Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΧΙΤΣΚΟΚ ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗ !!!!!!!

Γεια σου, Χίτσκοκ, οραματιστή!της Μαριάννας Τζιαντζή

Mε σκηνές από δύο ταινίες σχολίασε προχθές το δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Από ένα κλασικό θρίλερ και από μια κλασική χολιγουντιανή ταινία καταστροφής. Η πρώτη σκηνή ήταν η σφαγή της Τζάνετ Λι στο ντους του μοτέλ του Άντονι Πέρκινς. Σε γκροπλάν το πρόσωπο της ηθοποιού που ουρλιάζει έντρομη και, πίσω από τη διάφανη πλαστική κουρτίνα, ανεβοκατεβαίνει το μαχαίρι του δολοφόνου. Το ηχητικό σχόλιο είναι το ακόλουθο:


«O Άλφρεντ Χίτσκοκ ήταν οραματιστής. Είχε διαβλέψει στην ταινία Ψυχώ τι χτύπημα θα έδινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τι φονικό στο ευρω-ιδεώδες θα κατάφερνε ο μανιακός με το μαχαίρι, εν προκειμένω ο απηυδισμένος Βρετανός, με την ψήφο του. Ψυχρολουσία από μια χώρα που έδωσε το αίμα της για την Ευρώπη: της έδωσε μια μαχαιριά που ήταν όλο δική της». Μετά την αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία, η σφαγή της Ευρώπης από τον Βρετανό ψηφοφόρο!

Το δεύτερο σετ εικόνων είναι από το τρέιλερ της ταινίας Σεισμός του 1974. Ουρανοξύστες καταρρέουν και κοπανάνε τα κεφάλια αθώων ανθρώπων, νταλίκες γκρεμίζονται από γέφυρες, σπίτια ανατινάσσονται. Η πρακτική αυτή λέγεται «δραματοποίηση», δηλαδή την είδηση συνοδεύουν σκηνοθετημένες εικόνες. Εδώ το συναίσθημα που καλλιεργεί αυτή η κακόγουστη μορφή τηλε-δημοσιογραφίας είναι ο τρόμος. Θα μας σφάξουν σαν αρνιά, θα ανοίξει η γη και θα μας καταπιεί.

Μίλησε κανείς για ψυχραιμία; Για το δικαίωμα ενός λαού να αποφασίζει; Προφανώς το κανάλι εκφράζει τον τρόμο όχι του πολίτη, αλλά τον τρόμο που νιώθουν οι Βρυξέλλες, η Γερμανία, το ΝΑΤΟ, η ολιγαρχία του πλούτου και της εξουσίας, αυτοί που πραγματικά κρατάνε το μαχαίρι. Χρόνια τώρα.

http://www.antenna.gr/webtv/watch?cid=_k6_i%2f_z_zd_wr_n0%3d

H σκηνή από το «Ψυχώ» στο 7.45. Μεσολαβεί μια διαφήμιση λίγων δευτερολέπτων στο 8ο λεπτό και ακολουθεί το τρέιλερ από την ταινία «Σεισμός».

Δεν υπάρχουν σχόλια: