Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΧΘΕΣ ΞΑΝΑ Ο ΠΛΗΓΩΜΕΝΟΣ ΛΑΟΣ

 ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΧΘΕΣ ΞΑΝΑ Ο ΠΛΗΓΩΜΕΝΟΣ ΛΑΟΣ


 "Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε. Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε."


Με συνθήματα όπως «Μέτρα και "αντίμετρα" τσακίζουν τη ζωή μας - Οργάνωση κι αγώνας η επιλογή μας» και «Εργάτη δείξε τη δύναμή σου, αγωνίσου τώρα για τη ζωή σου», χιλιάδες εργαζομένων και λαού σε όλη τη χώρα έδωσαν χτες άμεση μαχητική απάντηση στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που δρομολογούν κυβέρνηση και κουαρτέτο προς όφελος του κεφαλαίου, όπως επιβεβαιώθηκε και με τα όσα συμφώνησαν στο προχτεσινό Γιούρογκρουπ, τόσο για τα «προαπαιτούμενα» της δεύτερης «αξιολόγησης», όσο για το νέο πακέτο μόνιμων αντιλαϊκών μέτρων, το οποίο θα νομοθετηθεί άμεσα για την περίοδο μετά την τυπική λήξη του τρίτου μνημονίου.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, με τη μαζική τους συμμετοχή στα χτεσινά συλλαλητήρια - τα οποία συνεχίζονται σήμερα και αύριο σε άλλες πόλεις - έκαναν καθαρό πως οι κινητοποιήσεις αυτές είναι μόνο η αρχή. Από σήμερα μέσα στους τόπους δουλειάς, στα εργοστάσια και στις επιχειρήσεις, εντείνεται η μάχη για την ενημέρωση και την οργάνωση των εργαζομένων, για την κλιμάκωση της πάλης, με στόχο να δοθεί μαζική απεργιακή απάντηση στην ολομέτωπη αντιλαϊκή επίθεση, να ενισχυθεί η πάλη για τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες.


Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί ήδη αύριο σε σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών στην Αττική, για την κλιμάκωση της πάλης.
 
Στην Αθήνα
 
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Με ένα μαζικό συλλαλητήριο που γέμισε την οδό Σταδίου και δεκάδες μπλοκ που διαδήλωσαν από την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα, τα σωματεία και οι φορείς της Αθήνας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, απάντησαν στη νέα κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα πως απορρίπτουν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που ήδη τσακίζουν τη ζωή τους. «Αγώνας για δουλειά με αξιοπρέπεια - ζωή με δικαιώματα», ήταν το σύνθημα που αντέταξαν.


«Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε. Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Δεν πρόκειται να δεχτούμε όλα αυτά τα μέτρα που η κυβέρνηση φέρνει τώρα με την αξιολόγηση», τόνισε σε δήλωσή του από τη συγκέντρωση στην Ομόνοια ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Και πρόσθεσε: «Για ένα πράγμα να είναι σίγουροι η κυβέρνηση, η μεγαλοεργοδοσία και η ΕΕ: Προχωράμε συντονίζοντας τον αγώνα, κάνουμε κάλεσμα στην εργατική τάξη να οργανωθεί και να απαιτήσει τη ζωή της. Να απαιτήσει όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν κατώτερο μισθό 751 ευρώ, όλοι να έχουν Κοινωνική Ασφάλιση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία, να έχουν ζωή με σύγχρονα δικαιώματα. Αυτή είναι η απαίτησή μας και αυτό θα κάνουμε το επόμενο διάστημα, μπροστά στους νέους αγώνες και τις κινητοποιήσεις που έτσι κι αλλιώς το ΠΑΜΕ θα οργανώσει το επόμενο διάστημα».
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ


Στη συγκέντρωση στην Ομόνοια μίλησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Παναγιώτης Κατάρας (βλ. δίπλα αποσπάσματα από την ομιλία).
Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές με τα πανό τους γέμισαν τη Σταδίου, φτάνοντας με πορεία και συνθήματα μέχρι το Σύνταγμα. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και η ΠΑΣΕΒΕ.


«Τέρμα πια στη σύγχρονη σκλαβιά, σταθερή δουλειά ζητάει η εργατιά». Το σύνθημα που ακούστηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης συνόψισε τη μάχη που δίνουν αυτή την περίοδο οι εργολαβικοί εργαζόμενοι σε μια σειρά χώρους δουλειάς. Ανάμεσα σε αυτούς οι καθαρίστριες στο Πολυτεχνείο, που συμμετείχαν με το πανό τους στην κινητοποίηση. Εχοντας συμπληρώσει ήδη τέσσερις μέρες απεργίας, συνεχίζουν με νέα 48ωρη που ξεκινά σήμερα. «Θα συνεχίσουμε μέχρι να πληρωθούμε κανονικά χωρίς περικοπές το μισθό μας. Κι όχι μόνο το μισθό, αλλά και τα Δώρα και τα επιδόματα που δεν μας δίνει κανονικά η εργοδοσία», λένε.
Πίσω από το πανό του κλαδικού τους σωματείου, του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, διαδήλωσαν και οι εργαζόμενοι στο «Athens Ledra», επιβεβαιώνοντας την απόφασή τους να συνεχίσουν να παλεύουν για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους.
ΣΤΑΔΙΟΥ
ΣΤΑΔΙΟΥ


Στη συγκέντρωση συμμετείχε, επίσης, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στους αγώνες των εργαζομένων στην Ελλάδα, αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), αποτελούμενη από τον αντιπρόεδρό της, Βαλεντίν Πάτσο (Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Περού) και τρία μέλη της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου, τους Λευτέρη Γεωργιάδη (ΠΕΟ Κύπρου), Οζι Γουάργουικ (Ομοσπονδία Εργαζομένων Πετρελαίου Τρινιντάντ και Τομπάγκο) και Μοχάρ Μανσουάρ (Ομοσπονδία Δημοσίου ΝΕΦΟΝ Νεπάλ).


Σημαντικό, εξάλλου, είναι το γεγονός ότι στο συλλαλητήριο της Αθήνας συμμετείχαν και σωματεία τα οποία δεν είναι ενταγμένα στο ΠΑΜΕ, αλλά ανταποκρίθηκαν στο αγωνιστικό του κάλεσμα. Μεταξύ αυτών, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, το Σωματείο Εργαζομένων στην «ΙΝΤΡΑΚΟΜ», το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ, το Σωματείο Εργαζομένων στο ΙΓΜΕ.
Στον Πειραιά


Την ίδια ώρα με την Αθήνα, εκατοντάδες εργαζόμενοι πορεύτηκαν στους δρόμους του Πειραιά, πίσω από το πανό του ΠΑΜΕ, σωματείων, όπως του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, της ΠΕΜΕΝ και του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», των Καθαριστριών Πειραιά, των Λαϊκών Επιτροπών Κερατσινίου, Κορυδαλλού κ.ά.
Νωρίτερα, στη συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη μίλησε η Χριστίνα Καραμαλίκη, πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών. Χαιρετισμό απηύθυνε η Νίκη Κυριαζή, εκπαιδευτικός, η οποία αναφέρθηκε στα προσφυγόπουλα που από τη φωτιά του πολέμου και τη φρίκη της προσφυγιάς έφτασαν στα σχολεία του Πειραιά, σήκωσαν το βλέμμα τους και χαμογέλασαν στους συμμαθητές τους που τους υποδέχτηκαν και στους εργάτες που τους χειροκροτούσαν.
 
 
Στη Θεσσαλονίκη
Μαζικό και μαχητικό ήταν το χτεσινό συλλαλητήριο και στη Θεσσαλονίκη, με χιλιάδες εργατοϋπαλλήλους, ανέργους και συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους να διαδηλώνουν ενάντια σε παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα.


Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου, πλάι στα ταξικά σωματεία, πήραν τη θέση τους και νέες δυνάμεις. Μπροστά βρέθηκαν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και οι συμβασιούχοι στους δήμους, που δίνουν τη μάχη για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Εκεί ήταν και οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Καρυπίδης» που συνεχίζουν τον πολύμηνο αγώνα για τα δεδουλευμένα τους και τις θέσεις εργασίας, αγρότες που έδωσαν τη μάχη τους στα μπλόκα.


Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Γιώργος Ευθυμιάδης, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων «Κόκα Κόλα 3Ε» Θεσσαλονίκης και μέλος της διοίκησης της ΠΟΕΕΠ, η Γεύση Κακουλίδου, πρόεδρος Σωματείου Εργολαβικών Καθαριστών και Φυλάκων Κεντρικής Μακεδονίας, και η Ελλάδα Κελασίδου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ και του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ.
Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης.
 
Στην υπόλοιπη χώρα
Συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν, χτες επίσης, σε δεκάδες ακόμα πόλεις σε όλες τις περιοχές της χώρας.


Μεταξύ αυτών:

Στην Πάτρα, η κινητοποίηση έγινε στην πλατεία Γεωργίου μετά από κάλεσμα σωματείων, φορέων και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Βασίλης Βασιλείου, πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού - Τουρισμού. Μετά τη συγκέντρωση, οι διαδηλωτές πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.


Στην Καλαμάτα, εργαζόμενοι και μικρομεσαίοι αγρότες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία 23ης Μαρτίου. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Σπύρος Νικολόπουλος, εκ μέρους της διοίκησης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου, ο οποίος επισήμανε την αναγκαιότητα συνέχισης του αγώνα των αγροτών, καθώς και της κοινής εργατικής - λαϊκής πάλης. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Π. Κουφαλάκος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της Καλαμάτας.
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το συλλαλητήριο στη Χαλκίδα. Την ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Σπύρος Λοξός, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «Νηρέας» και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους του κέντρου και ολοκληρώθηκε στη συνοικία της Νεάπολης.

Στη Θήβα, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Θοδωρής Λιαμπότης, εκ μέρους του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιώργος Καβάλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βοιωτίας «Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης.

Στο Ηράκλειο, η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Ελευθερίας με κεντρικό ομιλητή τον Ν. Κωνσταντάκη, αντιπρόεδρο της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε μεταξύ άλλων και εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.


Στη Ρόδο, με πρωτοβουλία των τριών επιχειρησιακών σωματείων στα ξενοδοχεία «Amilia Mare» - «Paradise Village», «Mira Mare» και «Sheraton», πραγματοποιήθηκε χτες συγκέντρωση στην Ενωση Ξενοδόχων, με τη συμμετοχή και άλλων σωματείων, της Ομάδας Γυναικών της ΟΓΕ και της Γραμματείας Ρόδου του ΠΑΜΕ. Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν ΣΣΕ με αυξήσεις, η οποία να καλύπτει τις απώλειες των χρόνων της κρίσης και να απαντά στις σύγχρονες ανάγκες. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ενωσης Ξενοδόχων, θέτοντας τα αιτήματα των σωματείων. 

Με το τέλος της συνάντησης, η αντιπροσωπεία κάλεσε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να κάνουν δική τους υπόθεση την πάλη για την υπογραφή ΣΣΕ, με πάλη και για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στο κλαδικό Σωματείο, η πλειοψηφία του οποίου διαπραγματεύεται μακριά και κρυφά από τους εργαζόμενους.
Στη Θεσσαλία, όπου τα περισσότερα συλλαλητήρια πραγματοποιούνται σήμερα, κινητοποίηση έγινε χτες στο Βόλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: