Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

ΔΝΤ: ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ


Μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος σε όλα τα σενάρια του ΔΝΤ - Media
 "Εάν οι πιστωτές δεν προσφέρουν περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, το ΔΝΤ δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα"


Στην έκθεση που θα συζητήσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ την ερχόμενη Πέμπτη,  βρίσκει μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος σε όλα του τα σενάρια.
"Εάν οι πιστωτές δεν προσφέρουν περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, το ΔΝΤ δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα", αναμένεται να διαμηνύσει  το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου.

Το βασικό σενάριο του ΔΝΤ δεν διαφέρει από εκείνο που είχε παρουσιαστεί τον Φεβρουάριο, μετά την εξέταση της ελληνικής οικονομίας. Οι απαισιόδοξες παραδοχές του για τον ρυθμό ανάπτυξης και το επιτόκιο δανεισμού καθιστούν το χρέος μη βιώσιμο μετά το 2030, καθώς οι ανάγκες εξυπηρέτησης του θα ξεπερνούν το 20% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, το ΔΝΤ αναμένεται ναεπισημάνει μια σειρά από αδυναμίες, μεταξύ άλλων, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Κατά το Ταμείο, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση 10 δισ. ευρώ.           

Δεδομένου όμως ότι η Ελλάδα έχει πάρει τα μέτρα τα οποία είχε ζητήσει το Ταμείο και κυρίως επειδή η Κριστίν Λαγκάρντ έχει αναλάβει σχετική δέσμευση έναντι της Άνγκελα Μέρκελ, το ΔΝΤ θα προχωρήσει σε μια "συμφωνία έγκρισης επί της αρχής" του ελληνικού προγράμματος. Η συμφωνία όμως αυτή θα ενεργοποιηθεί μόνο εάν η ευρωζώνη προχωρήσει σε περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Σύμφωνα με πηγή του ΔΝΤ, οι πιθανότητες να οδηγηθεί το τελικά το Ταμείο σε εκταμίευση του 1,6 δισ. ευρώ που αιτήθηκε η ελληνική κυβέρνηση με την επιστολή προθέσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου "είναι περιορισμένες".
(πληροφορίες: Καθημερινή)

Δεν υπάρχουν σχόλια: