Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣ

 
Υπάρχει χρέος στην ενημέρωση...

Δεν είναι δουλειά του Τύπου να ανοίγει συζητήσεις, πολύ περισσότερο να απαντά, σε μια κυβέρνηση. 

Ακόμη κι αν η κυβέρνηση καταφεύγει σε γενικούς αφορισμούς κατά του Τύπου με αδιαβάθμητες και ανεπίσημες ανακοινώσεις. Το χθεσινό nonpaperτου Μαξίμου, άλλωστε, αρκούσαν μόλις λίγες ώρες για να απαντηθεί - από την ίδια την πραγματικότητα που, ως συνήθως, εκδικείται.
■  Σχόλιο με αφορμή το κυβερνητικό nonpaper, μου έστειλε ο παλιός συνάδελφος στα «ΝΕΑ» και νυν A' αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τσαλαπάτης. Εβαλε τίτλο «Υπάρχει χρέος στην ενημέρωση...» και ευχαρίστως το δημοσιεύω:
  «Το χρέος των δημοσιογράφων είναι η ενημέρωση με όρους συνέπειας που στηρίζεται στην είδηση. Το χρέος της πολιτικής είναι να συμβάλλει στην ελεύθερη πρόσβαση των δημοσιογράφων στις πηγές και όχι με προκάτ κείμενα σε ένα nonpaper. Η κυβέρνηση, που κατηγορεί δημοσιογράφους και ΜΜΕ, ότι δεν ενημερώνουν με βάση κανόνες και αρχές δεοντολογίας και καταγγέλλει ότι υπάρχειαντικυβερνητική προπαγάνδα, κάτι έχει ξεχάσει. Η αντιπολίτευση, που μετέρχεται ανάλογες μεθόδους, επιδιώκει απλώς να γίνει κυβέρνηση. Πάντως, μαθήματα δημοσιογραφίας είναι δύσκολο να κάνει η πολιτική. Ούτε να επιβάλει την "ενημέρωση" που υπηρετεί τη δική της εξουσία. Αλλο ζήτημα, όμως, είναι η πληροφορία, άλλο η είδηση. Αλλο θέμα είναι η ενημέρωση και άλλο η επικοινωνία. Και το χρέος της χώρας έχει ως αφετηρία διάφορες πολιτικές... Μερικές, όμως, επαναλαμβάνονται...».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: