Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Η ΗΡΩΪΚΗ ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

 
 Τα συγχαρητήρια των τοκογλύφων με τον Σολωμό ν' απουσιάζει για να περιγράψει το νέο έπος.. 


Παρόντας είναι μόνον ένας λαός τσακισμένος από τη πρωτοφανή ιστορικά λεηλασία εν καιρώ ειρήνης
Η πολυπόθητη για το κεφάλαιο «έξοδος στις αγορές», που αναμένεται για την ασύδοτη κερδοφορία των ολιγαρχών που βεβαίως θα συνοδεύεται και από νέες περικοπές και φόρους ανακοινώθηκε επίσημα χτες από το υπουργείο Οικονομικών. Εξέλιξη που έρχεται ως συνέχεια των επαίνων που πήρε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα για τις «επιδόσεις» της από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο αναγνώρισε την «πρόοδο» που έχει επιτευχθεί στο μέτωπο των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων.
Παράλληλα, νέα «φιλικά χτυπήματα στην πλάτη» δέχτηκε η κυβέρνηση από τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Π. Μοσκοβισί, ο οποίος σε δηλώσεις του σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό εκθείασε την «μεταρρυθμιστική προσπάθεια» της ελληνικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι «οι μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε η Αθήνα ήταν αναμφισβήτητα πολύ δύσκολες, αλλά ήταν απαραίτητες». Ο Π. Μοσκοβισί, που επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα και θα πραγματοποιήσει επίσημες συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλο αλλά και τον πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη, εκτίμησε ότι τα πράγματα στην ελληνική οικονομία «σήμερα πάνε σαφώς καλύτερα», καθώς «υπάρχει ελπίδα». Πρόσθεσε ότι σε αυτή τη φάση που βρίσκεται η Ελλάδα, και βάσει των «μεταρρυθμίσεων» που έχουν υλοποιηθεί, «πλέον υπάρχουν οι προοπτικές να βρεθεί λύση στο πρόβλημα του χρέους».

Καλά λόγια είχε να πει και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος σε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Bild» σημείωσε μεταξύ άλλων πως «η Ελλάδα έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις και είναι τώρα σε καλό δρόμο». Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε επίσης στην περίοδο των διαπραγματεύσεων του πρώτου εξαμήνου του 2015, υποστηρίζοντας ότι σχεδόν όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης τότε συμφωνούσαν ότι «το καλύτερο για την Ελλάδα θα ήταν η έξοδος από την Ευρωζώνη». Είπε ακόμη ότι υπέρ του Grexit ήταν και ο αντικαγκελάριος και επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Ζ. Γκάμπριελ, ωστόσο «αργότερα εκφράστηκε αντίθετα δημοσίως», ενώ σε σχέση με την Α. Μέρκελ είπε ότι «έθεσε σε προτεραιότητα την ευρωπαϊκή κοινή ευθύνη».

Την «ευνοϊκή» συγκυρία λοιπόν αποφάσισε να αξιοποιήσει η κυβέρνηση, και έτσι χτες δόθηκε εντολή στις συνεργαζόμενες τράπεζες που έχουν αναλάβει την διεκπεραίωση της έκδοσης του νέου ομολόγου («BNP Paribas», «Bank of America - Merrill Lynch», «Citigroup», «Deutsche Bank», «Goldman Sachs» και HSBC) να καλέσουν τους επενδυτές σε υποβολή νέων προσφορών και ταυτόχρονα να απευθύνουν πρόταση στους κατόχους ομολόγων που λήγουν το 2019 για ανταλλαγή των τίτλων αυτών με νέους, λήξης το 2022. Οι νέοι τίτλοι θα εκδοθούν σήμερα και θα αντικαταστήσουν το ομόλογο που εκδόθηκε το 2014 και λήγει το 2019, με προφανή στόχο από κυβερνητικής πλευράς να επιτευχθεί ένα επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό (4,95%) που είχε πετύχει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό σχέδιο για «έξοδο στις αγορές» περιλάμβανε και τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων, με αξιοποίηση των αποθεματικών τους μέσω του «Κοινού Κεφαλαίου» Ασφαλιστικών Οργανισμών και ΝΠΔΔ, που βρίσκεται στη διαχείριση της Τράπεζας της Ελλάδας.

Τσακίζουν οι φόροι το λαϊκό εισόδημα, συνεχίζεται η περικοπή δαπανών
Στο μεταξύ, χτες ανακοινώθηκαν και τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης κρατικού προϋπολογισμού του πρώτου εξαμήνου, τα οποία καταγράφουν έλλειμμα 1,596 δισ. ευρώ, έναντι 1,852 δισ. το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι και πρόβλεψης ελλείμματος 3,092 δισ. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 1,936 δισ., έναντι 1,632 δισ. πέρυσι και στόχου για 431 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο των εσόδων του «τακτικού προϋπολογισμού» (δεν περιλαμβάνονται έσοδα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) διαμορφώνονται σε 21,338 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 74 εκατ. ευρώ ή 0,3% έναντι του στόχου. Τα στοιχεία δείχνουν πάντως απόκλιση έναντι του στόχου στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, κατά 123 εκατ. ευρώ ή 3,7%, και αυτό δίχως ακόμη να έχουν ξεκινήσει οι ημερομηνίες για την καταβολή της πρώτης δόσης φόρου εισοδήματος τον Αύγουστο αλλά και τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Στοιχεία που συνηγορούν στη γενικότερη εκτίμηση ότι φέτος θα καταγραφεί έκρηξη ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών προσώπων προς το Δημόσιο.

Παράλληλα, για την επίτευξη του πλεονάσματος σημαντικό ρόλο έπαιξε ξανά η περικοπή των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς ανήλθαν στα 23,771 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 1,443 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (25,214 δισ. ευρώ). Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 22,863 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 1,149 δισ. Ετσι, μειωμένες κατά 265 εκατ. ευρώ είναι οι επιχορηγήσεις στα νοσοκομεία, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης κατά 72 εκατ. ευρώ, τα επιδόματα πολυτέκνων κατά 55 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: