Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΜΙΛΟΙ


 ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΜΙΛΟΙ




 Με λόγια απλά: Νέο πεδίο δόξης λαμπρό για τα διεθνή αρπακτικά επί του λαϊκού φυσικού πλούτου..



Νέα επιδείνωση των όρων πρόσβασης των λαϊκών στρωμάτων στο αγαθό της Ενέργειας προοιωνίζονται οι επερχόμενες εξελίξεις στην εγχώρια αγορά Ενέργειας. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει και από τα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της χτεσινής πρώτης μέρας του διήμερου συνεδρίου που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας Ν/Α Ευρώπης (ΙΕΝΕ), όπου τέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος η προσαρμογή της ελληνικής ενεργειακής αγοράς στις κατευθύνσεις της ΕΕ για την «ενεργειακή ένωση», οι ανταγωνισμοί στην ευρύτερη περιοχή της Ν/Α Μεσογείου γύρω από το θέμα της Ενέργειας, οι συνολικότερες αλλαγές που προκύπτουν εξαιτίας της μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρισμού, οι σχεδιασμοί για έρευνες υδρογονανθράκων από μεγάλους ντόπιους και ξένους μονοπωλιακούς ομίλους.

Την εναρκτήρια ομιλία έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, ο οποίος σημείωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την «αποεπένδυση» - την ιδιωτικοποίηση δηλαδή του 40% των λιγνιτικών μονάδων - της ΔΕΗ και πολύ σύντομα θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις. Οπως είπε, η ΔΕΗ θα παραμείνει «βασικός πυλώνας» του ενεργειακού συστήματος ηλεκτρισμού, ωστόσο θα πρέπει να μετασχηματιστεί σε «εταιρεία πολλαπλών δραστηριοτήτων» με «ενισχυμένη διεθνή παρουσία». Αναφερόμενος στους στόχους της κυβέρνησης για τον τομέα της Ενέργειας, σε πρώτο πλάνο έβαλε για μια ακόμη φορά τη μετατροπή της χώρας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, την υλοποίηση των «φιλόδοξων στόχων» για τη μείωση των εκπομπών ρύπων και τα πιο άμεσα θέματα, την υλοποίηση επενδύσεων σε νέες αιολικές εγκαταστάσεις, ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Αποκαλυπτικός ως προς τους σχεδιασμούς της ΔΕΗ, στο πλαίσιο της «μείωσης» των μεριδίων της στην παραγωγή ηλεκτρισμού και στη λιανική αγορά, ήταν ο πρόεδρος της επιχείρησης Μ. Παναγιωτάκης. Οπως είπε, οι αλλαγές που συντελούνται με τη μείωση του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ ΑΕ μπορεί να έχουν «αναγκαστικό χαρακτήρα», από την άλλη πλευρά ωστόσο αντιμετωπίζονται ως «ευκαιρία» για να στραφεί η επιχείρηση σε πιο επικερδείς δραστηριότητες, με αιχμή του δόρατος τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Πάντως, σε σχέση με τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κάτω του 50% της λιανικής, εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι εφικτό να επιτευχθεί, αφού όπως είπε κάτι τέτοιο σημαίνει μεταφορά σχεδόν 4,5 εκατ. καταναλωτών σε άλλους παρόχους, οι οποίοι δεν έχουν προετοιμαστεί για μια τέτοια μετάβαση. Πρόσθεσε ακόμη ότι το 50% των σημερινών πελατών της ΔΕΗ αποτελούνται από κατηγορίες που δύσκολα θα μεταβούν στους «εναλλακτικούς» παρόχους, όπως οι «ευάλωτοι» καταναλωτές και οι βιομηχανικοί. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση βρίσκεται σε διαδικασία αναβάθμισης του δικτύου διανομής, στην κατεύθυνση εγκατάστασης «έξυπνου δικτύου» και αλλαγής των παλιών μετρητών με νέου τύπου ψηφιακούς. Κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι η ΔΕΗ θα πάψει να έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά ηλεκτρισμού, ωστόσο θα «παραμείνει ισχυρή» και θα επεκταθεί στις αγορές φυσικού αερίου, ηλεκτροκίνησης αλλά και σε αγορές του εξωτερικού.

Διαβεβαιώσεις προς τους επενδυτές των ΑΠΕ ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η στήριξή τους και τα επόμενα χρόνια παρείχε ο πρόεδρος του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) Μ. Φιλίππου. Υπογράμμισε ότι επιδιώκεται να υπάρξει νέος τρόπος υπολογισμού της «ταρίφας» που εισπράττουν, δίχως να επιβαρυνθούν οι προμηθευτές ηλεκτρικής Ενέργειας, προϊδεάζοντας για νέες επιβαρύνσεις στα τιμολόγια. Αν και όπως είπε δεν μπορεί να υπάρξει νέα αύξηση στο τέλος ΕΤΜΕΑΡ (το χαράτσι που πληρώνουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος υπέρ ΑΠΕ), οι καταναλωτές θα πληρώνουν «κατιτίς παραπάνω» ανά κιλοβατώρα για να «ενισχυθεί το περιβαλλοντικό προϊόν», δηλαδή η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται μέσω ΑΠΕ.

«Η αστάθεια που επικρατεί στην περιοχή της Ν/Α Μεσογείου δημιουργεί κινδύνους και ταυτόχρονα ευκαιρίες», επισήμανε στην ομιλία του ο Θ. Ντόκος, πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής). Αναφέρθηκε στην ένταση που επικρατεί μεταξύ Τουρκίας και Δύσης και εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να χαραχτεί ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου δίχως συγκατάθεση της Τουρκίας. Επίσης χαρακτήρισε πολύ πιθανή μια «ισχυρή αντίδραση» της Τουρκίας, αν ξεκινήσουν γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ δίχως να έχει προηγηθεί η επίλυση του Κυπριακού.

Ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Στ. Τσοτσορός, αφού εξέθεσε το επενδυτικό πλάνο των ΕΛΠΕ, χαρακτήρισε τις έρευνες για παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου «καθοριστικής σημασίας για τις αναπτυξιακές προοπτικές» της χώρας, προτρέποντας να υπάρξει διευθέτηση της ΑΟΖ με Κύπρο, Αίγυπτο και Λιβύη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: