Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Ηθελαν να κάνουν επίδειξη δύναμης...


Κατάθεση για επίθεση του Φλεβάρη του 2013 στην Πάρο



 Είναι μία οργάνωση που τα πιστεύω της είναι η μισαλλοδοξία, βάλλει κατά της διαφορετικότητας, καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και δε σέβεται την ανθρώπινη ζωή, όπως φάνηκε και από την επίθεση εναντίον μας εκείνο το βράδυ», κατέθεσε χαρακτηριστικά χτες, στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή η Μαρία Τρούλου, που αναγνώρισε ως βασικό δράστη της επίθεσης εναντίον της, τον χρυσαυγίτη βουλευτή Νίκο Μίχο, περιγράφοντας τα γεγονότα της 28ης Φλεβάρη 2013, στο λιμάνι της Παροικιάς Πάρου. Οπως είπε, βουλευτές και στελέχη της Χρυσής Αυγής είχαν πάει στο νησί με πρόφαση την κοπή βασιλόπιτας σε τοπική ταβέρνα, στην πραγματικότητα όμως, για να κάνουν επίδειξη δύναμης.

Η μάρτυρας, που τότε ήταν αναπληρώτρια νηπιαγωγός στη Νάουσα Πάρου, συμμετείχε στην πολυπληθή συγκέντρωση κατοίκων, γονέων, μαθητών, εκπαιδευτικών, δημοτικών συμβούλων ενάντια στη Χρυσή Αυγή που απωθήθηκε από τα ΜΑΤ. Οπως περιέγραψε, τα ΜΑΤ έριχναν δακρυγόνα προς το μέρος των διαδηλωτών, ενώ πίσω τους ήταν «μαυροντυμένοι χρυσαυγίτες». Επίσης, ανέφερε πως πριν από τη συγκέντρωση οι διδασκαλικοί σύλλογοι διοργάνωσαν προβολή ντοκιμαντέρ για τη δράση των ναζιστών και φασιστών στην Ελλάδα.

Περιέγραψε ξεκάθαρα τη βάρβαρη επίθεση των χρυσαυγιτών εναντίον της και ενάντια στον διαδηλωτή Σάββα Μαυρίδη, που βρέθηκαν και οι δύο στο Κέντρο Yγείας του νησιού με σοβαρότατα τραύματα στο κεφάλι. Η ίδια είχε 10 ράμματα. Η μάρτυρας κατέθεσε: «Νιώθω κάποιον να με πιάνει από τα μαλλιά και να χτυπάει με ορμή το κεφάλι μου πάνω στο τοιχίο. Ζαλίστηκα και χάνω τις αισθήσεις μου(...) νιώθω και άλλο χτύπημα με μεταλλικό αντικείμενο, ενώ με είχε σηκώσει ο Μαυρίδης και πριν με πάρει στα χέρια του ο άλλος (...) άρχισαν να τρέχουν αίματα και είδα τον άνδρα που το έκανε (...) 1,90 ύψος, γεροδεμένος, πουκάμισο και τζάκετ, με γκρίζους κροτάφους και λακάκι στο πηγούνι»... Και συνέχισε «ήταν τόσο το μένος του, χτύπησε και τον Μαυρίδη καθώς προσπάθησε να με αποσπάσει από τα χέρια του».

 Αστυνομικοί που παρενέβησαν με γκλομπ δεν κατάφεραν αρχικά να τον σταματήσουν και στην προσπάθειά τους να τούς χωρίσουν, χτύπησαν την ίδια και τον Μαυρίδη. Τόνισε πως «αν συνέχιζε θα μπορούσα αυτήν τη στιγμή να είμαι παραπληγική από τον δράστη». Ανέφερε πως ο Μαυρίδης υπέστη κι άλλο χτύπημα στο κεφάλι από άλλο άτομο και σωριάστηκε, ενώ τραυματίστηκε κι ένας μαθητής.

Ενας δημοσιογράφος τής έδειξε φωτογραφίες που είχε τραβήξει από τον ερχομό των χρυσαυγιτών στο νησί, ρωτώντας την αν αναγνωρίζει κάποιον: «Αναγνώρισα τον δράστη της επίθεσης. Moυ λέει ο δημοσιογράφος "είσαι σίγουρη ότι είναι αυτός;" απαντώ "ναι" και μου λέει "Αυτός είναι ο Μίχος"».

Απέφυγε όπως είπε να κατονομάσει τότε τον Μίχο επηρεασμένη από το κλίμα που επικρατούσε εκείνη την εποχή και ειδικότερα από την πρόσφατη τότε αθώωση του Κασιδιάρη στο δικαστήριο για την επίθεση σε φοιτητή στην Πανεπιστημιούπολη. Η μάρτυρας τόνισε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη που δέχτηκαν από την τοπική κοινωνία της Πάρου, από τους γονείς των παιδιών αφού χρειάστηκε να πάρει 10ήμερη άδεια, λόγω των σοβαρών χτυπημάτων του χρυσαυγίτη βουλευτή Μίχου.

Γι' ακόμη μια φορά προκλητική ήταν η στάση των υπερασπιστών των χρυσαυγιτών που επιδόθηκαν σε ...ανάκριση της μάρτυρα λες και αυτή ήταν η κατηγορούμενη για εγκληματικές πράξεις, με αποκορύφωμα συνήγορο υπερασπιστή που σχολίασε ότι αφού πήρε μόνο 10 μέρες ήταν καλά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: