Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Ο ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


 Ω του θράσους.. Προβλέπει ισχνή ανάκαμψη αλλά με την διεύρυνση της φορολογικής Βάσης! Δηλαδή: Χαράτσι σε ότι αναπνέει..



Την ίδια ώρα, η έκθεση του ΟΟΣΑ, σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, βλέπει ρυθμούς απόλυτης στασιμότητας για το 2016 και ανάκαμψη μόλις 1,3% για το 2017, πολύ χαμηλότερα από την πρόβλεψη 2,7% της Κομισιόν, που έχει ενσωματωθεί και στο σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, ενώ για το 2018 η πρόβλεψη για ανάκαμψη περιορίζεται σε 1,9%.

Σε κάθε περίπτωση, η όποια μεγέθυνση του παραγόμενου ΑΕΠ έχει ως όρο και προϋπόθεση την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής. Σε αυτήν την κατεύθυνση, και σε ανάλογη ρότα με την πλευρά του ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ προτείνει και πάλι την περαιτέρω συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς - συνταξιούχους, τονίζοντας: «Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η διασφάλιση ότι η νέα ανεξάρτητη Αρχή δημόσιων εσόδων θα βελτιώσει τη φορολογική συμμόρφωση και την είσπραξη, θα ενισχύσουν τα έσοδα».
Επιπλέον, στην έκθεση, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:
  • «Το αδύναμο παγκόσμιο εμπόριο και ανάπτυξη στην ΕΕ και την Κίνα θα επηρεάσουν τις ελληνικές εξαγωγές. Γεωπολιτικές εντάσεις στις γειτονικές χώρες της Ελλάδας και η σχετική προσφυγική κρίση θα αποτελέσουν σημαντικές πρόσθετες προκλήσεις».
  • «Η εφαρμογή βασικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη μείωση του ρυθμιστικού βάρους και τη χαλάρωση των ρυθμίσεων στους τομείς της Ενέργειας και των Μεταφορών θα ενισχύσει την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη».
  • «Η πλήρης και γρήγορη εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η ταχύτερη βελτίωση της ρευστότητας και των συνθηκών χρηματοδότησης του τραπεζικού συστήματος και κάποια μορφή περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους θα δώσουν ώθηση στην εμπιστοσύνη και την ανάκαμψη».
  • «Το τεράστιο δημόσιο χρέος μειώνει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, μία κατάσταση που απαιτεί πρόσθετη ελάφρυνσή του. Ακόμη και αν επιτευχθούν οι φιλόδοξοι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι της συμφωνίας του 2015 με τους πιστωτές, θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για να καταστεί το δημόσιο χρέος ξεκάθαρα βιώσιμο»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: