Τρίτη 31 Μαΐου 2016

BLOOMBERG: ΧΑΜΕΝΟΣ Ο ΚΑΜΕΡΟΝ ΧΑΣΕΙ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Ο Κάμερον έχει ήδη χάσει το δημοψήφισμα - Media
 Η αγγλική κοινωνία έχει ήδη διχαστεί τόσο βαθιά ώστε η πληγή που θ' αφήσει δεν θα επουλώνεται





 Αντιθέτως με την Ελλάδα όπου τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα με το γιγαντιαίο ΟΧΙ


Η Βρετανική πολιτική σκηνή δεν θα ηρεμήσει μετά το τέλος του δημοψηφίσματος, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Η εκστρατεία για την ψήφο της 23ης Ιουνίου έχει ήδη διχάσει το κυβερνών κόμμα της Βρετανίας με σοβαρές συνέπειες για τους συντηρητικούς ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Η μοίρα του Κάμερον και του Όσμπορν είναι στενά συνδεδεμένη με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όμως ήδη η αυξανόμενη ένταση ανάμεσα στους συντηρητικούς έχει οδηγήσει τρεις βουλευτές να ζητήσουν την παραίτηση του Κάμερον και το αιματοκύλισμα στο συντηρητικό κόμμα μοιάζει αναπόφευκτο.
Αν και όπως τονίζει το πρακτορείο οι περισσότεροι βουλευτές δεν επιθυμούν να μιλήσουν δημόσια, είναι καθαρό ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, το δημοψήφισμα ανοίγει μία νέα περίοδο στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας.
Σε αυτή την εκστρατεία έχουν ακουστεί τα πάντα και οι χαρακτηρισμοί είναι ιδιαίτερα σκληροί. Ο Iain Duncan πρώην υπουργός παρομοίασε τον Όζμπορν με τον πινόκιο και ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η συμπεριφορά του Κάμερον «βρωμάει».
Το Bloomberg αναφέρει ότι μπορεί να ακούγεται παράδοξο αλλά ο Κάμερον θα είναι πιο ασφαλής εάν χάσει το δημοψήφισμα. Με τη λίρα να πέφτει θα υπάρχει  μικρή όρεξη από τους αντιπάλους του για μεγαλύτερη αστάθεια που θα προκαλούσε η παραίτηση του πρωθυπουργού.

Θα μπορούσε ίσως να πει ότι θα εγκαταλείψει τη θέση του μέσα στον επόμενο χρόνο μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του Brexit. Ο Κάμερον ήθελε η παρακαταθήκη του στο κόμμα και την κυβέρνηση να σχετίζεται με τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κοινωνικής αδικίας και να μην «μπλέκει» με την Ευρώπη, αλλά ένα Brexit θα αντανακλά το τελευταίο μεγάλο του λάθος.

Η γενική εικόνα είναι ότι ο Κάμερον μπορεί να επιβιώσει μόνο εάν η ψήφος για την παραμονή ξεπεράσει το 55%, ο μεγαλύτερος κίνδυνος θα είναι εάν το αποτέλεσμα είναι οριακό.
Πάντως οι περισσότεροι βουλευτές αναμένουν ότι μετά το δημοψήφισμα θα ακολουθήσει ευρύς ανασχηματισμός για να υπάρξει ανανέωση και φρέσκια πνοή στην κυβέρνηση, είναι μια καλή ευκαιρία για τιμωρία και ανταμοιβή γράφει το πρακτορείο.
Η τελευταία κλιμάκωση της έντασης στο κόμμα των συντηρητικών που οδηγεί σε εμφύλιο θα αφήσει τον Κάμερον με πολύ δύσκολη έργο ακόμη κι αν κερδίσει στο δημοψήφισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: