Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

ΕΜΜΟΝΙΚΑ ΟΙ 27 ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΙΕΡΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΘΛΙΩΝ


 Μέρκελ : Οι κανόνες της ΕΕ δεν μπορούν να αλλάζουν είπε εννοώντας δίχως την δική της έγκριση



Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, δήλωσε ότι «η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να είναι ομαλή» και πρόσθεσε ότι «ήταν μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων» και πως ακόμα είναι «πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, ανέφερε ότι σε μια «ήρεμη συζήτηση» μεταξύ των «27», τους ενημέρωσε ότι ο ίδιος ζήτησε από τους Ευρωπαίους επιτρόπους να μην προβούν σε καμία διαπραγμάτευση με τη Μ. Βρετανία, πριν ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης. Είπε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι «27» συμφώνησαν στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ και όχι να προστεθούν κι άλλες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, διαμήνυσε και υπερασπίστηκε τις αντιλαϊκές συνθήκες ότι οι κανόνες δεν μπορούν να αλλάζουν της ΕΕ, τοποθετώντας στο πλαίσιό τους τις όποιες πρωτοβουλίες υπάρξουν. Χαρακτηριστική είναι και η παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που προειδοποίησε χτες ότι υπάρχει κίνδυνος η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση να προκαλέσει φαινόμενο «ντόμινο» στην Ευρώπη. 

Μιλώντας μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, ο Σόιμπλε είπε ότι εμμένει στη δήλωσή του ότι «το μέσα (στην ΕΕ) σημαίνει μέσα και το έξω σημαίνει έξω», προσθέτοντας ότι η Βρετανία δεν έχει στη διάθεσή της απεριόριστο χρόνο για να αποφασίσει το πότε θα υποβάλει το αίτημά της για αποχώρηση. Επίσης, εκφράζοντας την ανησυχία τμήματος της γερμανικής αστικής τάξης, σημείωσε ότι «η μακροχρόνια αβεβαιότητα σχετικά με το Brexit είναι πιθανότατα "δηλητήριο" για την οικονομία». 

Ακόμα, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Handelsblatt», ο Σόιμπλε και το υπουργείο του ετοιμάζει σχέδιο αντιμετώπισης του Brexit, που αφορά στη «δημοσιονομική πειθαρχία» και «προβλέπει το δικαίωμα απόρριψης σχεδίων προϋπολογισμού των χωρών - μελών της Ευρωζώνης, εάν δεν ανταποκρίνονται στους στόχους του ελλείμματος», επίσης «στήριξη μεταρρυθμίσεων» (βλέπε αντιλαϊκών ανατροπών), αλλά και αλλαγές στην ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία ώστε να αποσπαστεί από την ΕΚΤ, ενώ για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) σχεδιάζει έναν ισχυρότερο ρόλο.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ, ανέφερε ότι η Βρετανία θα πρέπει να τηρεί τους κανόνες της ΕΕ και αφού οριστικοποιηθεί το «διαζύγιο», εφόσον επιθυμεί, να διατηρήσει την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά. Δήλωσε, ακόμα, ότι οι αμυντικές και ενεργειακές συμφωνίες με τη Βρετανία θα συνεχίσουν να ισχύουν και μετά την αποχώρησή της, φέρνοντας ως παράδειγμα το σχέδιο κατασκευής του σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Χίνκλεϊ Πόιντ. Πρόσθεσε ότι τα άλλα κράτη - μέλη πιθανότατα θα πρέπει να αυξήσουν τις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις τους, για να αντισταθμίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει το Brexit στην ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: