Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

ΙΡΑΚ ΣΥΡΙΑ.. ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΤΙΣ ΗΠΑ ΜΕ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ

 
 ΙΡΑΚ ΣΥΡΙΑ.. ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΤΙΣ ΗΠΑ ΜΕ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ


 Και ως γνωστό οι Ρώσοι πρώτα πράττουν και μετά δηλώνουν..


ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--
 Η ανακατάληψη συνοικίας της βόρειας ιρακινής πόλης Μοσούλη, που φιλοξενούσε έως την περασμένη βδομάδα το τέμενος αλ Νούρι του 12ου αιώνα έως ότου το ανατίναξαν οι τζιχαντιστές, αντιμετωπίστηκε χτες από τον ιρακινό στρατό και κυβέρνηση ως ένδειξη της σχεδόν πλήρους συντριβής του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ. Τα απομεινάρια των τζιχαντιστών, είπαν οι Ιρακινοί αξιωματούχοι, περιορίζονται το πολύ σε 300 άτομα που πολεμούν μέχρι θανάτου σε έναν δυτικό θύλακα της πόλης.
Το ίδιο διάστημα, εντείνονται οι δηλώσεις και οι κινήσεις διαφόρων πλευρών σε στρατηγικά μέτωπα της Συρίας, ενόψει των νέων ενδο-συριακών διαπραγματεύσεων σε Αστάνα και Γενεύη που ξεκινούν από την επόμενη βδομάδα.
 
Ρωσικές προειδοποιήσεις...
 
 
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα αντιδράσουν «με αξιοπρέπεια και κατά αναλογία» σε περίπτωση που οι Αμερικανοί αναλάβουν στρατιωτική δράση κατά των «συριακών κυβερνητικών δυνάμεων», τονίζοντας:

«Ελπίζω πως οι ΗΠΑ δεν ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν τις εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών περί των προθέσεων της συριακής κυβέρνησης σαν πρόσχημα για προβοκάτσια έναντι της Συρίας». Αυτή η φράση του Ρώσου υπουργού ωστόσο προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στον Γερμανό ομόλογό του, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που ήταν παρών σε συνέντευξη Τύπου στη νότια ρωσική πόλη Κρασνοντάρ. Ετσι ο Γκάμπριελ ανέβασε τους τόνους, καλώντας «όλες τις πλευρές με επιρροή στην περιοχή να ασκήσουν την επιρροή τους στις εμπόλεμες πλευρές και να εξασφαλίσουν ότι τα χημικά όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν ξανά». Και κατέληξε: «Δεν έχουμε αμφιβολία ότι το συριακό καθεστώς πραγματοποίησε (σ.σ. τον περασμένο Απρίλη σε περιοχή της επαρχίας Ιντλίμπ) επίθεση με χημικά όπλα και όχι για πρώτη φορά»...

Ωρες αργότερα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ (επί προέδρου Κάρτερ) και σύμβουλος πολλών Αμερικανών Προέδρων έκτοτε για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Χένρι Κίσινγκερ, είχε κανονίσει ολιγόωρη συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, με αφορμή την παρουσία του στη Μόσχα για το Φόρουμ Πριμακόφ. Είναι σχεδόν σίγουρο πως από την ατζέντα συνάντησης των δύο ανδρών δεν θα έλλειπαν αναφορές στη Συρία και τις εντεινόμενες ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες ΗΠΑ - Ρωσίας...


Στο Παρίσι, πάντως, το ίδιο 24ωρο, ο Γάλλος ομόλογος του Λαβρόφ, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, εμφανίστηκε συγκαταβατικός και πιο θετικός στα περιθώρια συνεργασίας Παρισιού και Μόσχας σε σχέση με τον πόλεμο στη Συρία. Μιλώντας χτες σε συντάκτη της εφημερίδας «Λε Μοντ», διέκρινε πως «ανοίγονται νέες ευκαιρίες συνεργασίας ανάμεσα σε Παρίσι και Μόσχα για την επίλυση της συριακής κρίσης» και ότι η συνέχισή της «είναι ντροπή για τη διεθνή κοινότητα». Κατέληξε δε τονίζοντας: «Οπως όλος ο κόσμος, έτσι και οι Ρώσοι αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει στη Συρία στρατιωτική λύση».


Στην Ουάσιγκτον φαινόταν το ίδιο διάστημα μία «κόντρα» ανάμεσα σε στρατιωτικούς του Πενταγώνου και αξιωματούχους της κυβέρνησης του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εν σχέση με τα επόμενα βήματα στη Συρία «μετά» την αναμενόμενη συντριβή των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Ράκα. Αν αληθεύει χτεσινό εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ», τότε φαίνεται πως υπάρχουν αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Αμυνας στρατηγός, Τζέιμς Μάτις, που φέρεται πως δεν επιθυμούν το παρόν διάστημα σύγκρουση στα πεδία των μαχών με τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και τα σύμμαχά τους ιρανικά στρατεύματα, και άλλοι (κυρίως πολιτικοί αξιωματούχοι και στελέχη των μυστικών υπηρεσιών) που θεωρούν πως η αυξανόμενη επιρροή και δράση συριακών και ιρανικών κυβερνητικών δυνάμεων σε στρατηγικές περιοχές π.χ. της Νότιας Συρίας, κοντά στα σύνορα με Ιράκ και Ιορδανία, «θίγουν τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ».
  • Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε χτες σθεναρά τις πρόσφατες συγκρούσεις στη «νεκρή» ζώνη στη μεθόριο Συρίας και Ισραήλ (κατεχόμενα Γκολάν), ζητώντας από το συριακό στρατό και ένοπλες ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης να αποσυρθούν από την περιοχή, στην οποία περιπολούν κυανόκρανοι των Ηνωμένων Εθνών. Η απόφαση προωθήθηκε από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ και ψηφίστηκε ομόφωνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: