Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

ΝΕΟ ΔΩΡΑΚΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ

ΝΕΟ ΔΩΡΑΚΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ


 Ιδού ο πλούτος που ψάχνεις σκάβοντας να βρεις...




Με τις καθιερωμένες διαδικασίες «στη ζούλα» όταν πρόκειται για δωράκια στους επιχειρηματικούς ομίλους, η κυβέρνηση έφερε αιφνιδιαστικά και αναμενόταν να ψηφιστεί χτες το βράδυ με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, τροπολογία που προβλέπει την απαλλαγή των «επενδυτών» από παραβάσεις του τελωνειακού κώδικα όπως το λαθρεμπόριο!

Συγκεριμένα, προβλέπει ότι οι εταιρείες του Δημοσίου που έχουν περάσει - ή πρόκειται να περάσουν - σε χέρια ιδιωτών απαλλάσσονται από πρόστιμα λαθρεμπορίας, με την προϋπόθεση ότι αυτά δεν είχαν καταλογιστεί κατά την περίοδο που οι μετοχές άνηκαν στο κράτος.

«Η προτεινόμενη διάταξη έχει σκοπό τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των επενδυτών και φορέων που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και ανωνύμων εταιρειών και πιστωτικών ιδρυμάτων στα οποία συμμετέχει το ελληνικό Δημόσιο και συνδεδεμένων με αυτά εταιρειών» αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.

Εξίσου προκλητικός ήταν και ο τρόπος που ήρθε η τροπολογία. Κατατέθηκε ως βουλευτική από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Δημητριάδη, και σε χρόνο μηδέν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, αναφερόμενος στην τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι πρόκειται για «κυβερνητική τροπολογία που η κυβέρνηση, αντί να έχει το θάρρος να τη φέρει ως υπουργική ρύθμιση, έβαλε έναν βουλευτή να την καταθέσει. Είναι μία τροπολογία τουλάχιστον περίεργη και τουλάχιστον φωτογραφική. Επί της ουσίας εντάσσεται στο πλαίσιο διευκόλυνσης των ιδιωτικοποιήσεων και των αποκρατικοποιήσεων που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση.

Ας έχει το θάρρος το υπουργείο Οικονομικών να φέρει υπουργική ρύθμιση αν το θεωρεί σοβαρό ζήτημα και να πει ποιους επιχειρηματίες και ποιους δημόσιους οργανισμούς αφορά που βρίσκονται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης, και όχι μέσα από μία τέτοια τροπολογία να προσπαθεί και στα κρυφά και στα μουλωχτά να ελιχθεί σε αυτό το ζήτημα.

Το ΚΚΕ ζητά να μην κάνει η κυβέρνηση δεκτή την τροπολογία και να τη φέρει, εφόσον τη θεωρεί σοβαρή, ως διαδικασία υπουργική, για να τη συζητήσουμε αναλυτικά και να δούμε τέλος πάντως ποιοι είναι αυτοί που κρύβονται πίσω από αυτές τις διατάξεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: