Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ


 ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ


Σειρά αιτημάτων που αναδεικνύουν την απόγνωση των παραγωγών της υπαίθρου



Εντείνονται οι προετοιμασίες των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων για το στήσιμο μπλόκων σε κομβικά σημεία της χώρας από σήμερα 22 έως τις 28 Γενάρη, ανταποκρινόμενοι στην απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, κλιμακώνοντας την πάλη τους ενάντια στα παλιά και νέα μέτρα των μνημονίων και της ΚΑΠ της ΕΕ, που τους σπρώχνουν, ακόμα γρηγορότερα, στο ξεκλήρισμα.

Σταθμός σε αυτήν την αγωνιστική πορεία θα είναι το μεγάλο συλλαλητήριο, στις 3 Φλεβάρη, στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της έκθεσης AGROTICA.

Το πρώτο ισχυρό μπλόκο θα στηθεί σήμερα Δευτέρα 22 Γενάρη από τους αγρότες της Καρδίτσας, στην Εθνική Οδό Ε65 (Δέλτα Καρδίτσας), ενώ ήδη τα τρακτέρ βρίσκονται στις πλατείες των χωριών.
Στο νομό Τρικάλων, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Άνοιξη» αποφάσισε το στήσιμο του μπλόκου την Τετάρτη 24 Γενάρη, στον κόμβο του Μεγαλοχωρίου από τις 12.30 το μεσημέρι.
Στο νομό Λάρισας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων αποφάσισε να στηθεί μπλόκο στον Πλατύκαμπο, την Πέμπτη 25 Γενάρη ενώ χθες Κυριακή πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου, από τον Αγροτικό Σύλλογο που θα συμμετέχει στο μπλόκο της Λάρισας.

Επίσης στο νομό Μαγνησίας, την Τετάρτη 24 Γενάρη οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ζαγοράς, Πουρίου, Μακρυρράχης, Νοτίου Πηλίου, Αλμυρού - Σούρπης και η Επιτροπή του Μπλόκου Αερινού οργανώνουν κινητοποίηση με αγροτικά μηχανήματα στην Εφορία του Βόλου ενώ ο προσανατολισμός είναι για στήσιμο μπλόκου στον κόμβο του Αερινού, δίπλα στην Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης.

Στη Φθιώτιδα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του Νομού, αποφάσισε να στηθούν μπλόκα στις 29 Γενάρη σε Ανθήλη και Δομοκό, καθώς και τη συμμετοχή της στη μεγάλη κινητοποίηση στην έκθεση «ΑΓΡΟΤΙΚΑ» στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα θα συνεχίζονται καθημερινά οι εξορμήσεις για την ενημέρωση και τη συμμετοχή των αγροτών στις κινητοποιήσεις.
Στην Ευρυτανία, η Επιτροπή Αγώνα Αγροτοκτηνοτρόφων της Βαλαώρας, σε σύσκεψη, αποφάσισε να συνεχίσει όλη την προσεχή εβδομάδα τις περιοδείες ενημέρωσης των αγροτών, ενώ την Κυριακή 28 Γενάρη θα προχωρήσει σε συμβολικό αποκλεισμό της γέφυρας του Αγραφιώτη στο Κρυονέρι.
Στην Αιτωλοακαρνανία, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων σε χθεσινή της σύσκεψη αποφάσισε το στήσιμο μπλόκου στο δρόμο Αγρινίου - Μεσολογγίου, μεταξύ των κόμβων Συκιάς και Ερμίτσας το Σάββατο 27 Γενάρη στις 11 το πρωί ενώ μέχρι τότε θα γίνονται εξορμήσεις ενημέρωσης στα χωριά της περιοχής.

Στην 'Αρτα, συλλαλητήριο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Γενάρη, στις 10 π.μ., στη γέφυρα της Άρτας, όπως αποφασίστηκε σε σχετική σύσκεψη.  

Στην Κρήτη, οι αγρότες του Ηρακλείου έχουν αποφασίσει για στήσιμο μπλόκου στα Πραιτώρια την Τετάρτη 24 Γενάρη, από τον Αγροτικό Σύλλογο Αστερουσίων και στα Χανιά συγκέντρωση των τρακτέρ την Παρασκευή 26 Γενάρη στις 12 το μεσημέρι στην πλ. Δημοτικής Αγοράς.

Στην Πελοπόννησο, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης καλεί τους αγρότες με τα μηχανήματά τους στο σταθμό της Μεσσήνης, την Πέμπτη 25 Γενάρη στις 6 το απόγευμα.
Στην Κοζάνη σε σύσκεψη που διοργάνωσαν την Κυριακή ο Αγροτικός Σύλλογος Βοΐου και η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών περιοχής Τσιαρτσιαμπά αποφασίστηκε να γίνουν όλη την εβδομάδα εξορμήσεις ενημέρωσης στα χωριά της περιοχής για συζήτηση των προβλημάτων με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους ενώ ο προσανατολισμός είναι το στήσιμο μπλόκου την Κυριακή 28 Γενάρη στη γέφυρα Σερβίων.

Συσκέψεις σήμερα, Δευτέρα 22 Γενάρη

  • Στις σύσκεψη καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» στις 7 μ.μ. στην αίθουσα της «Βέτλανς» στη Νάουσα.
  • Σε σύσκεψη καλεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Έβρου «Η Ενότητα» στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας.
  • Ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» καλεί σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αιγίου.

Βασικά αιτήματα του πλαισίου πάλης  


1. Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα, με το οποίο θα μπορούν οι αγροτικές οικογένειες να ζουν με αξιοπρέπεια και να συνεχίσουν την αγροτική απασχόληση. Άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών από τους εμπόρους και τους συνεταιρισμούς με την παράδοση των προϊόντων τους.

2. Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, όπως στους βιομήχανους, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια και των άλλων χαρατσιών, κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής κ.ά.

3. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.

4. Κατάργηση των μεγάλων αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές, συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

5. Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος των 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

6. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.

7. Να καλυφθούν οι ζημιές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει, εξόφληση των αποζημιώσεων που είναι σε εκκρεμότητα. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

8. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ 2014 - 2020 και των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: