Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΟΙ ΚΑΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΧΗΜΟΙ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ

 
 ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΟΙ ΚΑΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΧΗΜΟΙ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ

 Μια εξαιρετικά παραπλανητική κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή για τα μεταπτυχιακά από την οποία έχει εντέχνως αποκρυφτεί πότε και γιατί αυτά εφαρμόστηκαν.. Ήταν το Σημίτειο έτος 1999 όταν από το πρόγραμμα σπουδών αποκόπηκαν μαθήματα και χρόνος δωρεάν σπουδών τα οποία στη συνέχεια διδάσκονταν ως μεταπτυχιακά επί πληρωμή!!  Γι αυτό και τα εκ της αλλοδαπής πτυχία παλαιότερα δεν αναγνωρίζονταν αφού το πρόγραμμα σπουδών των φερόντων ήταν ελλειπές..

ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΑΠΛΑ: Ο,ΤΙ ΚΑΠΟΤΕ ΔΙΔΑΣΚΟΤΑΝ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΩΣ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΛΩΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ.. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΥΣΤΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΘΕΙΟ.. ΟΛΑ Τ' ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΦΛΗΝΑΦΗΜΑΤΑ.. 


Αν για τη λειτουργία των Μεταπτυχιακών  το μόνο κίνητρο είναι τα λεφτά, εγώ λέω: τότε  καλώς να κλείσουν. Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός  Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου , ενώ στις επισημάνσεις  ότι εάν κοπούν οι αμοιβές των καθηγητών από τα Μεταπτυχιακά  τότε οι καλοί θα φύγουν στο εξωτερικό και θα καταρρεύσει το σύστημα  απάντησε:  «Αν οι καλοί είναι να φύγουν στο εξωτερικό, επειδή δεν πληρώνονται, εγώ τους προτρέπω να φύγουν, σας μιλώ πολύ ειλικρινά».  

Νίκη Κεραμέως: Αυτό να το πείτε, κύριε Υπουργέ, στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, που αν κλείσουν τα μεταπτυχιακά, δεν θα μπορέσουν να σπουδάσουν στη χώρα μας. Εκεί  να το πείτε, σε αυτούς που δήθεν προστατεύετε.

Κώστας Γαβρόγλου : Δεν σας αναστατώνει το γεγονός, ότι κυριαρχεί αυτή η αντίληψη, ότι το μοναδικό κίνητρο είναι λεφτά; Δεν σας αναστατώνει; Προφανώς, δεν σας αναστατώνει.
Επειδή δεν θα πληρώνονται έξτρα, θα κλείσουν αυτό λέτε.Έχει ενδιαφέρον πάντως, ότι μόλις θίξαμε το οικονομικό θέμα, γίνεται μια ένταση. Τόσα και τόσα 170 σελίδες νομοσχέδιο -είναι μια παράγραφος- και θα ήθελα να σας ρωτήσω, το Πανεπιστήμιο δεν πρέπει να είναι ανοιχτό στους νέους επιστήμονες; Σε αυτούς που δεν έχουν μισθό; Τυπική η έγκριση από τον  υπουργό  για τα Μεταπτυχιακά Τυπική θα είναι η έγκριση επί την γνώμης της Επιτροπής που θα συγκροτηθεί στο υπουργείο για τη λειτουργία των Μεταπτυχιακών ανακοίνωσε  ο υπουργός Παιδείας .  

 Κώστας Γαβρόγλου : Ας αρχίσουμε πάλι για νιοστή φορά για τα μεταπτυχιακά, γιατί φαίνεται είναι κάτι δύσκολο για ορισμένους της Αντιπολίτευσης. Τώρα, έτσι όπως έχει, ξέρετε πώς γίνονται τα μεταπτυχιακά; Αποφασίζει μια ολομέλεια του τμήματος, τα προτείνει στη Σύγκλητο και προχωράνε. Εμείς τι λέμε; Ολομέλεια του τμήματος, μια ομάδα επιτροπή μεταπτυχιακών σε κάθε πανεπιστήμιο που θα είναι όλοι οι κοσμήτορες και θα προεδρεύεται από τον Αντιπρύτανη. Το ελέγχει. Αν δεν συμφωνήσει, δικαιολογημένα το στέλνει πίσω. Ξαναπάει μέσα από τις ίδιες διαδικασίες. Καταλήγει στην Σύγκλητο. Η Σύγκλητος το ελέγχει, το στέλνει στο Υπουργείο, το Υπουργείο το βάζει στην επιτροπή που λέμε ότι θα φτιάξουμε και στην οποία θα υπάρχουν πρυτάνεις και μετά ο Υπουργός προχωράει στη τυπική έγκριση αυτού που θα πει η επιτροπή, προφανώς, προφανέστατα. Πείτε μου τώρα…  

Νίκη Κεραμέως : Δεν το λέτε, όμως.  
Κώστας Γαβρόγλου : Θέλετε να βάλω «σύμφωνη γνώμη της επιτροπής»; Να βάλω. Είναι προφανές. Θα το βάλουμε. Σας παρακαλώ να φροντίσουμε να βάλουμε «σύμφωνη γνώμη της επιτροπής».
Προσέξτε, όμως. Τμήμα – Σύγκλητος, είναι το ίδιο με αυτή τη διαδικασία; Τη θεωρείτε γραφειοκρατική; Ποιος θα έχει την ευθύνη της κατάφωρης παραβίασης της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έγινε από πολλά μεταπτυχιακά; Και σας παρακάλεσα σήμερα στην αρχή, σας παρακάλεσα, πείτε μου τι εννοείτε εσείς ότι υπάρχουν παθογένειες; Μη μου λέτε «μα, ξέρετε, βεβαίως υπάρχουν και παθογένειες» και πάτε στην επόμενη πρόταση. Αυτό ήταν. Το μάξιμουμ της αποδοχής ότι υπάρχουν παθογένειες, ήταν αυτό: Η λέξη «παθογένεια» λέγοντας «πάμε παρακάτω». Ποιες είναι αυτές οι παθογένειες;  

Γιώργος Μαυρωτάς :  Τμήμα με μηδέν ΔΕΠ κάνει μεταπτυχιακό.  
Κώστας Γαβρόγλου : Κοιτάξτε. Θέλετε να τα πείτε, όμως, με τη σειρά; Τέσσερις ημέρες προσπαθώ να μου πείτε ποια θεωρείτε ότι είναι τα προβλήματα. Τα θεωρείτε εσείς αυτά προβλήματα; Δεν ξέρω εγώ αν το θεωρείτε.Θα σας πω κάτι άλλο. Ξέρετε ότι το 5% των μεταπτυχιακών έχει προϋπολογισμό πάνω από ένα εκατομμύριο; Μεταπτυχιακά είναι αυτά, δεν είναι ανώνυμες εταιρίες. Ένα εκατομμύριο.
Δεύτερον, όταν έχεις δίδακτρα, λογικό είναι στο προϋπολογισμό που κάνεις να βάζεις κάπου ένα κομμάτι από το οποίο πληρώνεις έξτρα τους διδάσκοντες, αφού δικαιούνται, με το υπάρχον καθεστώς. Έχεις έναν κουμπαρά από τον οποίον πληρώνονται όλα σου τα έξοδα και σου μένει κάτι. Ξέρετε ότι το 6% των μεταπτυχιακών από το σύνολο του κουμπαρά πληρώνει τους διδάσκοντες. Δηλαδή, οι διδάσκοντες παίρνουν 100% του ό,τι μένει, του ό,τι εισπράττεται. Δεν ξέρω αν το καταλαβαίνετε αυτό.  

Γιώργος Μαυρωτάς : Κάτι πάει και στον ΕΛΚΕ.  

Κώστας Γαβρόγλου : Βεβαίως, κάτι πάει και στον ΕΛΚΕ, το 30% από αυτό που μένει δίπλα. Από αυτό που μένει και το οποίο υποτίθεται ότι είναι τα λειτουργικά έξοδα. Τα λειτουργικά έξοδα πηγαίνουν όλα σε αμοιβές. Αυτό δεν μας αναστατώνει; Θα μπορούσα να συνεχίσω και θα μπορούσα να το συγκεκριμενοποιήσω. Δεν το κάνω και θα σας παρακαλούσα, να είστε πολύ προσεκτικοί όταν θα μιλάμε ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι υπερσυγκεντρωτικό, ότι δεν ξέρουμε από μεταπτυχιακά, ότι, εν πάση περιπτώσει, είναι οριζόντια κ.λπ. Γιώργος Μαυρωτάς : Κύριε Υπουργέ, να γίνεται συγκεκριμένος. Γιατί όχι;
Κώστας Γαβρόγλου : Εγώ να γίνω συγκεκριμένος; Κατηγορείστε με για άλλα, όχι ότι δεν είμαι συγκεκριμένος.
Γιώργος Μαυρωτάς: Λέτε, θα μπορούσα να γίνω συγκεκριμένος και σας λέμε να γίνετε. 
 Κώστας Γαβρόγλου :  Βεβαίως, θα μπορούσα να αναφέρω συγκεκριμένα τμήματα και συγκεκριμένα πρόσωπα. Λέω να μην το πιέσετε αυτό. Με σκάνδαλα δεν λύνεται το πρόβλημα. Το πρόβλημα λύνεται επί της ουσίας.
 Γιώργος Μαυρωτάς : Διότι, έτσι «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά». Να πείτε ποια είναι τα ξερά.  
Κώστας Γαβρόγλου :  Να πούμε όμως, ότι τα ξερά πρέπει να καούν; Θέλετε; Γιατί 4 ημέρες δεν μας είπατε ούτε ένα ξερό; Για ποιο λόγο;  
Γιώργος Μαυρωτάς : Να σας πω.  
Κώστας Γαβρόγλου : Όχι, να μου πείτε τώρα, αφού τελειώσαμε τις 4 ημέρες; Σας κάνει εντύπωση ότι τα ακριβότερα μεταπτυχιακά είναι αυτά που θέλουν μια κιμωλία και έναν πίνακα; Τα χρηματοοικονομικά και όλα αυτά με τα εργαστήρια δεν πλησιάζουν καν σε αυτό το ποσό. Δεν μας κάνει καθόλου εντύπωση αυτό; Δεν είναι πράγμα για το οποίο πρέπει να μας χτυπήσει καμπανάκι;
Προσέξτε, κάναμε μια μελέτη, ποιος είναι ο λόγος των διδασκόντων ανά μεταπτυχιακό. Ο λόγος αυτός κυμαίνεται γύρω στους πέντε. Τα τμήματα κατά μέσο όρο έχουν επάνω από 15 άτομα. Τί δηλώνει αυτό; Ότι κάποιοι αρνούνται να κάνουν μεταπτυχιακά; Κακώς. Μήπως, όμως είναι ένα ψιλοκλειστό κύκλωμα σε πολλούς, διότι ο λόγος αυτός είναι ο μέσος όρος; Ξέρουμε ότι τα δωρεάν μεταπτυχιακά έχουν υψηλό τέτοιο μέσο όρο και τα πολύ ακριβά μεταπτυχιακά έχουν χαμηλό τέτοιο μέσο όρο. Οπότε ας το βάλουμε και αυτό.
Επίσης, άλλη φοβερή κατηγορία. Λέτε, σας είπαμε να κάνετε αλλαγές και δεν κάνατε, και από το πρωί προσπαθώ να μου πείτε, ποιες αλλαγές να κάνω και μου λέτε, κάνε το οριζόντια. Νίκη Κεραμέως:Βγάλτε το δικαίωμα αναπομπής, για παράδειγμα. 
 Κώστας Γαβρόγλου : Να βγάλω το δικαίωμα αναπομπής από το Υπουργείο; Για ποιο λόγο να το βγάλω;  
Γιώργος Μαυρωτάς : Γιατί είστε εκτελεστική εξουσία, κύριε Υπουργέ.  
Κώστας Γαβρόγλου :Όχι, εμείς είμαστε η πολιτεία και η οποία ελέγχει τη νομιμότητα. Η νομιμότητα έχει προσδιοριστεί από την απόφαση του ΣτΕ και δεν το απορρίπτουμε. Προσέξτε, κανονικά πρέπει να το απορρίψουμε. Λέμε, αναπομπή, γιατί κανείς δεν είναι αθώος.  
 Νίκη Κεραμέως:Λέτε, να διορθωθεί σύμφωνα με τις υποδείξεις σας…  
Κώστας Γαβρόγλου : Δεν θα γίνει καμία υπόδειξη. Βλέπετε; Αυτό σας λέω, μόλις πάμε να βάλουμε κανόνες ανάμεσα στους οποίους είναι και η υπακοή στο ΣτΕ, ακόμη και αυτό σας τρομάζει. Γιατί; Δεν ξέρω. 
 Νίκη Κεραμέως:Κύριε Υπουργέ, βάζετε υπουργικούς και όχι ακαδημαϊκούς κανόνες, για αυτό. Υπουργικούς κανόνες μέχρι τελικής πτώσεως.  
Κώστας Γαβρόγλου :Για πολλά μπορείτε να με κατηγορήσετε, αλλά  χαλαρότητα για ακαδημαϊκούς κανόνες δεν μπορείτε να με κατηγορήσετε, θα σας το παρακαλούσα πάρα πολύ.
Θα τελειώσω αυτό το κομμάτι με μια άλλη μυθολογία. Λέει, αν κόψετε να πληρώνονται κάποιοι, τότε οι καλοί θα φύγουν στο εξωτερικό και θα καταρρεύσει το σύστημα. Αν οι καλοί είναι να φύγουν στο εξωτερικό, επειδή δεν πληρώνονται, εγώ τους προτρέπω να φύγουν, σας μιλώ πολύ ειλικρινά.Επειδή όμως αυτό δεν θα το κάνουν οι άνθρωποι, γιατί αυτό είναι μια τρομοκρατία που γίνεται στο δημόσιο και γίνεται από κάποιους απειλητικά. Θα σας παρακαλούσα, να σταματήσετε αυτή την «καραμέλα» ότι οι καλοί, επειδή δεν πληρώνονται, θα φύγουν για το εξωτερικό. Αυτοί που δεν πληρώνονται είναι όλοι τους κακοί; Αυτοί που είναι 12 ώρες στο Πανεπιστήμιο και κρατάμε το σύστημα «στην πλάτη τους», τι ακριβώς είναι αυτοί; Ένα σεβασμό, σας παρακαλώ στον κόσμο, ο οποίος με το ελάχιστο μισθό που παίρνει έχει κρατήσει..

Δεν υπάρχουν σχόλια: