Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΠΕΡΙΠΛΕΚΕΙ ΤΟ ΣΥΡΙΑΚΟ ΠΑΖΛ

 
Πιο κοντά στην επίλυση του συριακού
ή την "βαλκανοποίηση"της περιοχής;



 Οι τουρκικές επιχειρήσεις σε συριακό έδαφος συνεχίζονται με αμείωτη σφοδρότητα, και σύμφωνα
με δημοσιεύματα των τουρκικών εφημερίδων 25 αντάρτες του ΡΚΚ «εξουδετερώθηκαν» όπως ανέφερε χτεσινή ανακοίνωση της στρατιωτικής διοίκησης.

 Το Σάββατο η Τουρκία γνώρισε την πρώτη απώλεια όταν αρματιστής σκοτώθηκε από ρουκέτο που έπληξε το τανκ που επέβαινε. Οι τουρκικές εφημερίδες έγραψαν ότι «έγινε ήρωας».

 
  Πάντως, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Λονδίνο ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 40 είναι οι νεκροί πολίτες που σκοτώθηκαν από την αρχή της τουρκικής επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη».

 Σύμφωνα με το ίδιο Παρατηρητήριο, μόλις  τέσσερις είναι οι νεκροί Κούρδοι μαχητές και 15 οι τραυματίες τις πρώτες ημέρες των επιχειρήσεων των τουρκικών δυνάμεων σε συριακό έδαφος..

 
 Ο πρόεδρος της Τουρκίας, μιλώντας σε πλήθος χιλιάδων οπαδών του στην πόλη Γκαζιάντεπε είπε πως είναι αποφασισμένος «να ξεκαθαρίσει την περιοχή από τις τρομοκρατικές ομάδες». «Δεν θα επιτρέψουμε οποιαδήποτε τρομοκρατική δραστηριότητα  στην περιοχή μας ή την ευρύτερη περιοχή των συνόρων μας», είπε.

 
Στόχος της Τουρκίας είναι η εφαρμογή του σχεδίου Ερντογάν –που είχε από καιρό ανακοινωθεί- για τη δημιουργία «διαδρόμου ασφαλείας» υποχρεώνοντας τις κουρδικές ανταρτικές δυνάμεις να υποχωρήσουν πέραν του Ευφράτη ποταμού, εμποδίζοντας την διασύνδεση των κουρδικών περιοχών της Τουρκίας και της Συρίας.

 Αλλά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις που επισημαίνουν τα δυτικά Μέσα, οι τουρκικές επιχειρήσεις σε συριακό έδαφος περιπλέκουν τον πόλεμο στη Συρία. Τον οποίο τα δυτικά Μέσα χαρακτηρίζουν «εμφύλιο», ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για εφαρμογή σχεδίου διάλυσης του συριακού κράτους στα πρότυπα του Ιράκ και της Λιβύης.

 
 Σύμφωνα με ανάλυση του BBC η Τουρκία απολαμβάνει στις επιχειρήσεις αυτές την υποστήριξη των ΗΠΑ και την ανοχή της Ρωσίας ενώ τόσο η κυβέρνηση Άσαντ όσο και οι Ιρανοί σύμμαχοί της προσπαθούν να εμποδίσουν τις απώλειες των θέσεων που έχουν καταλάβει οι Κούρδοι στην περιοχή.  Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η επέκταση των επιχειρήσεων εναντίον των Κούρδων ανταρτών και πέραν των τουκο-συριακών συνόρων αναμένεται να προκαλέσουν μεγαλύτερη έκρηξη της κουρδικής αντίστασης του ΡΚΚ στη ΝΑ Τουρκία.

 Το πρωί της Δευτέρας, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι «δύο τρομοκράτες του ΡΚΚ σκοτώθηκαν στην ανατολική επαρχία Βαν».

  Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι «το ζευγάρι σκοτώθηκε μετά από επιδρομή των δυνάμεων ασφαλείας σε κατοικία στο Edremit. «Στην κατοικία βρέθηκαν και πυρομαχικά».

 
Απροσδόκητες οι εξελίξεις

 
  Οι πολιτικές εξελίξεις μπορούν να χαρακτηρισθούν αβίαστα παρανοϊκέ ςμε δεδομένη και τη δήλωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, του περασμένου Σαββάτου: «Η πλέον σημαντική πρωτοβουλία της Τουρκίας είναι να σταματήσει η αιματοχυσία στη Συρία, το δυνατόν συντομότερο».

  Ο Τούρκος πρωθυπουργός πρόσθεσε πως η Άγκυρα συμφωνεί πλέον με τη Μόσχα ότι «ο πρόεδρος Άσαντ θα μπορούσε –υπό όρους - να παραμείνει στην εξουσία».

  Επίσης ανακοινώθηκε ότι ο Τούρκος πρόεδρος σχεδιάζει να επισκεφθεί σύντομα, την Τεχεράνη.

Η ηγεσία του Ιράν, γνωρίζει ότι δεν μπορεί να παραγνωρίσει τους στρατιωτικούς που έχουν σταλεί στη Συρία, μαζί με δυνάμεις Ιρακινών, Αφγανών και Χεσμπολά μαχητών.

  Όσο για το κουρδικό, παρ΄όλο που υπάρχει κουρδική μειονότητα και στο Ιράν, η Τεχεράνη δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα κουρδικής απόσχισης. 

  Η δημιουργία κουρδικού κράτους του αποκαλούμενου Ροτζάβα είναι ένα ενδεχόμενο που υπάρχει στους σχεδιασμούς τόσο της Ουάσιγκτον, όσο και του Ισραήλ, στο πλαίσιο της «βαλκανοποίησης» της περιοχής.

  Η τουρκική επιχείρηση για την κατάληψη της Τζαραμπλούς, σήμαινε ότι απέτρεψε το ενδεχόμενο να πέσει στα χέρια των αντικαθεστωτικών ανταρτών, αποκαλούμενων Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων που είναι σύμμαχοι με το κουρδικό YPG (Κούρδοι Συρίας) που οι Τούρκοι θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση που συνεργάζεται με το ΡΚΚ.

 
  Όταν τα τουρκικά στρατεύματα εισέβαλαν για πρώτη φορά στο συριακό έδαφος, στην επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» υποστηρίζοντας αντικαθεστωτικές ανταρτικές ομάδες, γνώριζαν πως οι ως τώρα μόνοι κερδισμένοι  από τον πόλεμο στη γειτονική χώρα, ήταν οι Κούρδοι της Συρίας.

 
  Αν και οι Κούρδοι της Συρίας αποτελούν το 10% του πληθυσμού, το κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), που θεωρείται ότι έχει στενές σχέσεις με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ) της Τουρκίας, έλεγχε το 20% του συριακού εδάφους, μέσω των ενόπλων «Λαϊκών Ομάδων Προστασίας»  (YPG). Έτσι είχε δημιουργηθεί ένα αυτόνομο καντόνι το Αφριν, στη βορειοδυτική Συρία, διατηρώντας ζωντανό το όνειρο δημιουργία αυτόνομου κουρδικού κράτους.

 
Έτσι δεν είναι παράξενο που μόλις πριν μία εβδομάδα από την τουρκική εισβολή, συριακές κυβερνητικές δυνάμεις είχαν βομβαρδίσει θέσεις του YPG στην περιοχή της πόλης Χασάκα. Κάτι που δείχνει πως η Δαμασκός δεν είναι λιγότερο ενοχλημένη από την Άγκυρα για τα κέρδη των Κούρδων.

Το καλό σενάριο τόσο για την Άγκυρα και τη Μόσχα, όσο και τη Δαμασκό, είναι να ξεκαθαρίσει η περιοχή των τουρκο-συριακών συνόρων δυτικά του Ευφράτη από τους τζιχανστιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου, όσο και τους Κούρδους του PYD, να παραδοθεί στους αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) οι οποίοι θα έρθουν σε συνεννόηση με την κυβέρνηση της Βαγδάτης. Κάτι που θα αποτελεί εγγύηση για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων από την Τουρκία. 
Τότε με ρωσική παρέμβαση και το καντόνι Αφρίν, θα επιστραφεί στην κεντρική διοίκηση.

  Με τον τρόπο αυτό, η βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία και την αμερικανική ανοχή, μπορεί να τερματισθεί ο αιματηρός πόλεμος στη Συρία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: