Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ

 
 ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ
 
 
 Με τις ελίτ να πλουτίζουν ασυγκράτητες και τον λαό να παίνεται στα πεζοδρόμια..
 
«Προ των πυλών» βρίσκεται η επισφράγιση του νέου μνημονίου και με την πλευρά του ΔΝΤ μετά το σχετικό αίτημα και τη συνοδευτική με αυτό «επιστολή προθέσεων» που υπογράφεται από τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. 
 
Για τα περαιτέρω, συνεδριάζει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ιμπεριαλιστικού οργανισμού στις 20 του Ιούλη, ενώ ενδεχομένως και αυτήν τη βδομάδα, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει ένα πρώτο δοκιμαστικό άνοιγμα προς αναζήτηση νέων κρατικών δανείων από τις διεθνείς χρηματαγορές, αλλά και από το εσωτερικό της χώρας, επιδιώκοντας μάλιστα να βάλει στο «κόλπο» και τα αποθεματικά ασφαλιστικών ταμείων.
 
Την ίδια ώρα, το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους αποδεικνύεται βασικός μοχλός για την επιτάχυνση των αντιλαϊκών διεργασιών και μάλιστα σε ορίζοντα πολλών δεκαετιών, μέχρι το 2060, όπως άλλωστε προβλέπεται και από τη σχετική απόφαση - συμφωνία στο Γιούρογκρουπ στις 15 του Ιούνη. Επιπλέον, η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνοδεύει την «άρση της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος» με την «υπενθύμιση» και υποχρέωση για μείωση του κρατικού χρέους στα όρια που προβλέπουν οι Συνθήκες της ΕΕ, δηλαδή στο 60% του ΑΕΠ από περίπου 180% του ΑΕΠ σήμερα.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα λαϊκά στρώματα θα συνεχίσουν να ματώνουν στο βωμό των πρωτογενών πλεονασμάτων και του κρατικού χρέους. Αποκαλυπτικές είναι οι «συστάσεις» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες, η άρση της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος, την οποία πανηγύρισε δεόντως η συγκυβέρνηση συνοδεύεται από τους παρακάτω άξονες:

-- Τήρηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 - 2021. Μεταξύ άλλων, το συγκεκριμένο «πακέτο» περιλαμβάνει την περαιτέρω κατακρεούργηση των συντάξεων, του αφορολόγητου ορίου, των προνοιακών επιδομάτων της λαϊκής οικογένειας, καθώς βέβαια και άλλων «προαπαιτούμενων» που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο της τρίτης «αξιολόγησης» που αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβρη.

-- Τήρηση του «πλαφόν» που έχει τεθεί στις δαπάνες των κρατικών προϋπολογισμών για τα επόμενα χρόνια. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια ακόμη ρήτρα με στόχο βέβαια την απαρέγκλιτη εφαρμογή του αντιλαϊκού προγράμματος.

-- Συμμόρφωση με το κριτήριο του χρέους, δηλαδή με τη βαθμιαία προσαρμογή του στο 60% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με το κεντρικό σενάριο του ΕSM, σε συνδυασμό με τους στόχους για τα πλεονάσματα και τις υποθέσεις για την εξέλιξη του ΑΕΠ, η αναλογία του κρατικού χρέους αναμένεται να υποχωρήσει στο 65,4% το 2060, δηλαδή περίπου στα όρια που προβλέπει το «Σύμφωνο Σταθερότητας» της ΕΕ. Οπως προκύπτει, η διέξοδος του ελληνικού κράτους για νέα δάνεια από τις χρηματαγορές θα γίνεται με το πλαφόν που θα προκύπτει για τη σταδιακή αποκλιμάκωσή του. Σε αυτό το επίπεδο, τυχόν ανάκαμψη πάνω από τις υπάρχουσες μακροπρόθεσμες προβολές - πέρα από τις ανακυκλώσεις δανείων που θα λήγουν - έρχεται να στηρίξει την αναζήτηση μεγαλύτερων δανείων από τις χρηματαγορές, προκειμένου αυτά να διοχετευτούν σε επιχειρηματικούς ομίλους μέσω των Προγραμμάτων Δημοσίων Επενδύσεων των κρατικών προϋπολογισμών.
 
Αντιλαϊκά «ορόσημα» χωρίς τέλος
 
Σε αυτό το φόντο, η «επιστολή προθέσεων» της κυβέρνησης προς το ΔΝΤ παρέχει νέες διαβεβαιώσεις σχετικά με την απαρέγκλιτη τήρηση της αντιλαϊκής συμφωνίας και μάλιστα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και «ορόσημα», όπως αποκαλούνται στην ορολογία του ΔΝΤ τα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» της Ευρωζώνης.

Μεταξύ άλλων, οι παρεμβάσεις της «επόμενης μέρας», περιλαμβάνουν:

-- Εως τον Σεπτέμβρη να νομοθετηθούν αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, που θα προβλέπουν ότι προκειμένου να υπάρχει απαρτία για να αποφασιστεί απεργία θα πρέπει να συμμετάσχει το 50% των εργαζομένων που εκπροσωπούνται στα σωματεία.
-- Νομοθεσία και εφαρμογή ενός «σύγχρονου συστήματος στέγασης, οικογένειας και παροχών αναπηρίας, που χρηματοδοτούνται από τον εξορθολογισμό των περιττών κοινωνικών προγραμμάτων, δηλαδή από την κατακρεούργηση των προνοιακών επιδομάτων σε λαϊκά νοικοκυριά (Μάρτης 2018).
-- Νομοθεσία, έως τον Σεπτέμβρη, με την οποία θα τίθεται ανώτατο όριο στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου για το 2017 και το 2018 και θα διασφαλίζεται πως όποιες συμβάσεις μετατραπούν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου με δικαστικές αποφάσεις δεν θα επηρεάζουν τους στόχους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2018 - 2021.
-- Ολοκλήρωση της «διαδικασίας» σχετικά με τον «επανυπολογισμό» των συντάξεων (Δεκέμβρης 2017).
-- Πλήρης εφαρμογή του συστήματος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια.
-- Αρση των «περιορισμών» (γεωγραφικών, τιμολόγησης, εγκατάστασης κ.λπ.) αναφορικά με τις «απελευθερώσεις» επαγγελμάτων.
-- Πλήρη εφαρμογή των λεγόμενων «εργαλειοθηκών» του ΟΟΣΑ σχετικά με την «απελευθέρωση» των αγορών.
-- Οριζόντια μέτρα, προκειμένου να διευκολυνθεί η αδειοδότηση των επιχειρήσεων, σε συνέχεια των παρεμβάσεων που έχουν προηγηθεί.
-- Εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων. Να σημειωθεί ότι παρά τις μεγάλες μειώσεις λόγω της ραγδαίας υποχώρησης των εμπορικών τιμών, τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ στη λαϊκή κατοικία, θα παραμείνουν ακατέβατα στα σημερινά τους επίπεδα, μέσω αύξησης των συντελεστών που ισχύουν σήμερα.
-- Διορισμός «ανεξάρτητων ελεγκτών» για την πορεία εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα.
Τέλος, στην «επιστολή προθέσεων» προς το ΔΝΤ αναφέρεται ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το υπουργείο Δικαιοσύνης και ανεξάρτητοι νομικοί έχουν γνωμοδοτήσει πως οι περικοπές στις συντάξεις και η μείωση του αφορολογήτου είναι σύμφωνα με τις διατάξεις του ελληνικού Συντάγματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: