Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

ΓΡΗΓΟΡΟ ΞΕΣΚΑΤΑΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΩΝ

Αποτέλεσμα εικόνας για λουκέτο ΓΡΗΓΟΡΟ ΞΕΣΚΑΤΑΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΩΝ


 Πρόκειται για τεράστιο όγκο προβληματικών επιχειρήσεων που δεν ανταπεξέρχονται στη κούρσα της ανταγωνιστικότητας..



Στο επίκεντρο των συναντήσεων του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου και Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, με το κουαρτέτο, ήταν το κομβικό ζήτημα για την «ταχεία και αποτελεσματική» εξωδικαστική ρύθμιση του συνολικού χρέους (δημόσιου και ιδιωτικού) των βιώσιμων επιχειρήσεων. Το συγκεκριμένο ζήτημα συνδέεται, βέβαια, με τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και μάλιστα σε συνδυασμό και με ρυθμίσεις χρεών στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία από «βιώσιμες» επιχειρήσεις. 

Ουσιαστικά, επιδιώκεται, σε πρώτη φάση, το γρήγορο «ξεσκαρτάρισμα» του τεράστιου όγκου των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, για να επιβιώσουν μόνο εκείνες οι «προβληματικές» επιχειρήσεις που κρίνεται ότι μπορεί να αντεπεξέλθουν στην κούρσα της ανταγωνιστικότητας, με βάση τις «μελέτες βιωσιμότητας», ενώ οι άλλες θα καταστραφούν (μια ακόμη μορφή καταστροφής κεφαλαίου λόγω κρίσης, άλλωστε θεωρούνται νεκρές).

 Ο ΣΕΒ έχει βάλει κατ' επανάληψη αυτό το ζήτημα, ενώ ταυτόχρονα αυτή η διαδικασία «ξεσκαρτάρει» και τις τράπεζες από βαρίδια, ώστε να μπορούν να παίζουν το ρόλο τους αποτελεσματικά. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σαφές ότι το σχέδιο για εκτεταμένες επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις «κουμπώνει» και εξυπηρετείται από το σχέδιο για τις ομαδικές απολύσεις και τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά, που προωθούνται παράλληλα.
 
Τα παζάρια θα συνεχιστούν

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, σημείωσε πως οι δυο πλευρές συμφώνησαν στις αρχές και στον τρόπο λειτουργίας τού υπό διαμόρφωση μηχανισμού, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ορισμένα ζητήματα «τεχνικής δουλειάς», όπως για παράδειγμα ο τρόπος αντιμετώπισης των ληξιπρόθεσμων φόρων για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον Γ. Σταθάκη, θα υπάρχει κατηγοριοποίηση των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στη ρύθμιση, ανάλογα με τον κύκλο εργασιών τους. Χωρίς να δώσει διευκρινίσεις, σημείωσε πως υπάρχουν 3 επίπεδα τζίρου που θα λαμβάνονται ως κριτήριο ένταξης στη ρύθμιση.

Τα παζάρια θα συνεχιστούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και εντός 10-12 ημερών θα υπάρξει ανταλλαγή των νέων προτάσεων από την πλευρά της συγκυβέρνησης και του κουαρτέτου.

Με βάση το υπάρχον κυβερνητικό σχέδιο, την αίτηση για αναδιάρθρωση των οφειλών θα την αναλαμβάνει συντονιστής από το Μητρώο Διαμεσολαβητών του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ενώπιόν του θα διεξάγονται οργανωμένα διαπραγματεύσεις μεταξύ της επιχείρησης και όλων των πιστωτών, συμπεριλαμβανομένων του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, αν υπάρχουν σχετικά χρέη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κουαρτέτο εντοπίζει αδυναμίες στην ταχεία διεκπεραίωση των υποθέσεων, καθώς οι αναμενόμενες αιτήσεις επιχειρήσεων και ΕΒΕ υπολογίζονται να φτάσουν τις 400.000. Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνεται η διαμόρφωση ηλεκτρονικού συστήματος, μέσω του οποίου θα διεκπεραιώνονται οι υποθέσεις, τόσο αυτών που θα κριθούν «βιώσιμες» και θα ενταχθούν στη ρύθμιση, όσο και αυτών που θα αποβληθούν από αυτή, με βάση τα κριτήρια βιωσιμότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: