Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

ΚΟΝΤΡΑ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΙΝΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ

Μετωπική Τσίπρα - Μητσοτάκη στη Βουλή για τα πρόστιμα του λαθρεμπορίου - Media ΚΟΝΤΡΑ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΙΝΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ


Τσίπρας και Μητσοτάκης παριστάνουν όπως οι παρθένες πως αντιστέκονται,  γι αυτό που και οι δύο φλέγονται να δώσουν!! Τα πάντα όλα στους ολιγάρχες..




Σκληρή σύγκρουση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη προέκυψε στην Ολομέλεια της Βουλής με αφορμή την τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Δημητριάδης, και η οποία αφορά  σε πρόστιμα από λαθρεμπορία που βαραίνουν επιχειρήσεις και τα οποία πρόστιμα δεν μεταφέρονται σε περίπτωση αποκρατικοποίησης της επιχείρησης. Από την αντιπολίτευση αφέθηκε να εννοηθεί ότι η τροπολογία «φωτογραφίζει» την πώλησης της εταιρείας καπνών ΣΕΚΑΠ στον επιχειρηματία Ιβαν Σαββίδη.


Μάλιστα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει και κάλεσε την κυβέρνηση ή να αποσύρει την τροπολογία ή «να δώσει εξηγήσεις ποιον ευνοεί» όπως είπε. «Σας καλώ προσωπικά να προστατεύσετε το κύρος του Κοινοβουλίου, σας καλώ να πείτε στον πρωθυπουργό να αποσύρει την τροπολογία» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τον πρόεδρο της Βουλής.

Παίρνοντας τον λόγο ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως «δεν είμαι περισσότερα χρόνια από εσάς στη βουλή, ζήσαμε μαζί ομως τη κοινοβουλευτική διαδικασία από το 2009. Μαζί ζήσαμε την περίοδο Σαμαρά που δεν ήρθε να απαντήσει σε κανέναν στη Βουλή και με μια διαδικασία φαστ τρακ που είχατε σπάσει διεθνώς το ρεκόρ τροπολογιών. Μιλάτε για τροπολογία; Ξεχνάει τις τροπολογίες που έδωσαν ασυλία στους τραπεζίτες και τα θαλασσοδάνειά τους».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας πως «η κοινοβουλευτική λειτουργία κανείς δεν λέει ότι ειναι παντα ανέφελη ότι δεν πρέπει όλοι να τη βελτιώσουμε και εγώ θα ήθελα πάντα οι υπουργοί να είναι εδώ και να απαντούν και εγώ προσπαθώ να είμαι παντα εδώ και να απαντάω. Θέλω να πως όμως κ. Μητσοτάκη όταν υπάρχει θέμα ουσίας δεν πρέπει να βάζετε θέμα διαδικασίας».

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε λέγοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η παράταξη του «βρίσκονται σε διαρκές βέρτιγκο από τις 7 Απριλίου όταν έκλεισε η πολιτική συμφωνία και τώρα κλείνει και η τεχνική συμφωνία». Και ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης ο πρωθυπουργός επιτέθηκε σημειώνοντας πως «η αμηχανία και η αγωνία σας είναι έντονη. Μην έχοντας άλλο να πείτε δημιουργείτε θέματα επί της διαδικασίας και αποφεύγετε την ουσία. Είχα πει ότι όταν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και η τρομολογανεία θα γίνει γραφική σας προκαλώ να μιλήσετε επί της ουσίας και όχι της επί της διαδικασίας».

Απαντώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως ο «τρόπος λειτουργίας του Κοινοβουλίου είναι θέμα ουσίας». Όπως ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «εάν η συγκεκριμένη τροπολογία είχε ως στόχο να προστατεύσει την επιχειρηματική διαδικασία, γιατί δεν τη φέρνει ο ίδιος ο υπουργός» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποσύρει την τροπολογία και να επανακατατεθεί από τον αρμόδιο υπουργό, συνοδευόμενη από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. «Εάν δεν το κάνετε αυτό, εγείρετε ερωτηματικά για το ποιοι κρύβονται πίσω από τη συγκεκριμένη τροπολογία» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξαναπήρε τον λόγο τονίζοντας πως «η ΝΔ μετατρέπεται σε κόμμα διαμαρτυρίας. Είναι θεμιτό για μια παράταξη που θέλει να προσελκύει τη δυσαρέσκεια και θέλει να ψαρεύει στα θολά νερά της ακροδεξιάς. Μπορεί για κόμματα της τάξης του 3-5% να είναι θεμιτό και όχι για εσάς. Λυπάμαι για τη συμπεριφορά σας κ. Μητσοτάκης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στον πρωθυπουργό πως «το Σύνταγμα προβλέπει ότι δεν μπορεί να κατατίθεται τροπολογία χωρίς έκθεση του ΓΛΚ; Που είναι η επιχείρηση αυτή; Είναι στην Κοζάνη; Ούτε ο βουλευτής της περιοχής στην οποία ανήκει η εταιρεία δεν είχε το θάρρος να την υποστηρίξει».
Καμμένος: «Ρωτήστε Κεδίκογλου για Ιβάν...»

Στην κόντρα παρενέβη και ο κυβερνητικός εταίρος και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, οποίος αναφέρθηκε ονομαστικά στον Ιβάν Σαββίδη, και απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση και τον αρχηγό της είπε: «Γιατί δεν ρωτάτε τον κ. Κεδίκογλου που παρακαλούσε τον Σαββίδη να πάρει την ΣΕΚΑΠ; Γιατί δε ρωτάτε τι είχε υποσχεθεί η ΝΔ; Οχι μόνο την διαγραφή των προστίμων αλλά και οτι τα μηχανήματα που είχαν μπλοκαριστεί στα τελωνεία θα έβγαιναν χωρίς πρόστιμα. Προσπαθείτε να πλήξετε οποιαδήποτε επένδυση».

Τσίπρας: φασαρία για να ξεχαστεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός που καταψηφίζετε

Επανερχόμενος για τρίτη φορά προκειμένου να απαντήσει στις κατηγορίες του προέδρου της ΝΔ ο πρωθυπουργός ανέφερε πως σε διαδικαστικό επίπεδο και κατά την πάγια
κοινοβουλευτική πρακτική πρακτική στις βουλευτικές τροπολογίες δεν απαιτείται έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ). Θ αήθελα είπε ο πρωθυπουργός να μου θυμίσετε μία τροπολογία επί των ημερών σας που να έχει γίνει δεκτή και να έχει έκθεση του ΓΛΚ. Ακόμη και υπουργικές τροπολογίες, πρόσθεσε, αν εντός 15 ημερών από την παράδοσή τους το ΓΛΚ δεν συντάξει έκθεση κατατίθενται κανονικά βάσιε του κανονισμού της Βουλής. Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι σηκώνει θόρυβο για να ξεχαστεί ότι περνάει ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό το οποίο η ΝΔ καταψηφίζει.

Αιχμές και για Στουρνάρα

Απαντώντας επί της ουσίας, όπως είπε , η τροπολογία είναι οριζόντια  και αφορά από εδώ και στο εξής κάθε επιχείρηση και βεβαίως και την ΣΕΚΑΠ., Την ευθύνη της λαθρεμπορίας την έχουν αυτοί που κυβερνούσαν πιο πριν και χρεοκόπησαν τη ΣΕΚΑΠ και το λαθρεμπόριο γινόταν κάτω από τα μάτια των κυβερνήσεών τους. Επίσης ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η τροπολογία δεν διαγράφει κανένα πρόστιμο – «πρόστιμα διαγράφατε εσείς με τον κ. Στουρνάρα στις μεγάλες επιχειρήσεις για λαθρεμπόριο στα πετρέλαια , μέσα σε μια νύχτα, κι έρχονται τροπολογίες στη Βουλή. Φωτογραφική δεν είναι η τροπολογία, φωτογραφικό είναι το μένος σας απέναντι σε κάθε επενδυτή που δεν θέλει να παραδοθεί στη δική σας διαπλοκή, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Πύρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης δεν ήταν ο μόνος που επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την επίμαχη τροπολογία. Αντιθέτως, από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για «τροπολογία της ντροπής, χαριστική, που όλοι συζητούσαν ποιον αφορά και ο υπουργός και ο βουλευτής κάνανε πως δεν ξέρανε». Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι «έρχεται σήμερα ο πρωθυπουργός να μιλήσει για κίνδυνο απόλυσης συγκεκριμένων υπαλλήλων, ξέρει ο πρωθυπουργός, και να πάρει και την ευθύνη ο ίδιος για την ρύθμιση αυτή που βάλανε βουλευτή τους να την φέρει, τάχα ότι την αποδέχεται η κυβέρνηση», ενώ από τα πυρά του δεν διέφυγε και ο υπουργός Άμυνας, για τον οποίο είπε ότι «ερχεται και ο κύριος Καμμένος ειλικρινέστατα και είπε ότι πρόκειται για την ΣΕΚΑΠ και για την συγκεκριμένη επένδυση. Δηλαδή είπε ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός του δεύτερου κυβερνώντος κόμματος ότι η τροπολογία είναι φωτογραφία!». Υπογράμμισε, δε, ότι η υπόθεση εγείρει υποψίες διαφθοράς, σημειώνοντας με νόημα ότι «έχει σχέση και με μίντια και με άλλα που θα συμβούν τις επόμενες ημέρες».
 
Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και το ΚΚΕ δια του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Νίκου Καραθανασόπουλου που είπε «ανοίγετε τους ασκούς του Αιόλου. Σας προειδοποιούμε. Έχετε την ίδια λογική με σκανδαλώδεις και προκλητικές τροπολογίες. Πόσο πολύ μοιάζετε. Τα λαϊκά στρώματα να βγάλουν συμπεράσματά τους», ενώ από το Ποτάμι ο Γιώργος Αμυράς απαντώντας στον πρωθυπουργό υπογράμμισε ότι «δεν ξεχάσαμε τις τροπολογίες των προηγούμενων. Φροντίσατε εσείς να μας τις υπενθυμίζετε» για να προσθέσει ότι «ο κ. Καμμένος ήταν αποκαλυπτικός. Μας είπε και για ποιον επιχειρηματία μιλάμε. Δεν μας είπε όμως για το ποσό αν και ορισμένοι βουλευτές σας αναφέρουν ότι η διαγραφή αφορά πρόστιμα 38 εκατ. ευρώ». Παράλληλα κατήγγειλε και ο ίδιος την ενέργεια του ειδικού γραμματέα της Βουλής να κλείσει τα μικρόφωνα κατά την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση.
 
Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας ζήτησε να γίνει ψηφοφορία για την αντισυνταγματικότητα της τροπολογίας λέγοντας ότι «ανέκυψε ζήτημα από την τοποθέτηση του κ. Καμμένου. Είναι πάγια αρχή του συνταγματικού δικαίου να μην θεωρούνται συνταγματικές διατάξεις που είναι φωτογραφικές. Επιμείναμε χθές και ζητήσαμε από αρμόδιους υπουργούς να μας εξηγήσουν τι αφορά. Κανείς δεν μας έδωσε εξηγήσεις. Ούτε ο πρωθυπουργός. Χρειάστηκε η ειλικρινής παρέμβαση Καμμένου για να μας πει ότι αυτή η χαριστική ρύθμιση αφορά μια επένδυση και εναν επενδυτή. Είναι αντισυνταγματική λοιπόν η ρύθμιση. Το Σύνταγμα αναφέρει ότι δεν είναι αποδεκτή ρύθμιση που επιβαρύνει προϋπολογισμό εφόσον δεν συνοδεύεται από έκθεση Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Είναι απόλυτα αντισυνταγματική. Θέτω ζήτημα αντισυνταγματικότητας».
 
Με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «πέρασε» η τροπολογία 
 
Στις ονομαστικές ψηφοφορίες που ακολούθησαν μετά την σφοδρή σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη ψήφισαν 255 βουλευτές. Το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό έλαβε επί της αρχής 151 «υπέρ», 88 «κατά» και 16 «παρών». Η επίμαχη βουλευτιική τροπολογία που «σήκωσε» θύελλα αντιδράσεων έλαβε 149 «υπέρ» και 106 «κατά».
 
Οι απόντες βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Ιωάννης Θεοφύλακτος, Θεόδωρος Παραστατίδης οι οποίο είχαν με επιστολή τους δηλώσει πρόθεση ψήφου. Η Εύη Καρακώστα δεν παρέστη στην ψηφοφορία καθώς λίγο πριν την διεξαγωγή της ένιωσε αδιαθεσία και αποχώρησε. 
 
Από την πλευρά της ΝΔ απόντες βουλευτές, που είχαν αποστείλει επιστολή πρόθεσης ψήφου ήταν οι Σάββας Αναστασιάδης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Σταύρος Καλαφάτης, Θεόδωρος Καράογλου, Γιώργος Καρασμάνης, Γιώργος Κασαπίδης, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Θεοδώρα Μπακογιάννη, Χρήστος Σταϊκούρας.
 
Ενώ απόντες, χωρίς να έχουν αποστείλει επιστολή πρόθεσης ψήφου, ήταν και Κώστας Γκιουλέκας, Κώστας Καραμανλής, Κώστας Κοντογεώργιος, Κώστας Κουκοδήμος, Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Τζαβάρας. 
 
Από το στρατόπεδο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που είχε καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για την τροπολογία, απόντες ήταν η Φώφη Γεννηματά, η οποία βρίσκεται στο Στρασβούργο καθως και βουλευτές Ιλχάν Αχμέτ, Χαρά Κεφαλίδου, Δημήτρης Κρεμαστινός, Κώστας Μπαργιώτας και Μιχάλης Τζελέπης που είχαν αποστείλει επιστολή πρόθεσης ψήφου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: