Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕΤΑΞΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΡΩΣΙΚΩΝ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ


 ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕΤΑΞΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΡΩΣΙΚΩΝ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ


«Θερμό» επεισόδιο αμερικανικών και ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών στη Συρία, σε περιοχή όπου δρουν κυρίως οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF), σημειώθηκε την Πέμπτη. Αμερικανοί υποστήριξαν ότι επί περίπου 40 λεπτά δύο αμερικανικά μαχητικά τύπου «F-22 Raptor» προσπάθησαν να εμποδίσουν τη συνέχιση της πτήσης δύο ρωσικών τζετ «Su-25» κοντά στην περιοχή Αλμπου Καμάλ της Συρίας, πετώντας ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.


Εκπρόσωπος του Πενταγώνου που αναφέρθηκε στο περιστατικό είπε πως τα ρωσικά μαχητικά πέταξαν «πολύ κοντά» στα αμερικανικά, που αντέδρασαν ρίχνοντας φωτοβολίδα για να αποφευχθεί σύγκρουση.

Την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας Ιγκορ Κονασένκοφ, μολονότι δεν αναφέρθηκε ευθέως στο περιστατικό, κατήγγειλε την παράνομη παρουσία και δράση των αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων στη Συρία.

 Είπε πως «εξαπατούν τον κόσμο» οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Ντ.Τραμπ περί νίκης κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία, επειδή έρχονται σε αντίθεση με τις ανακοινώσεις του Πενταγώνου ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν στη Συρία «μέχρι την πλήρη εξάλειψη» των τζιχαντιστών.

Νωρίτερα, στη Γενεύη, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Στ. Ντε Μιστούρα, παραδέχτηκε την αποτυχία του όγδοου κατά σειρά γύρου διαλόγου, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης, μολονότι προηγουμένως η αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης είχε υπονομεύσει την πορεία των συνομιλιών, θέτοντας ως «προϋπόθεση» τον πολιτικό εξοστρακισμό του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ από το μέλλον της χώρας.

Μιλώντας στο ελβετικό δίκτυο RTS, ο Ντε Μιστούρα ζήτησε από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να «επιδείξει θάρρος και να πιέσει τον Σύρο ομόλογό του να δεχτεί τη διεξαγωγή εκλογών και νέο Σύνταγμα, στο όνομα της ειρήνης». Αμφισβήτησε τους γύρους ενδοσυριακών διαβουλεύσεων που διοργανώνει η Ρωσία σε Αστάνα και Σότσι, υποστηρίζοντας ότι η ανακατάληψη εδαφών στις μάχες δεν είναι αρκετή για να φέρει την ειρήνη, αλλά μόνο η «πολιτική διαδικασία».

Η στάση του Ντε Μιστούρα προκάλεσε την αντίδραση του επικεφαλής της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, Μπασάρ Τζααφάρι, που τόνισε πως η Δαμασκός θα αναμένει το περιεχόμενο της έκθεσης που θα παρουσιάσει ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Τρίτη, προτού επανακαθορίσει τη στάση της.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, την Πέμπτη συναντήθηκαν στην Αγκυρα οι επιτελάρχες Τουρκίας, ΗΠΑ και Ιράκ, Χουλούσι Ακάρ, Τζόζεφ Βότελ (συνοδεύονταν από τον επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, Κέρτις Σκαπαρότι) και Οσμάν Γκανίμι αντίστοιχα. Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», που επικαλείται την ανακοίνωση του τουρκικού επιτελείου, στη συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα για την περιφερειακή ασφάλεια, ειδικά σε Συρία και Ιράκ, όπως και μέτρα για την «αντιμετώπιση τρομοκρατικών οργανώσεων».

Την ίδια ώρα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Χ. Μακμάστερ, δήλωσε στο «Αναντολού» ότι «όπως και ο Πρόεδρος Τραμπ, κι εγώ συγκαταλέγομαι σε όσους πιστεύουν σθεναρά σε μια ισχυρή συμμαχία μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ». Πριν από μερικές μέρες ο Μακμάστερ είχε περιλάβει Τουρκία και Κατάρ στις χώρες που στηρίζουν την «ακραία ισλαμική ιδεολογία».

Θυμίζουμε επίσης ότι ο ίδιος σύμβουλος είχε αναγγείλει πως την ερχόμενη Δευτέρα ο Τραμπ θα κάνει εκτενείς ανακοινώσεις για μία «νέα στρατηγική εθνικής ασφάλειας», στην οποία θα επιχειρείται να αντιμετωπιστούν «τρεις απειλές»: Η Κίνα και η Ρωσία, τα «καθεστώτα - παρίες, όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα, και οι εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: