Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΣΤΟ ΣΥΡΙΑΚΟ

Στη γωνία η Τουρκια από τις ΗΠΑ στο Συριακό


Ο κουρδικός έλεγχος  πόλεων
          σημαίνει απαρχή της
     βαλκανοποίησης της Συρίας

 
Μαγική εικόνα Νο1: Αμερικανικό θωρακισμένο "που ΔΕΝ συμμετέχει" στην πολιορκία της Ράκα...
 
Μήνες μετά την κατάληψη από τις κουρδικές δυνάμεις της Αφρίν διώχνοντας τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου, η πόλη βρίσκεται στο επίκεντρο της τουρκο-κουρδικής διαμάχης.
 
  Όπως μεταδίδει η απεσταλμένη του RT.com, οι δυνάμεις των αποτελούμενων κυρίως από Κούρδους  -και υποστηριζόμενες από τους Αμερικάνους- Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που απελευθέρωσαν την Manbij, (135 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα) στις 16 Αυγούστου, από τον ISIS και προωθούνται πλέον προς τη Ράκα, «πρωτεύουσα» τνν Τζιχαντιστών
 
Τώρα, καθώς η κανονική ζωή φαίνεται να επιστρέφει στην πόλη, μετά την παρένθεση της επιβολής του αυστηρού ισλαμικού νόμου από τους τζιχαντιστές, αυξάνονται οι ανησυχίες για την τουρκική απειλή από την γειτονική πόλη Azaz που ελέγχουν οι υποστηριζόμενοι από τους Τούρκους  του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA). Η Azaz βρίσκεται 32 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το Χαλέπι και μόλις πέντε χιλιόμετρα από τα συρο-τουρκικά σύνορα.
 
Την ίδια ώρα νέα ένταση έχει προκληθεί στις σχέσεις Ρωσίας –Τουρκίας, λόγω της  ρωσικής συμφωνίας με τους Κούρδους της Συρίας , που ανήκουν στις Λαϊκές Μονάδες Προστασίας (YPG) για τον έλεγχο της Cindires κοντά στην πόλη Afrin που αναδεικνύει και την διαμάχη για την Manbij με τουρκικές απειλές και για την Ιντλίμπ.
 
 
Όπως επισημαίνεται, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία αυξάνουν τους δεσμούς τους με τους Κούρδους του YPG προκαλώντας έντονη δυσφορία στην Τουρκία. 
Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τους Κούρδους της Συρίας για τον έλεγχο της Αφρίν, περιλαμβάνουν το συντονισμό των δυνάμεων εναντίον των αντικαθεστωτικών ανταρτών της Jabhat Fatah al-Sham, που είναι συριακό παράρτημα της  al-Qaeda (πρώην Jabhat al-Nusra και ώρα κάτω από την ομπρέλα Hayat Tahrir al-Sham), των οποίων μέλη διέφυγαν από το Χαλέπι μαζί  με άλλες ένοπλες ομάδες κα΄τω από τουρκική κάλυψη, σύμφωνα με δημοσιεύματα του «τουρκικού παλμού» της ιστοσελίδας al-monitor.com/.
Αμερικανικό στρατηγείο: Οι Κούρδοι θα συμμετάσχουν στην απελευθέρωση της Ράκα
 
 
  Το γενικό στρατηγείο των αμερικάνικων δυνάμεων που συντονίζει τον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών, ανακοίνωσε πως οι Κούρδοι θα συμμετάσχουν ενεργά στην απελευθέρωση της Ράκα. Δήλωση ιδιαίτερα ενοχλητική για τους Τούρκους που έχουν χαρακτηρίσει γενικά τις κουρδικές δυνάμεις που μάχονται στη Συρία ως «τρομοκρατικές».
«Θεωρώ αυτονόητο πως οι Κούρδοι που κατάγονται από τη Ράκα, θα συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις για την ανακατάληψή της¨, δήλωσε ο υποστράτηγος Stephen Townsend, διοικητής των «Συμμαχικών Δυνάμεων της Επιχείρησης  Inherent Resolve (CJT-OIR), στους δημοσιογράφους, χωρίς να προσδιορίσει τον ακριβή αριθμό τους.
 Τ ο μπερδεμένο κουβάρι στον πόλεμο της Συρίας, επιβεβαιώνει και η δήλωση που έκανε ο πρόεδρος Άσαντ στη κινεζική τηλεόραση "PHOENIX TV»: «Οποιαδήποτε ξένη δύναμη που βρίσκεται στη Συρία χωρίς να έχει προσκληθεί είναι εισβολέας –είτε πρόκειται για Αμερικάνους, είτε για Τούρκους» αναμετέδωσε το κρατικό συριακό πρακτορείο SANA.
 «Αν δεν υπήρχε ξένη επέμβαση, τότε ο πόλεμος στη Συρία, θα ήταν ζήτημα μηνών να τερματισθεί», δήλωσε ο Άσαντ στην κινεζική τηλεόραση.
 
 
  Οι αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις γύρω από τη Ράκα, αποσκοπούν  να εμποδίσουν οποιαδήποτε προώθηση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων από ταδυτικά. 
 
Η Βαλκανοποίηση της Συρίας βρίσκεται σε εξέλιξη. 
 
  Το αμερικάνικο Πεντάγωνο έχει επιβεβαιώσει από τις αρχές Μαρτίου ότι αμερικανικές δυνάμεις έχουν σταλεί στη Manbij, δήθεν «για ν' αποτρέψουν ενδεχόμενες συγκρούσεις ανάμεσα στους υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ Κούρδους και τους υποστηριζόμενους από Τούρκους αντάρτες».
 
 
 
 Μαγική εικόνα Νο2: Αμερικάνοι στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων "που ΔΕΝ βρίσκονται" σε συριακό έδαφος. 
 
  Η προώθηση των πολιορκητών της Ράκα, εμποδίζεται πλέον από τις ειδικές αμερικανικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους. Έτσι εκφράζονται φόβοι πως η πόλη και οι γύρω περιοχές, ακόμη και μετά την ανακατάληψή της δεν πρόκειται να επιστραφεί στον έλεγχο της Δαμασκού.
  
   Οι ειδικές αμερικάνικες δυνάμεις και οι Κούρδοι και Άραβες σύμμαχοί τους έχουν ήδη καταλάβει την στρατηγικής σημασίας αεροπορική  βάσηTabqa από τους τζιχαντιστές στη βόρεια Συρία, σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από την Ράκα.
  Με τον τρόπο αυτό εμποδίζουν την προώθηση των κυβερνητικών δυνάμεων, που δεν επιθυμούν να έρθουν σε αντιπαράθεση μαζί τους καθώς πλησίαζαν στη Ράκα από δυτικά.
 
  Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν μεταφέρει αεροπορικώς μαχητές του SDF πίσω από τις δυνάμεις των τζιχαντιστών που υπερασπίζονται την «πρωτεύουσά τους» και από την Παρασκευή οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ «συμμαχικές δυνάμεις» βρίσκονται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων βόρεια της Ράκα. Αλλά περιμένουν να ολοκληρωθεί η περικύκλωσή της πριν πραγματοποιήσουν την τελική επίθεση. 
 
 Ο Ismail Hakki Pekin, πρώην επικεφαλής του τμήματος αντικατασκοπίας του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik: «Το αμερικανικό σχέδιο για τη Συρία είναι ξεκάθαρο. Να μετατρέψει τη χώρα σε ομοσπονδία και να συμπεριλάβει τους Κούρδους στην διακυβέρνηση». 
 
  Δεν είναι καταπληκτικό; Ξένες στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται με το έτσι θέλω -παράνομα- στο έδαφος κυρίαρχης -σύμφωνα με το διεθνή νόμο και τον ΟΗΕ- χώρας αποφάσισ3ε να εμποδίσει το νόμιμο κυβερνητικό στρατό να απελευθερώσει μία πόλη από τους τρομοκράτες. Ω, τι κόσμος. Προς δόξαν του διεθνούς άδικου!
 
 Και τάγμα Τσετσένων στέλνει η Ρωσία στην Συρία
 
  Τρεις είναι οι λόγοι που η Ρωσία αποφάσισε να στείλει τάγμα Τσετσένων στη Συρία. Κάτι που αποφασίσθηκε συνάντηση που είχαν  συνάντηση ο πρόεδρος Πούτιν με τον Τσετσένο ηγέτη Ramzan Kadyrov.
 
  Ο παλαίμαχος Ρώσος διπλωμάτης, ειδικός στα ζητήματα της Μέσης Ανατολής, Alexander Sotnichenko, σε δηλώσεις του στον ιστότοπο Al-Monitor υποστήριξε:
 
1. Υπάρχει αναγκαιότητα ασφάλειας στον πληθυσμό των Σουνιτών, που υπομένουν συχνά επιδρομές από Σιίτες μαχητές οι οποίοι έπαιξαν όμως  σημαντικό ρόλο στην ανακατάληψη του μεγαλύτερου τμήματος περιοχών από το Χαλέπι.
 
2. Με την παρουσία δύναμης Τσετσένων επιδεικνύεται πως η Μόσχα δεν εγκαταλείπει τους Σουνίτες. 
 
3. Επειδή η ρωσική παρουσία στις μάχες να ανακαταληφθεί το Χαλπέι ήταν μικρότερη από εκείνη των υποστηριζόμενων από τους Ιρανούς δυνάμεων, η ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων που έχει στείλει η Μόσχα, αποτελείε πιπλέον εξασφάλιση για τους πολίτες της πόλης. 
  Την περασμένη εβδομάδα ο ειδικός συνεργάτης του Καντίροφ σε ζητήματα ασφάλειας, επιβεβαίωσε πως πριν αποσταλούν στη Συρία οι Τσετσενικές δυνάμεις έλαβαν ειδική εκπαίδευση για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, από Ρώσους στρατιωτικούς. Επίσης είπε πως «οι περισσότεροι από τους Τσετσένους που αποστέλλονται στην Συρία, έχουν γνώσεις της αραβικής γλώσσας και είχαν συμμετάσχει και σε προηγούμενες αποστολές στην περιοχή, χωρίς ως τώρα να έχουν υποστεί απώλειες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: