Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

ΣΚΟΡΠΙΑ ΛΟΓΙΑ

Σχόλια στο ημίφως 
Ταξική ανθυγιεινή πολιτική

Η δραματική περικοπή των δαπανών υγείας που έχουν επιβάλει όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν ως αποτέλεσμα το βάθεμα των ταξικών ανισοτήτων στους δείκτες υγείας μεταξύ πλουσίων και φτωχών Ελλήνων, αλλά και την μείωση του προσδόκιμου ζωής, όπως πολλοί ανέμεναν μετά την επέλαση των «συνταγών» του ΔΝΤ.
Η ανισότητα υγείας και φτώχειας έχει και γεωγραφική προέκταση, καθώς π.χ. στο Χαλάνδρι υπάρχουν πολίτες στα όρια της φτώχειας σε ποσοστό 7%, ενώ στο Αιγάλεω το ποσοστό ξεπερνά το 30%. Σε άλλη έρευνα του ΕΚΠΑ, φαίνεται ότι η διαφορά στους δείκτες υγείας μεταξύ φτωχών και πλουσίων είναι πάνω από 20%, ενώ και το μορφωτικό επίπεδο που συνδέεται και με το εισόδημα χαρακτηρίζει τα επίπεδα υγείας.


Πιστή εφαρμογή του μνημονίου απαιτεί ο ΣΕΒ

«Επιχειρηματική άνθηση» ονειρεύεται ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, εξηγώντας ότι αυτό θα συμβεί «εφόσον η εφαρμογή του μνημονίου γίνει πιστά και υπάρξουν αναπτυξιακά αντίβαρα». «Οι επενδύσεις θα έλθουν από την ιδιωτική πρωτοβουλία και ξένους επενδυτές» πρόσθεσε ο πρόεδρος των βιομηχάνων. Βέβαια για κακή του τύχη, την ίδια ημέρα η εταιρεία Icap σε μελέτη της που αναφέρεται στην περίοδο 2008-2014, υπολογίζει σε πάνω από 67 δισ. ευρώ τη μείωση της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας της «πραγματικής» οικονομίας, χαρακτηρίζοντας τις απώλειες αυτές «τεράστιες». Η αλήθεια λοιπόν λέει ότι η πιστή εφαρμογή των αλεπάλληλων μνημονίων και της λεηλασίας των εργατικών δικαιωμάτων οδήγησε σε κοινωνικό Αρμαγεδώννα και όχι σε… άνθηση.


Ναζιστική φιέστα στο όνομα των εργατών


Την οργή του μαχόμενου κόσμου της εργασίας προκαλεί η πρόθεση της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής να πραγματοποιήσει «εργατική συνδιάσκεψη» σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Σε ψήφισμά τους εργατικά σωματεία της Αθήνας διαμηνύουν ότι «δεν ξεχνάμε, δε συγχωρούμε», και καλούν ΕΚΑ, σωματεία και αγωνιστές να ακυρώσουν στην πράξη κάθε φασιστική πρόκληση. «Ο φασισμός είναι το μακρύ χέρι της εργοδοσίας», τονίζουν θυμίζοντας τα «γραφεία εργασίας» της ΧΑ με μισθούς κάτω των ΣΣΕ, τον απεργοσπαστικό τους ρόλο στην απεργία των χαλυβουργών, την απόπειρα δημιουργίας εργοδοτικού σωματείου στο Πέραμα, για να τσακιστούν τα μεροκάματα. Αλλά και τις δολοφονικές απόπειρες ενάντια σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, φοιτητές συνδικαλιστές, μετανάστες εργάτες, με κορυφαίο δείγμα στυγερής δράσης τη δολοφονία του Π. Φύσσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: