Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

ΑΣΑΦΕΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

ΑΣΑΦΕΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Άλλους πέντε  μήνες φυλάκιση 
      στον ηγέτη του HDP για 
“δυσφήμιση του τουρκικού έθνους”! 


Οπαδοί του HDP με φωτογραφία του φυλακισμένου ηγέτη του συμπροέδρου του κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς. 

Ο συμπρόεδρος του κυριότερου κουρδικού κόμματος της Τουρκίας Σελαχατίν Ντεμιρτάς  καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε μηνών για “δυσφήμιση του τουρκικού έθνους”, σύμφωνα με το κυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων "Αnadolu".
  Η απόφαση έγινε γνωστή λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση από το τουρκικό κοινοβούλιο της έκπτωσης από το βουλευτικό αξίωμα της βουλευτού Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, η οποία είναι συμπρόεδρος με τον Ντεμιρτάς του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP).
  Φυλακισμένος από τον Νοέμβριο, ο Ντεμιρτάς καταδικάστηκε για “δυσφήμιση του τουρκικού έθνους, του κράτους και των θεσμών της Δημοκρατίας της Τουρκίας” από δικαστήριο του Ντογουμπεγιαζίτ (νοτιοανατολικά), μετέδωσε το "Αναντολού".
  Ο χαρισματικός αρχηγός του HDP αντιμετωπίζει δεκάδες δικαστικές διώξεις και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε φυλάκιση 142 χρόνων στο πλαίσιο άλλης δίκης στην οποία κατηγορείται ότι “διηύθυνε μια τρομοκρατική οργάνωση” και ότι έκανε “τρομοκρατική προπαγάνδα”.
  Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν το HDP ότι είναι η πολιτική βιτρίνα των αυτονομιστών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), της οργάνωσης η οποία χαρακτηρίζεται “τρομοκρατική” από την Άγκυρα, την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες.
  Η Φιγκέν Γιουκσεκντάγ έχασε τη βουλευτική ιδιότητα λόγω της επικύρωσης από το Εφετείο της καταδίκης της για “τρομοκρατική προπαγάνδα”, ανέφερε σήμερα η συμπρόεδρος του κοινοβουλίου Αϊσέ Νουρ Μπαχτσεκαπιλί.
  Ασαφές το μέλλον για τους Κούρδους της Τουρκίας
Έχοντας δεχθεί έναν χωρίς προηγούμενο διωγμό, οι βουλευτές του κουρδικού κυρίως πολιτικού κινήματος Ένωση του Δημοκρατικού Λαού (HDP), του τρίτου σε μέγεθος κόμματος στην τετρακομματική τουρκική Εθνοσυνέλευση- δεν γνωρίζουν το μέλλον τι τους επιφυλάσσει.
  Το κόμμα ιδρύθηκε το ν Οκτώβριο του 2012, και παρ΄όλο το αποτελούσαν κυρίως Κούρδοι πολιτικοί, είχε πολιτικό πρόγραμμα  που ξεπερνούσε αποκλειστικά το κουρδικό πρόβλημα. Αυτός ο λόγος το κατέστησε το πλέον επιτυχημένο πολιτικό εγχείρημα στην ιστορία του κουρδικού κινήματος.
  Στις προεδρικέ εκλογές του 2014, το κόμμα με συμπρέοδρο τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς είχε συγκεντρώσει 9,75 των ψήφων, κάνοντας παραδόξως, την μαζικότερη εμφάνιση από το 5-6% που συνήθως συγκέντρωναν τα κουρδικά κόμματα.
  Και η άνοδος συνεχίσθηκε καθώς στις εκλογές του Ιουνίου 2015, το  HDP κέρδισε το 13% των ψήφων, ξεπερνώντας κατά πολύτ ο όριο του 10% για την είσοδο στην Εθνοσυνέλευση. Στις επαναληπτικές εκλογές του Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου, παρά την πολιτική πόλωση που είχε δημιουργηθεί , διατήρησε το 10,7% για να κερδίσει 59 έδρες στην Εθνοσυνέλευση των 550 βουλευτών.
  Την ίδια εποχή, οι τοπικοί πολιτικοί στην Ανατολική Τουρκία, όπου κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο, η αδελφή οργάνωση του HDP, το αποκαλούμενο Δημοκρατικό  Κόμμα των Περιφερειών (DBP), είχε κερδίσει102 τοπικούς άρχοντες στην τοπική αυτοδιοίκηση της Τουρκίας και τους δημάρχους σε 11 επαρχιακές πρωτεύουσες, στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου 2014.
  Αλλά τότε υπήρχε διάσταση κάποιου δημοκρατικού κλίματος, και οι Κούρδοι υποψήφιοι δεν είχαν καταστεί ακόμη «απαγορευμένος καρπός». Το HDP, μάλιστα, είχε συνεργασθεί σε κάποια κυβερνητικά νομοσχέδια.
   Τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν καθώς ο Ερντογάν γλιστρούσε προς τον αυταρχισμό και προωθούσε την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με το κουρδικό  στοιχείο καθώς η κυβέρνηση της Άγκυρας άρχισε να προσπαθεί να συνδέσει το HDP και το DBP με το εξτρεμιστικό ΡΚΚ, εδώ και δύο χρόνια.
  Οι αυταρχικές τάσεις  της τουρκικής κυβέρνησης βρήκαν εύκολο στόχο τους πολιτικούς εκπροσώπους του κουρδικού κινήματος.
Η νέα αυτή εποχή ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2015 καθώς κατέρρευσε η de facto κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στην κυβέρνηση της Άγκυρας και το ΡΚΚ. Το καθεστώς Ερντογάν, εξαπέλυσε πόλεμο εναντίον του ΡΚΚ, τόσος το εσωτερικό όσο και στις κοντινές περιοχές πέραν των τουρκικών συνόρων, σε εδάφη κυρίως της βόρειας Συρίας. 
  Αλλά πλέον ενοχλητικό για την Άγκυρα υπήρξε το ενδεχόμενο δημιουργίας «ανεξάρτητης κουρδικής οντότητας» στη βόρεια Συρία, κοντά στα τουρκικά σύνορα. Όταν μάλιστα το ΡΚΚ καλούσε τους Κούρδους πολιτικούς στη Συρία να δημιουργήσουν «αυτόνομους πυρήνες» και στην ανατολική Τουρκία.
  Στην απεγνωσμένη της προσπάθεια να βρει συμπαραστάτες  η Τουρκία, έφτασε στο σημείο να αποδέχεται την συνέχιση της προεδρίας Άσαντ  στη Συρία – κάτι ανήκουστο στα προηγούμενα χρόνια- προκειμένου να έχει σύμμαχους τη Ρωσία και το Ιράν.
Ο διωγμός στο κουρδικό  στοιχείο υπήρξε απηνής: Περισσότεροι από 9.000 Κούρδοι συνελήφθησαν από τους οποίους οι 2.800 ενεργά μέλη του HDP καθώς και 74 δήμαρχοι του DBP φυλακίσθηκαν.
 Το ερώτημα που δημιουργείται πλέον, είναι πως θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση οι δύο αυτοί κουρδικοί πολιτικοί συνασπισμοί.
  Ο βουλευτής του HDP Mithat Sancar, σε δηλώσεις του στο τουρκικό παράρτημα της ιστοσελίδας Al-Monitor, (που ασχολείται ιδιαίτερα με τα προβλήματα της Μέσης Ανατολής) υποστήριξε: «Οι κομματικοί μηχανισμοί έχουν παραλύσει λόγω των συλλήψεων. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε βασικές αρχές της πολιτικής μας ατζέντας, που είναι η διατήρηση της δημοκρατικής διαδικασίας για έναν διαπραγματεύσιμο διακανονισμό. Το ότι υπάρχει ακόμη το HDP σημαίνει πως η βάση της δημοκρατικής πολιτικής εξακολουθεί να υφίσταται. Για το λόγο αυτό οργανώνουμε συγκεντρώσει οπαδών μας προσπαθώντας να τους εξηγήσουμε –ιδιαίτερα στους νέους- πως πρέπει να διατηρηθούν οι δεσμοί ανάμεσα στην πολιτική και την κοινωνία».
Στο πλαίσιο αυτό κινείται και ο φυλακισμένος Ντεμιρτάς, που στέλνει συνεχώς μηνύματα από τη ο κελί του επιμένοντας πως «εξακολουθεί να υπάρχει νόμιμη πολιτική μέσω δημοκρατικής διαδικασίας και την συνέχιση του έργου των βουλευτών –όσων έχουν απομείνει στην Εθνοσυνέλευση».
 Ο Idris Baluken, βουλευτής του HDP αναφερόμενος στο μέλλον του κουρδικού κόμματος, από ιδεολογικής άποψης, υποστηρίζει πως «το μέλλον της Τουρκίας δεν είναι πλέον ανεξάρτητο με όσα θα συμβούν  στη Συρία και το Ιράκ.
 Έχουμε περάσει σε μια εποχή στην οποία τα σύνορα που έχουν δημιουργηθεί πριν έναν αιώνα στη Μέση Ανατολή και τα έθνη που δημιουργήθηκαν, έχουν αρχίσει να μεταλλάσσονται» είπε στο Al-Monitor. Για να προσθέσει πως «οι κουρδικές διεκδικήσεις για αυτονομία έχουν αρχίσει να έχουν ευνοϊκή εξέλιξη στη βόρεια Συρία, με επακόλουθο εξελίξεις στην Τουρκία.Αλλά τόσο η Τουρκία όσο και το Ιράν αντιστέκονται στην δημιουργία αυτόνομης κουρδικής οντότητας, κάτι που αντιστρέφεται όμως από τη δημιουργία του (κουρδικού) Rojava στο Ιράκ, που προκαλεί νέα δεδομένα.
  Το HDP παρά τις διώξεις εξακολουθεί να δρά στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας. Απομένει να δού τις θα προκύψει από το δημοψήφισμα για τη διαμόρφωση πανίσχυρης ή ΜΗ προεδρίας του Ερντογάν, για να δούμε πως θα αντιμετωπισθεί στο άμεσο μέλλον το κουρδικό πρόβλημα, ενόψει των διαφαινόμενων ανακατατάξεων στη Μέση Ανατολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: