Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

ΙΣΡΑΗΛ ΣΥΡΙΑ ΙΡΑΝ ΤΟ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟ ΚΟΥΒΑΡΙ

ΙΣΡΑΗΛ ΣΥΡΙΑ ΙΡΑΝ ΤΟ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟ ΚΟΥΒΑΡΙ

Ισραηλινές 
στρατιωτικές παρεμβάσεις
  στον πόλεμο της Συρίας
 
 
 
 Παραμονές της ειρηνευτικής συνόδου που έχουν οργανώσει τα Ηνωμένα Έθνη για τη Συρία, στις 23 Φεβρουαρίου στη Γενεύη, ισραηλινό μαχητικό πραγματοποίησε επιδρομή εναντίον συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στα δυτικά της Δαμασκού, κοντά στα λιβανέζικα σύνορα.
  Αυτή δεν είναι η μόνη πρόσφατη στρατιωτική παρέμβαση των ισραηλινών, στην πολυμερή συριακή πολεμική σύγκρουση. Πριν ένα μήνα  οι Ισραηλινοί είχαν βομβαρδίσει αεροδρόμιο των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων κοντά  στη Δαμασκό. 
  Οι στοχευμένες σποραδικές ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον συριακών δυνάμεων, αποτελούν προφανή ένδειξη ότι το Ισραήλ κάθε άλλο παρά επιθυμεί να επικρατήσει ειρήνη στη Συρία. Επειδή μεταξύ των δύο χωρών, ουδέποτε έχει υπογραφεί ειρηνευτική συμφωνία, και άρα επικρατούν ακόμη πολεμικές συνθήκες από το 1967. Με κύρια αφορμή την ισραηλινή κατοχή των υψιπέδων του Γκολάν.
 
 
  Για τους Σύρους αξιωματούχους, οι ισραηλινές αυτές στρατιωτικές ενέργειες, αποσκοπούν να ενισχυθούν οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών ανταρτών, που βρίσκονται σε δυσμενή θέση.
  Η χτεσινή ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έγινε στην περιοχή Jard Nalhleh στην οροσειρά Qalamoun, αλλά ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί οι απώλειες των Σύρων στρατιωτών.
 Η ισραηλινο-συριακή διαμάχη, διαρκεί δεκαετίες, (από τον πόλεμο του 1967) λόγω της κατάληψης από το Ισραήλ των συριακών υψίπεδων του Γκολάν –τα οποία εξακολουθούν να αναγνωρίζονται διεθνώς, ως κατεχόμενη από τους Ισραηλινούς συριακή περιοχή.
 
 
   Ωστόσο το 1981 το ισραηλινό Κοινοβούλιο (Κνεσέτ) είχε ψηφίσει την προσάρτηση των δύο τρίτων της κατεχόμενης περιοχής. Παρ΄όλο που τα Ηνωμένα Έθνηεπανειλημμένα έχουν αποφανθεί πως η ισραηλινή κατοχή στα Γκολάν είναι παράνομη και πρέπει τα υψίπεδα να επιστραφούν στη Συρία.
  Το Απρίλιο του περασμένου χρόνου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάου, είχε συγκαλέσει κυβερνητική σύσκεψη στα υψίπεδα του Γκολάν. Είχε υποστηρίξει ότι η απόφαση να πραγματοποιηθεί εκεί, είχε στόχο να επιδειχθεί ότι το Ισραήλ δεν σκοπεύει να επιστρέψει την περιοχή και ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να την αναγνωρίσει ως έδαφος του Ισραήλ.
  Σε συνάντηση που είχε πριν μερικούς μήνες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, είχε πει στον πρόεδρο Πούτιν, ότι τα υψίπεδα του Γκολάν θα παραμείνουν υπό ισραηλινό έλεγχο.
 
 
 

 Πάγιο αίτημα της Συρίας είναι να αποχωρήσουν οι ισραηλινέ στρατιωτικές δυνάμεις  στα προ του 1967 σύνορα. Ως δικαιολογία προτάσσεται από τους Ισραηλινούς, ότι έτσι θα αποδοθεί στους Σύρους η πρόσβαση στη Θάλασσα της Γαλιλαίας, που ποτελεί μία από τις κύριες πηγές ύδρευσης για τους Ισραηλινούς με πόσιμο νερό.
  Όπως υπενθυμίζει τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ’’Sputnik’’, η στάση της Μόσχας, παραμένει αναλλοίωτη και βασίζεται στο διεθνή νόμο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
 
Η διαμάχη Ισραήλ-Συρίας με φόντο το Ιράν
  Ποιοι είναι όμως οι βασικοί λόγοι πίσω από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Συρία;
 Πρώτον, , το Ισραήλ θέλει να σταματήσει τη μεταφορά προηγμένων όπλων από τη Συρία προς τη Χεζμπολά του Λιβάνου, τον ορκισμένο εχθρό στα βόρεια σύνορά του.
 Δεύτερο, τα πλήγματα στέλνουν σαφή ισραηλινή προειδοποίηση προς το Ιράν ότι ενοχλεί η παρέμβασή του στον πόλεμο στη Συρία.
 
 
  Παρ΄όλο που τα επίσημα ισραηλινά χείλη έχουν πει επανειλημμένως ότι δεν επιθυμούν να εμπλακούν στον πόλεμο της Συρίας, ταυτόχρονα έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα επιτρέψουν προηγμένα όπλα, όπως ιρανικοί πύραυλοι εδάφους-αέρος μεγαλύτερου βεληνεκούς και ακριβείας, να περάσουν τα σύνορα προς τους ισλαμιστές της Χεζμπολά στον Λίβανο, οι οποίοι είναι βασικοί σύμμαχοι του καθεστώτος Ασαντ.
  Έτσι εξηγούνται οι σποραδικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί . 
 
 
  Ο αναλυτής Πολ Σάλεμ του Κέντρου Κάρνεγκι για τη Μέση Ανατολή στη Βηρυτό, υποστηρίζει ότι το Ισραήλ στέλνει ισχυρή προειδοποίηση επειδή ανησυχεί όλο και περισσότερο διότι δυνάμεις από το Ιράν και τη Χεζμπολά πολεμούν μαζί με τον στρατό του Ασαντ, τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.
  Τα ισραηλινά πλήγματα δείχνουν επίσης ότι μετά τη συνάντηση του νέου προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ με τον ισραηλινό πρωθυπουργό  Βενιαμίν Νετανιάου έχουν χαράξει από κοινού κάποιες «κόκκινες γραμμές» στη συριακή σύγκρουση. 
  Ο μεγάλος φόβος του Ισραήλ είναι ότι η Χεζμπολά  θα μπορούσε να αποκτήσει προηγμένα όπλα.
 
  Ενα άλλο κρίσιμο ερώτημα είναι κατά πόσον οι ισραηλινές επιθέσεις μπορούν να κλιμακωθούν σε ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
  Οι περισσότεροι αναλυτές δεν το πιστεύουν. Το Ισραήλ, που διαθέτει τον πιο ισχυρό στρατό στην περιοχή, μάλλον παίρνει ένα καλά υπολογισμένο ρίσκο πιστεύοντας ότι η Συρία, η Χεζμπολά ή το Ιράν δεν πρόκειται να του επιτεθούν σε αντίποινα.
  Επειδή η συμμαχία των τριών αν απαντούσε με χρήση βίας στο Ισραήλ, θα άνοιγε ένα νέο μέτωπο σε μια χρονική συγκυρία όπου το καθεστώς Ασαντ μάχεται για την επιβίωσή του.
  Έτσι, ως τώρα, οι αντιδράσεις της Συρίας ήταν χαμηλών τόνων. Η κυβέρνηση χαρακτήρισε τις επιθέσεις «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», αλλά δεν έχει απειλήσει ανοικτά το Ισραήλ.
 
O ρόλος της Τεχεράνης
 
 
  Το Ιράν , το οποίο στηρίζει πολιτικά το καθεστώς του Ασαντ και προμηθεύει με όπλα τους ισλαμιστές της Χεζμπολά, πιστεύεται ότι δεν έχει διάθεση για στρατιωτική σύγκρουση με το Ισραήλ.
  Αλλά, θα μπορούσαν τα ισραηλινά χτυπήματα να αλλάξουν την έκβαση του εμφυλίου στη Συρία;
  Η εξέγερση εναντίον του Ασαντ ξέσπασε τον Μάρτιο του 2011 και μετατράπηκε γρήγορα σε ανοικτό πόλεμο με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους.
  Αλλά ούτε ο κυβερνητικός στρατός ούτε οι αντάρτες έχουν μπορέσει, ως τώρα, να καταφέρουν το αποφασιστικό χτύπημα που θα τους χαρίσει την τελική νίκη.
 Όσο για το διεθνή παράγοντα, φαίνεται ανήμπορος να συμφωνήσει στον τρόπο που θα επιβληθεί η ειρήνευση αλλά και το καθεστώς στη Συρία της επόμενης ημέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: