Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Τ' ΑΓΚΑΘΙΑ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ

 
Ευγένιος Ανδρικόπουλος

Όταν εμπορεύεσαι την ομάδα συσσωρεύεις νίκες στο ταμείο σου αλλά ήττες στο χορτάρι. Όταν φασιστικοποιείς το ποδόσφαιρο κερδίζεις εντυπώσεις στη λούμπεν κερκίδα αλλά χάνεις στα γήπεδα. 
Αυτό υπέστη η ιστορική και λαοφιλής ομάδα του Ολυμπιακού από τον Χρυσαυγίτη πρόεδρό της. 

Χρόνια τώρα βγάζει τον κορμό της ομάδας στη βιτρίνα για να τον μοσχοπουλήσει αντικαθιστώντας τον με ψώνια από τις λαϊκές. 


Κι αν μέχρι χθες δεν είχε πληρώσει το πανάκριβο τίμημα δεν ήταν γιατί οι σφυρίχτρες του φούσκωναν τα πανιά του. Ήταν επειδή οι απέναντι φάνταζαν μονόκουποι και η βάρκα τους είχε κολλήσει. Θα ερχόταν ωστόσο νομοτελειακά ώρα της Αποκάλυψης του Ιωάννη γι αυτόν, αφού ό,τι έχει πέσει σε κώμα ή θα πεθάνει ή θα αναστηθεί. 

Αυτό συνέβη με την άλλη επίσης ιστορική ομάδα ενός κοινωνικού «λαθρεπιβάτη» του Μελισσανίδη. Αναστήθηκε εκ της τέφρας της αφού προηγουμένως διασωληνώθηκε με τις τσέπες του ελληνικού λαού. Και μπήκε στο γήπεδο αποφασισμένη να αποδώσει τα του Καίσαρος στον Καίσαρα. 

Και τον εξευτέλισε. 

Του μετασχημάτισε σε ένα μόνο ημίχρονο τις δάφνες από τη κεφαλή του εφήβου σε τρία αγκάθια. Που το ένα πονούσε πιο πολύ από το άλλο επειδή ο ιστορικός έφηβος έκατσε πρόωρα πάνω στις δάφνες του. Πίστεψε κοιτάζοντας τις εξέδρες να εκκενώνονται, πως η αναμέτρηση μόλις είχε λήξει στο 46 λεπτό και με το σκορ 2-0 υπέρ του.. 

Θα μπορούσε εύκολα κάποιος να περιγράψει το γεγονός ως σενάριο ποδοσφαιρικής φαντασίας στο οποίο συμμετείχαν και οι οπαδοί της ΑΕΚ. Για να παραπλανηθεί ο αντίπαλος και να παραιτηθεί της επιδίωξής του σε μια διευρυμένη νίκη. 

Νίκη στην οποία ωστόσο και εξ όσων αποδείχθηκε δεν είχε πιστέψει ποτέ. Το ότι προηγήθηκε ήταν προϊόν συμπτώσεων ή στιγμιαίων εμπνεύσεων και όχι αποτέλεσμα ενός προηγηθέντος σχεδιασμού. Και από ποιον άλλωστε. 
Από τα κουρέλια που περισυνέλεξε ο ρακοσυλλέκτης Κοσοβάρος με εντολή του προέδρου του; 
Τα συγκεκριμένα δεν τραγούδησαν ποτέ για να θεωρηθεί πως τραγουδούν ακόμη. 
Μετατέθηκαν όμως αυτά στην σημαία του Ολυμπιακού που ανεμίζει πλέον σχισμένη σε χίλια κομμάτια επί του σταδίου Καραϊσκάκη. 

Όχι γιατί έκανε μια ήττα. 
Αλλά γιατί ήταν μια προαναγγελθείσα ήττα. 

Και δεν μένει παρά να πάρει ο κόσμος του Ολυμπιακού την υπόθεση στα χέρια του. Και όταν μιλώ για τον λαό του Ολυμπιακού δεν εννοώ τους Τσουκαλάδες. 
Αλλά εκείνον τον λαό των λαϊκών στρωμάτων που ανέδειξε από την σύστασή της την ομάδα ως πολιτικό κοινωνικό και θρησκευτικό σύμβολό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: