Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ


 Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ:


Όσο πιο βαθιά (η εμπλοκή μας στα τυχοδιωκτικά σχέδια των Αμερικανών) τόσο πιο καλά !!



Στόχους προς εκπλήρωση έθεσε ξανά χτες η ΝΔ στον πρωθυπουργό, στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ, επιδεικνύοντας ξανά τη στρατηγική τους ταύτιση στους βασικούς στόχους ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων για γεωστρατηγική τους αναβάθμιση στην ευρύτερη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου, όπως περνά μέσα από τη βαθύτερη εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Συγκεκριμένα, αρθρογραφώντας στα «Νέα», ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, μιλά για «απτά, μετρήσιμα αποτελέσματα που αυτή η επίσκεψη πρέπει να φέρει για την Ελλάδα».

Κρίνοντας ότι «η γεωπολιτική συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή και γι' αυτό η θέση της χώρας μας ενισχυμένη», εξηγεί ότι «η Ουάσιγκτον αναζητεί στηρίγματα στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια. Αντιμέτωπη με σωρεία προκλήσεων, χρειάζεται αξιόπιστους εταίρους για να αντισταθμίσει, μεταξύ άλλων, και τη μετάλλαξη της Τουρκίας. Η Αγκυρα εξελίσσεται σε απρόβλεπτο και αβέβαιο σύμμαχο με επιδιώξεις συχνά διαμετρικά αντίθετες από εκείνες των ΗΠΑ και της ΕΕ».

Στον αντίποδα, εξωραΐζοντας τη συμμετοχή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, υποστηρίζει ότι, αντίθετα, η Ελλάδα «παραμένει σημείο δημοκρατίας και σταθερότητας σε έναν γεωπολιτικό κύκλο αστάθειας. Αυτό οφείλεται πρωτίστως στη συμμετοχή μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, στη βάση των σταθερών κοινών αρχών και αξιών της δημοκρατικής Δύσης».
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο υπολογίζει ότι η επίσκεψη Τσίπρα «μπορεί να αποδειχθεί πραγματικά σημαντική. Αρκεί βέβαια να φέρει συγκεκριμένα, θετικά αποτελέσματα σε τουλάχιστον επτά περιοχές ελληνικού ενδιαφέροντος:

-- Συνομολόγηση ενός "Οδικού Χάρτη Στρατηγικής Συνεργασίας" με συγκεκριμένα βήματα και στόχους. Στην οικονομία, στην προσέλκυση επενδύσεων, στην Ενέργεια, στην άμυνα, στην εξωτερική πολιτική, στις νέες τεχνολογίες, στον τουρισμό και τον πολιτισμό.

-- Οικοδόμηση αμοιβαία επωφελούς αμυντικής συμφωνίας, που θα αναγνωρίζει έμπρακτα τη γεωστρατηγική σημασία της χώρας μας και τις θυσίες των Ελλήνων για την εθνική άμυνα.
-- Επωφελής συμφωνία μακράς πνοής για τη χρήση της βάσης της Σούδας, που να ενισχύει την εθνική και περιφερειακή ασφάλεια.

-- Ουσιαστική συνεργασία στο χώρο των Βαλκανίων, που να αντικατοπτρίζει την ειδική θέση και το ρόλο της χώρας μας και να διευκολύνει το οριστικό κλείσιμο του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Χωρίς προσβολή της Ιστορίας μας, χωρίς αλυτρωτισμούς και με πλήρη σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας.

-- Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι δεν μπορεί να συνεχίσει την απαράδεκτη και επικίνδυνη συμπεριφορά των συνεχών προκλήσεων στο Αιγαίο, με ταυτόχρονο πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

-- Επανεκκίνηση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, για να τερματισθεί επιτέλους η παράνομη τουρκική κατοχή.

-- Ισχυρή και ουσιαστική στήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα στις προσπάθειες που καταβάλλει ως σύνορο του δυτικού κόσμου για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: