Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

ΘΟΛΟ ΤΟΠΙΟ ΤΟ ΚΙΡΚΟΥΡΚ

 
 Η ευκαιριακή συμμαχία 
     Ιράκ - Τουρκίας, ελέω
    Κούρδων αυτονομιστών



Koινά τουρκο-ιρακινά γυμνάσια λίγο πριν το κουρδικό δημοψήφισμα του περασμένου μήνα.
 
  Η Τουρκία δεν κρύβει την ικανοποίησή της για την ανακατάληψη του Κιρκούκ από τον ιρακινό στρατό. Το ζήτημα παραμένει αν η Άγκυρα και η Βαγδάτη κατορθώσουν να συμφωνήσουν στο μελλοντικό καθεστώς της πόλης.
 
  Πριν έναν χρόνο ο Ερντογάν είχε εξαγριωθεί με την άρνηση της Βαγδάτης να συμμετάσχουν και τουρκικές δυνάμεις στην απελευθέρωση της Μοσούλης.
  Το κουρδικό δημοψήφισμα όμως άλλαξε τα πάντα και οδήγησε στη συμμαχία Ιράκ - Τουρκίας, εναντίον των αυτονομιστών Κούρδων του βόρειου Ιράκ.
  Τα πρόσφατα γεγονότα γύρω από την πετρελαιοφόρο περιοχή αλλά και η προώθηση τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στο συριακό έδαφος, αποδεικνύουν πόσο ασαφής είναι η εικόνα που τείνει να διαμορφωθεί στη Μέση ανατολή.
 
Η Ράκα ερειπωμένη από τους βομβαρδισμούς
 
  Οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων SDF, συμμαχίας μεταξύ Κούρδων και Αράβων που υποστηρίζεται από τις δυνάμεις των ΗΠΑ, κατέλαβαν τη Ράκα, εκδιώκοντας τους τζιχαντιστές.
 
  Εκείνο που ανησυχεί ιδιαίτερα την Τουρκία, είναι μήπως η Ράκα, τελικώς παραδοθεί στους Κούρδους, για να καταστεί είναι μέλος της αυτόνομης κουρδικής Ροζάβα. Ο κύριός τους φόβος είναι μην επαναληφθεί ό,τι συνέβη και με τους Κούρδους του βόρειου Ιράκ.
  Kι όλα αυτά επειδή η ένοπλη ομάδα των Κούρδων των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων θεωρείται αδελφική οργάνωση με το PKK. Η Άγκυρα έχει κηρύξει πόλεμο στο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), στη διαμάχη που συνεχίζεται (2016-2017) και που έχει ήδη κοστίσει περισσότερους από 1.700 νεκρούς.
 
  Ο φθοροποιός πόλεμος των τελευταίων 33 χρόνων του ΡΚΚ για ανεξαρτησία των Κούρδων από την Τουρκία έχει συνολικά στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους.
  Η επίσημη αντίδραση της Τουρκίας είναι η ικανοποίηση για την ανακατάληψη του Κιρκούκ από τον ιρακινό στρατό αλλά και επειδή δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι που είχαν εγκατασταθεί εκεί, μετά την αμερικανική κατάληψη του Ιράκ το 2003, εγκατέλειψαν την πόλη καθώς εισέρχονταν οι ιρακινές δυνάμεις.
 
  Για την Άγκυρα η επανεγκατάσταση των Κούρδων στο Κιρκούκ είχε στόχο να αλλοιωθεί τεχνικά η δημογραφική κατάσταση της πόλης, που ιστορικά ανήκε στους Τουρκμένιους.
  «Εδώ και χρόνια έχουν γίνει απόπειρες να αλλάξει η δημογραφική σύσταση του πληθυσμού στο Κιρκούκ με de facto καταστάσεις. Αποτελεί θετική εξέλιξη ότι η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ ανακατέλαβε τον έλεγχο της πόλης», δήλωσε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.
 
  Πάντως, ήδη σημειώνονται κάποιες σκιές στις τουρκο-ιρακινές σχέσεις. Ήδη ακυρώθηκε η επίσκεψη Γιλντιρίμ στη Βαγδάτη, που επρόκειτο να γίνει αυτήν την εβδομάδα, για να εξεταστούν τα μέτρα  που θα λάμβαναν από κοινού οι δύο χώρες εναντίον των Κούρδων του Ιράκ. Σύμφωνα με την Cumhuriyet, η επίσκεψη αναβλήθηκε λόγω του ιρακινού αιτήματος να αποσυρθούν επιτέλους τα τουρκικά στρατεύματα από την ιρακινή πόλη Bashiqa, κοντά στη Μοσούλη.
  Οι 2.000 Τούρκοι στρατιώτες είχαν σταλεί στην περιοχή μετά από αίτημα του Κούρδου ηγέτη Μασούτ Μπαρζάνι, για να εκπαιδεύσουν τους Κούρδους Πεσμεργκά, στην προσπάθειά τους να ανακαταλάβουν τη Μοσούλη από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου.
 Τούρκοι επίσημοι έχουν ενημερώσει τη Βαγδάτη ότι η αποχώρηση των Τούρκων στρατιωτών «δεν είναι στις προτεραιότητες του παρόντος», έγραψε η Cumhuriyet.
 
  Το άμεσο μέλλον θα δείξει πάντως, πόσο θα επηρεάσει τις σχέσεις Άγκυρας –Βαγδάτης, το γεγονός ότι στην κατάληψη του Κιρκούκ συμμετείχαν και σιιτικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από το Ιράν και αν πρόκειται και αυτοί να μοιραστούν την διακυβέρνηση της πόλης, που τόσο επιθυμεί και η Τουρκία.
  Στην Τουρκία το ακροδεξιό Εθνικιστικό Κόμμα (MHP) που συνεργάζεται στενά με το κυβερνών κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), θεωρεί δικαιωματικά το Κιρκούκ τουρκική πόλη, από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
 
  Οι εξελίξεις στο Ιράκ δεν είναι ανεξάρτητες από όσα συμβαίνουν στη Συρία, όπου οι Σύροι Κούρδοι κερδίζουν συνεχώς έδαφος με αμερικάνικη αλλά και ρωσική υποστήριξη.
  Ήδη η κατεστραμμένη και έρημη Ράκα βλέπει αβέβαιο το μέλλον. Οι ΗΠΑ και οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες έχουν ανακοινώσει πως θα παραχωρήσουν την εξουσία της πόλης σε «τοπική διοίκηση»,  
το σχήμα της οποίας παραμένει ασαφές, όπως και η πολιτική και εθνική δομή αυτής της διοίκησης. 
 
OHE: 61.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν το Κιρκούκ
 
   Μετά την κατάληψη του Κιρκούκ από τον ιρακινό στρατό, η Βαγδάτη ανακοίνωσε πως η ανεξαρτησία του Κουρδιστάν «ανήκει στο παρελθόν» και πως το αμφιλεγόμενο κουρδικό δημοψήφισμα «θα πρέπει να ξεχαστεί».
  Από τον ΟΗΕ ανακοινώθηκε πως 61.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν το Κιρκούκ και τις γύρω περιοχές, τις τελευταίες 48 ώρες. Οι περισσότεροι κατευθύνονται προς Βορρά στο Ερμπίλ και την Σουλεϊμανίγα, σύμφωνα με τον Stéphane Dujarric γραμματέα του Πρακτορείου Μετανάστευσης του Διεθνούς Οργανισμού.
 
  Την ίδια ώρα οι Κούρδοι ηγέτες καλούν για «ειρηνική επίλυση του ζητήματος» και ο Masoud Barzani  διαβεβαίωσε χτες πως οι προσπάθειες του έθνους του «δεν έγιναν επί ματαίω» και πρόσθεσε πως οι Κούρδοι «αργά ή γρήγορα θα φτάσουν στον ποθητό τους στόχο».
  Ταυτόχρονα ο Μπαρζάνι αποδοκίμασε το διχασμό των κουρδικών δυνάμεων, και την αποχώρηση των Πεσμεργκά από τις αμφισβητούμενες περιοχές -το Κιρκούκ και όσες καταλήφθηκαν από τις ιρακινές δυνάμεις και τους Σιίτες που υποστηρίζονται από το Ιράν.
  Τουλάχιστον 11 έχουν χάσει τη ζωή τους στις μάχες που δόθηκαν τη Δευτέρα ανάμεσα στον ιρακινό στρατό και τους Κούρδους μαχητές σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, επικαλούμενο αμερικανούς στρατιωτικούς που βρίσκονται στο Ιράκ στο πλαίσιο των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων.
 
«Χάος στο Κιρκούκ»
 
 
 
Ιρακινά άρματα στο Κιρκούκ
 
Σε εκτενή ανάλυση με τίτλος «Χάος στο Κιρκούκ» η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung εκτιμά ότι «οι ιρακινές δυνάμεις προφανώς αξιοποίησαν την εσωτερική διαμάχη μεταξύ των Κούρδων, δηλαδή ανάμεσα στο Δημοκρατικό Κόμμα (DPK) υπό τον τοπικό πρωθυπουργό Μασούντ Μπαρζάνι και μερίδα της Πατριωτικής Ένωσης για το Κουρδιστάν (PUK) που αποτελεί κυρίαρχη δύναμη στην περιφέρεια του Κιρκούκ.
 
  Πολλοί τοπικοί αξιωματούχοι υπάγονται σε αυτή και απέρριψαν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην πόλη τους». Όσο για τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η Άγκυρα «θεωρείται ως προστάτιδα δύναμη των Τουρκμένων στο Κιρκούκ, οι οποίοι δεν θέλουν να ενταχθούν στο Κουρδιστάν. Ταυτόχρονα η Τουρκία κάνει λόγο για δυνάμεις του PKK στην πόλη, θέλοντας προφανώς να υποδείξει ιδεολογική συνάφεια της PUK με το PKK, που έχει απαγορευθεί στην Τουρκία ως τρομοκρατική οργάνωση».
 
  Το ιρακινό Κουρδιστάν, που απολάμβανε de facto πλήρη αυτονομία από την κυβέρνηση της Βαγδάτης από το τέλος του Πρώτου Πολέμου στον Κόλπο στα 1991, προχώρησε στο δημοψήφισμα για πλήρη ανεξαρτησία παρά τις προειδοποιήσει που είχε από τους ηγέτες των χωρών της περιοχής (φίλους και αντιπάλους) καθώς και τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ.
  Ο υπουργός Πετρελαίων του Ιράκ Jabar al-Luaibi, ανακοίνωσε χτες πως σχεδιάζεται η κατασκευή νέου διυλιστηρίου στην πετρελαιοφόρο περιοχή του Κιρκούκ, που ήδη ανακαταλήφθηκε από τις ιρακινές δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: