Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

 
Νέα σοβαρή πρόκληση Ερντογάν: Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα στο Αιγαίο - Media
 Με όλο το ΝΑΤΟ να συμπλέει στρατιωτικά μαζί του στο Αιγαίο απειλεί πως δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στο ελληνικό αρχιπέλαγο
 
Προκαλεί εκ νέου η Τουρκία και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέτοντας ανοιχτά θέμα για το Αιγαίο, αλλά και το Κυπριακό στο συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που συνεδρίασε την Τετάρτη στην Άγκυρα.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, η Τουρκία προτιμά την «επίλυση των προβλημάτων μέσω του εποικοδομητικού διαλόγου με την Ελλάδα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει την δημιουργία τετελεσμένων».
 
Επισημαίνεται δε πως «έγινε περιεκτική αξιολόγηση των διαφορών στο Αιγαίο και των νόμιμων και ζωτικών δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας στο Αιγαίο, σε σχέση με τις εξελίξεις της τελευταίας περιόδου».
 
Αναφορικά με το Κυπριακό, το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας ανακοίνωσε πως υποστηρίζει πλήρως την αποχώρηση του Μουσταφά Ακιντζί από τις συνομιλίες με αφορμή την υπόθεση του Ενωτικού Δημοψηφίσματος και επισημαίνει ότι οι «διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόνο με βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς που να διασφαλίζουν την εμπιστοσύνη».
 
Την Κυριακή έχει προγραμματιστεί δείπνο μεταξύ του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, με σκοπό την ομαλοποίηση των σχέσεων και την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μετά τις αποφάσεις και τις εισηγήσεις του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, όμως, τίθεται εν αμφιβόλω το αποτέλεσμα της κρίσιμης αυτής συνάντησης.
 
Η Άγκυρα επιχειρεί να επιρρίψει στην Κυπριακή κυβέρνηση την ευθύνη για τις καθυστερήσεις και καταθέτοντας την τουρκική θέση για το κυπριακό επισημαίνει ότι «η δίκαιη, περιεκτική και μόνιμη λύση στο νησί μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με την ενσωμάτωση της αντίληψης του ίσου συνεταιρισμού».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: