είναι από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο Μ. Σουλτς μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Αναστασιάδη.
 "Η λύση στο Κυπριακό - σημείωσε - καθώς και η επανένωση ενός σημαντικού κράτους-μέλους, «θα αποτελούσε σημάδι ελπίδας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης σε πολλαπλά επίπεδα».
 
  Βρίσκομαι εδώ, πρόσθεσε ο Μάρτιν Σουλτς, για να πληροφορηθώ, να κατανοήσω και να βοηθήσω και τώρα αντιλαμβάνομαι πολύ καλύτερα την κατάσταση. Επίσης, υποστήριξε ότι ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται «απίστευτη πρόοδος» στις συνομιλίες για το Κυπριακό και διαβεβαίωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συμβάλει στην επίτευξη λύσης, στο μέτρο που του αναλογεί.
 
  Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε υψίστης σημασίας τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις προσπάθειες για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού. Καλωσορίζοντας τον Μάρτιν Σουλτς στην Κύπρο, ανέφερε ότι τον ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων, για να προσθέσει ότι «συμφωνούν πως το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και η λύση του πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Επισήμανε ότι η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τη διαδικασία για την έκθεση προόδου για την Τουρκία, που θα συζητηθεί τον ερχόμενο μήνα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
  Πρέπει, είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, να σταλεί σαφές μήνυμα προς την ‘Αγκυρα ότι «ήρθε η ώρα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να ξεπαγώσουν κεφάλαια και να προχωρήσει η ενταξιακή της πορεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: