Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

ΔΗΓΜΑΤΑ ΓΡΑΦΗΣ

Σχόλια στο ημίφως (21.01) 
Ο ερυθρόλευκος «Μπερλουσκόνι»


Κλιμακώνει τις προκλητικές πολιτικές παρεμβάσεις του ο εφοπλιστής και μεγιστάνας των ΜΜΕ Βαγγέλης Μαρινάκης. Με χυδαίο τρόπο και ύφος συνεχίζει να καπηλεύεται την ιδιότητά του ως πρόεδρος του λαοφιλέστερου αθλητικού σωματείου της χώρας και να προωθεί το αφήγημα ότι όποιος του ασκεί κριτική «θέλει να κάνει κακό στον Ολυμπιακό και τον λαό του»!
Μετά το δεξιό παραλήρημα της περασμένης βδομάδα ότι «ζούμε σε μια χούντα αλλά θα τους τιμωρήσει ο κόσμος» και «δεν θα επικρατήσουν λογικές Μαδούρο στην Ελλάδα», ο Β. Μαρινάκης συνέχισε να ρίχνει αλλού τις ευθύνες. Για το κλείσιμο του Mega ο Μαρινάκης αναζήτησε ευθύνες στο ΕΣΡ για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ασκεί πιέσεις στις τράπεζες να μην δώσουν νέα δάνεια σε μια χρεοκοπημένη και υπερχρεωμένη επιχείρηση!

Η ΑΔΕΔΥ πυροσβέστης των εργατικών αγώνων

Εύλογες αντιδράσεις και ερωτήματα προκαλεί η απόφαση του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Γιάννη Πάιδα να δηλώσει συμμετοχή σε ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για «τεχνικές πρόληψης ή ελαχιστοποίησης των εργασιακών συγκρούσεων». Συγκεκριμένα, στα τραπέζια συζήτησης περιλαμβάνονται θεματικές ενότητες όπως «τεχνικές πρόληψης ή ελαχιστοποίησης των εργασιακών συγκρούσεων», «τρόποι διαµεσολάβησης και διαχείρισης των ατοµικών ή συλλογικών συγκρούσεων», καθώς και «διαπραγµατεύσεις και συνεργασίες µεταξύ οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων»! Δυστυχώς, μόνο ο εκπρόσωπος των Παρεμβάσεων στην ΑΔΕΔΥ έθεσε θέμα μη συμμετοχής σε ημερίδα που με τόσο προκλητικό τρόπο στοχεύει ενάντια στις εργατικές διεκδικήσεις και μορφές αγώνα και προωθεί ξεδιάντροπα τον εργοδοτικό συνδικαλισμό. Οι υπόλοιπες παρατάξεις απέφυγαν να τοποθετηθούν. Φαίνεται ότι η ΑΔΕΔΥ ζήλεψε τη απροκάλυπτη εργοδοτική στάση της ΓΣΕΕ και τρέχει να την προλάβει

Βαθύ μαύρο

Πρόσφατα εκδηλώθηκε μια άνευ προηγουμένου χυδαία διαδικτυακή επίθεση από τον ιστότοπο Βαθύ Κόκκινο σε αγωνιστές, δημοσιογράφους και συλλογικότητες, ανάμεσά τους στην Παντιέρα και σε έναν εκ των συντελεστών της, τον Νίκο Ξηρουδάκη. Η εντελώς ανυπόστατη αυτή επίθεση χρησιμοποιεί φρασεολογία και πρακτικές έξω από κάθε πολιτική αντιπαράθεση ή κινηματική λογική. Ξεπερνά κάθε όριο, αποκαλύπτοντας λογικές μικροϊδιοκτησίας του διαδικτύου. Οι χυδαιότητες που αναπαράγονται επιστρέφουν σε όσους τις γράφουν. Δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε σε αυτόν τον δρόμο, που σε τίποτα δεν θυμίζει κάτι από το κόκκινο της μαχόμενης Αριστεράς.
Η συμβολή του συλλογικού εγχειρήματος της Παντιέρας στην υπόθεση της αντικαπιταλιστικής και κομμουνιστικής Αριστεράς, στον θεωρητικό και πολιτικό διάλογο και σε κάθε αγωνιστικό σκίρτημα δεν μπορεί να αμαυρωθεί. Ο καθένας κρίνεται από τις αρχές, τον πολιτικό πολιτισμό και την κοινωνική πρακτική του.

Ξυλοδαρμός στα παρασκήνια

Πρωτοφανής στα θεατρικά χρονικά είναι η περίπτωση του ξυλοδαρμού της ηθοποιού Σοφίας Παυλίδου από τον Μάνο Παπαγιάννη, συμπρωταγωνιστή της στην παράσταση «Πετάει, πετάει» στο θέατρο Χυτήριο. Αρνητική εντύπωση προκαλεί η καθυστερημένη αντίδραση της διεύθυνσης του θεάτρου, που εξέδωσε σχετική ανακοίνωση μία εβδομάδα μετά το περιστατικό και με την οποία επιχειρείται η «διαφύλαξη κλίματος ειρήνης». Κρατώντας ίσες αποστάσεις και τηρώντας το στερεότυπο «καταδικάζουμε τη βία από όπου και αν προέρχεται», ανακοινώνεται η απόλυση του ηθοποιού, ενώ λάμπει διά της απουσίας του το γεγονός ότι η Σοφία Παυλίδου έπεσε θύμα βάναυσης κακοποίησης. Έτσι, ο ξυλοδαρμός εντάσσεται «στις ιδιωτικές διαφορές» και βρίσκεται πλέον «στη σφαίρα… της δικαιοσύνης». Όμως η βία κατά των γυναικών δεν είναι ένα άθροισμα «ιδιωτικών διαφορών», αλλά ένα κοινωνικό φαινόμενο που αφορά όλους και όλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: