Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

 
 Το ανείπωτο δράμα του νότου κάλυψε τις ζημιές του Βορά που αν και ήταν μόνον υλικές ήταν μεγάλες
 
 
 
Τις πληγές τους από τις πρόσφατες καταστροφές που άφησαν πίσω της η κακοκαιρία και η εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων, της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης, μετράνε οι κάτοικοι περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι ζημιές σε υποδομές, σπίτια και καλλιέργειες είναι μεγάλες κυρίως σε Πιερία, Πέλλα και Ημαθία, αλλά και σε περιοχές της δυτικής υπαίθρου Θεσσαλονίκης, όπως η Χαλκηδόνα.
 
Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής δηλώσεων των ζημιών που έχουν υποστεί σε σπίτια, καταστήματα, οικιακό και επαγγελματικό εξοπλισμό. Τις επόμενες μέρες αναμένεται η καταγραφή και ο έλεγχος των ζημιών στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Στην Πιερία, πέρα από τις ζημιές στις υποδομές και στην περιουσία των λαϊκών οικογενειών, σημαντικές ζημιές έχουν προκληθεί και στον αρχαιολογικό χώρο στο Δίον. Σήμερα αναμένεται κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να διαπιστώσει την έκταση των ζημιών και τις παρεμβάσεις που απαιτούνται για να αποκατασταθούν οι ζημιές.

Οι πληγέντες κρατούν «μικρό καλάθι» για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, καθώς η πείρα από άλλες περιοχές επιβεβαιώνει ότι συνήθως πρόκειται για υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Ενδεικτική τέτοια περίπτωση είναι οι πλημμυροπαθείς στη Νέα Μηχανιώτα της Θεσσαλονίκης, που 14 μήνες μετά τη φονική πλημμύρα, που στοίχισε τη ζωή σε μια γυναίκα, οι περισσότεροι δεν έχουν λάβει ούτε το έκτακτο βοήθημα των 500 ευρώ. Μόλις πριν από λίγο καιρό πιστώθηκε στο δήμο ποσό 645.000 ευρώ και έως σήμερα έχει αποζημιωθεί περίπου το 20-25% των πλημμυροπαθών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: