Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

ΟΙ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΣΕ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ


 ΟΙ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΣΕ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ


 Όχι άλλο αίμα στον βωμό του κέρδους των εργοδοτών..


Με σύνθημα «Όχι άλλο αίμα εργατών στο βωμό του κέρδους των εργοδοτών», εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη πραγματοποίησαν την Παρασκευή μαχητική κινητοποίηση στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας (παράρτημα Πειραιά) και του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών, στο πλαίσιο τρίωρης στάσης που κήρυξαν από τις 12 μ. έως τις 3 μ.μ.

Οι μεταλλεργάτες αρχικά συγκεντρώθηκαν στις πέτρινες δεξαμενές «Βασιλειάδη» και με πορεία έφτασαν στο υπουργείο, ενώ αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υπουργό Π. Κουρουμπλή.
Στη διάρκεια της συνάντησης η αντιπροσωπεία των εργαζομένων έθεσε το ζήτημα που διαμορφώνεται στους χώρους δουλειάς με τα εργατικά ατυχήματα με πιο πρόσφατο αυτό που σημειώθηκε στις 11 Γενάρη. Παράλληλα, έθεσε και την καταγγελία του Συνδικάτου για ύπαρξη αμιάντου σε πλοίο που γίνονται εργασίες.

Συγκεκριμένα σε πρόσφατη καταγγελία το Συνδικάτο σημείωνε ότι «στις Δεξαμενές Βασιλειάδη στον Πειραιά στο πλοίο "MOBYLOVE" εκτελούνται εκτεταμένες ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες από πολλά συνεργεία που απασχολούν περίπου 200 εργαζόμενους, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι στο πλοίο υπάρχουν υπολείμματα αμιάντου. Ζητάμε επειγόντως να ελεγχθεί το πλοίο από αρμόδια αρχή και να μας απαντήσετε εγγράφως για τα αποτελέσματα του ελέγχου, έτσι ώστε να μπορούν να συνεχιστούν οι εργασίες με ασφάλεια». Ύστερα από ελέγχους επιβεβαιώθηκε ότι στο πλοίο υπάρχουν υπολείμματα αμίαντου και το Συνδικάτο ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων.

Από την πλευρά του ο υπουργός, σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε στους συγκεντρωμένους, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Σωτήρης Πουλικόγιαννης, ανέφερε σε ό,τι αφορά στις μεικτές επιτροπές ελέγχου ότι θα αναλάβει την πρωτοβουλία να γίνει σύσκεψη στο υπουργείο με τη υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου. Σε σχέση με τον αμίαντο ανέφερε απλώς ότι θα παρακολουθήσει την εξέλιξη.

Οι εργαζόμενοι απαίτησαν το πλοίο να φυλαχτεί από δυνάμεις του λιμενικού και να μη γίνει καμία εργασία μέχρι να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή μεταφορά του αμιάντου και τον καθαρισμό των χώρων του πλοίου.

Ο Σ. Πουλικόγιαννης κάλεσε τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω στο δικαίωμα να γυρίζουν από την δουλειά σώοι στις οικογένειες τους.
Απαιτούν να πληρώσουν οι υπεύθυνοι για τα εργατικά ατυχήματα, να δημοσιοποιηθεί η πορεία όλων των υποθέσεων που πιάστηκαν εργοδότες να μην τηρούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Άμεση επαναλειτουργία και ισχυροποίηση του θεσμού των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, σε 24ωρη βάση και τα Σαββατοκύριακα, με την υποστήριξη της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: