Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΕΞΟΔΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ..


Το 45% των Ευρωπαίων θέλει δημοψήφισμα για την ΕΕ - Μπορεί η Γερμανία να φύγει από την Ένωση; - Media
 Ο τελευταίος -ευρωλάγνος μ' ακούς Τσίπρα- δεν χρειάζεται να κλείσει τη πόρτα.. Δεν θα υπάρχει τίποτα που να θυμίζει το οικονομικό Γκουαντάναμο..



Μετά την ψήφο των Βρετανών στο δημοψήφισμα υπέρ της αποχώρησης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν πιέσεις για διεξαγωγή αντίστοιχων δημοψηφισμάτων, γράφει η dw και τονίζει ότι για τους Γερμανούς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα συναντούσε πολλά εμπόδια.

Η ιστορική ψήφος των Βρετανών για την έξοδο από την ΕΕ έχει αυξήσει το ενδιαφέρον να δοθεί «φωνή στους πολίτες». Σε μία δημοσκόπηση πριν από το Brexit, το 45% των ερωτώμενων είπαν ότι και στη χώρα τους θα πρέπει να διεξαχθούν δημοψηφίσματα για την παραμονή ή την έξοδο από την ΕΕ.

Τα ακροδεξιά κόμματα στη Γαλλία και την Ολλανδία έχουν ήδη ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή στην ΕΕ και ο ηγέτης του αντίστοιχου κόμματος της Γερμανίας το AfD, έχει δηλώσει ότι θα επιχειρήσει να προκαλέσει δημοψήφισμα εάν το κόμμα του καταφέρει να μπει στη βουλή στις εκλογές του 2017.

«Τον επόμενο χρόνο εάν το AfD μπει στο γερμανικό κοινοβούλιο το "Dexit" θα είναι ψηλά στην ατζέντα μας» είπε ο Franz Wiese αναφερόμενος στην έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ.
Το Γερμανικό αριστερό κόμμα απαιτεί μία επανεκκίνηση της Ευρώπης, έναν ανοιχτό διάλογο και ψήφο για το μέλλον της Ένωσης. Η επικεφαλής του κόμματος Sahra Wagenknecht προτρέπει επίσης για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη Γερμανία, όχι όμως με το ερώτημα της εξόδου, αλλά σχετικά με κάποιες συγκεκριμένες συμφωνίες.

Οι άνθρωποι πρέπει να ακούγονται

Η Wagenknecht, είπε στη Bild ότι το κόμμα της θέλει την αλλαγή της Ευρώπης για να μην καταρρεύσει, προσθέτοντας ότι οι πολίτες πρέπει να εκφράσουν την άποψή τους για ζητήματα όπως η συνθήκη ελεύθερου εμπορίου TTIP ή σε άλλες ευρωπαϊκές συμφωνίες.

Το γερμανικό μεταπολεμικό Σύνταγμα όμως, δεν επιτρέπει με ευκολία τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων. Ο Συνταγματολόγος Uwe Lipinski είπε ότι οι Γερμανοί μπορούν α ψηφίσουν για την έξοδο από την ΕΕ, μόνο εάν υπάρχει αλλαγή στο Σύνταγμα που να περιλαμβάνει «άμεση δημοκρατία» σε εθνικό επίπεδο. Μόνο τότε η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Τα 16 κρατίδια της Γερμανίας επιτρέπουν έμμεσες πρωτοβουλίες των πολιτών, αλλά με το βλέμμα στραμμένο στο ναζιστικό παρελθόν, το ομοσπονδιακό Σύνταγμα προβλέπει μόνο εθνικό δημοψήφισμα σε δύο περιπτώσεις σε περιπτώσεις εδαφικών αλλαγών ή σε περιπτώσεις συνταγματικών αλλαγών. Ο πρόεδρος της χώρας από 1949 μέχρι το 1959, Theodor Heuss, είχε αποκαλέσει την άμεση δημοκρατία ένα προνομιακό πεδίο για κάθε δημαγωγό.
Για περισσότερο από 7 δεκαετίες μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολεμου, έχει έρθει η ώρα για να συζητηθούν οι Συνταγματικές αλλαγές, όπως η άμεση δημοκρατία είπε ο Lipiniski στην DW. Η οργάνωση για περισσότερο δημοκρατία έχει πολλές φορές ζητήσει Συνταγματικές αλλαγές για να επιτρέπονται τα δημοψηφίσματα στη χώρα.  

Οι Γερμανοί θέλουν την Ευρώπη

Πρόσφατη δημοσκόπηση στη Γερμανία, μόλις λίγες ημέρες μετά το Brexit, έδειξε εάν το δημοψήφισμα γινόταν στη Γερμανία, το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό. Μία συντριπτική πλειοψηφία της τάξης του 79% θα ψήφιζε κατά της αποχώρησης της Γερμανίας από την ΕΕ, μόλις το 17% θα ψήφιζε υπέρ της εξόδου και σε αυτό το ποσοστό εμπεριέχεται το 60% των υποστηριχτών του AfD.

Πριν από λίγα χρόνια στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης το 2012 ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε είπε ότι η Γερμανοί είναι πιθανό να ψηφίσουν σε ένα δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα της χώρας. Εάν η χώρα συνεχίσει να παραχωρεί αρμοδιότητες στις Βρυξέλλες, προέβλεψε ο Σόιμπλε, το γερμανικό Σύνταγμα θα φθάσει στα όριά του. Ίσως έφθασε η ώρα. «Το γερμανικό κοινοβούλιο όλο και περισσότερο αναζητά ένα εργαλείο για την έγκριση και εφαρμογή των νόμων της ΕΕ» είπε ο  Lipinski.

Δεν υπάρχουν σχόλια: