Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΑΝΤΟΥ

Φωτογραφία του Κώστας Μπετινάκης.Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΑΝΤΟΥ


Απηνείς διωγμοί κατά δημοσιογράφων που αντιτίθενται στη γραμμή Μέρκελ για το μεταναστευτικό.. 


 Του Κώστα Μπετινάκη 


Κυβερνητικές οδηγίες για την κάλυψη «ευαίσθητων» γεγονότων στη Γερμανία Για όσους από εμάς αποκαλούμε την ΕΡΤ-1 συριζο-κάναλο, έρχεται η απάντηση: Συμβαίνουν τα ίδια και στο Βερολίνο, με τα κρατικά κανάλια. 

Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο ο κρατικός έλεγχος στα δημόσια Μέσα. Η δημοσιογράφος Claudia Zimmermann, ελεύθερη συνεργάτης του δημόσιου καναλιού WDR, (παραρτήματος του επαρχιακού ARD group), υπέστη απηνή διωγμό επειδή αποκάλυψε την αντίθεσή της στην κυβερνητική «γραμμή» για τον χειρισμό της προσφυγικής κρίσης. 

Ιδιαίτερα επειδή αποκάλεσε την πολιτική «ανοικτών συνόρων» της καγκελαρίου Μέρκελ, πολιτική «κλειστών συνόρων» που είναι και η πραγματικότητα. Ξεσπάθωσε στην RT Deutsch, η Zimmermann και αποκάλυψε πως έχασε τη συνεργασία της με την περιφερειακή ραδιοτηλεόραση, όταν αποκάλυψε τις πιέσεις που δέχτηκε από την εργοδοσία να αποφεύγει την κριτική εναντίον της κυβερνητική μεταναστευτικής πολιτικής. 

Την αποκάλυψη για τις πιέσεις που δέχεται είχε κάνει πρώτα στο ολλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό «L1 Limburg”, τον Ιανουάριο του 2016, λέγοντας πως την είχαν προειδοποιήσει να καλύπτει την μεταναστευτική πολιτική της Μέρκελ «με περισσότερο θετικό τρόπο». Και όπως υποστηρίζει στη συνέντευξή της στο RT, «σε όλα τα γερμανικά Μέσα η πολιτική Μέρκελ στο μεταναστευτικό υποστηρίχθηκε θερμά από τους δημοσιογράφους».

 Είναι γνωστό πλέον τοις πάσι ότι τα Μέσα διαμορφώνουν την κοινή γνώμη άρα και τους ψηφοφόρους. «Δεν απολογήθηκα για τις ανταποκρίσεις μου, ούτε τις αποκηρύσσω τώρα. Αλλά το τίμημα ήταν μεγάλο: Σταμάτησαν τη συνεργασία μαζί μου, δέχομαι τηλεφωνικές παρενοχλήσεις και έχουν παραποιηθεί τα ρεπορτάζ μου». Και πρόσθεσε:

 «Η αλήθεια είναι ότι ουδέποτε μου δόθηκαν γραπτές οδηγίες για τον χειρισμό των κυβερνητικών θέσεων, αλλά είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε γενικότερες διαμαρτυρίες. Απλώς δέχτηκα άνωθεν εντολές». 

Επίσημα η Zimmermann δεν έχει απολυθεί από το WDR αλλά οι συνεργασίες της δεν γίνονται αποδεκτές και προτιμώνται άλλοι δημοσιογράφοι να χειρίζονται θέματα που έχει η ίδια προτείνει. 

Της προτάθηκε έμμεσα από συναδέλφους πως «καλό θα ήταν με επιστολή της προς το WDR να τονίζεςι την ακεραιότητα του καναλιού στην κάλυψη των γεγονότων και να απορρίψει όλες τις επικριτικές δηλώσεις που έχει κάνει ως τώρα». «Γνωρίζω ακόμη πως έχουν ειδοποιηθεί οι συνάδελφοι να με αποφεύγουν αν και πολλοί ακόμη με συναντούν όχι δημόσια, αλλά φιλικά, διακινδυνεύοντας τη θέση τους». 

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις για τον τρόπο μετάδοσης των ειδήσεων από τα επίσημα γερμανικά Μέσα, η Zimmermann είπε πως «ο χειρισμός που γίνεται για ορισμένα ζητήματα είναι μονόπλευρος –όπως για παράδειγμα η κάλυψη των νέων οικονομικών αντιποίνων εναντίον της Ρωσίας και η ενοποίηση της Κριμαίας. Το ίδιο συμβαίνει και με την κάλυψη του πολέμου στη Συρία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: