Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ


 Το κατηγορητήριο; Συμπαραστάθηκαν σε απολυμένους συναδέλφους τους..



Σε ένα ακόμα επεισόδιο που επιβεβαιώνει την κλιμάκωση του αυταρχισμού κυβέρνησης - εργοδοσίας - αστικού κράτους σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος, η αστυνομία προχώρησε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη στη σύλληψη της προέδρου και του αντιπροέδρου της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, επειδή το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ στις 6 Μάρτη εξέδωσε ψήφισμα συμπαράστασης σε εργαζόμενη ιδιωτικής εταιρείας με έδρα την Καλλιθέα στην Αττική, που απολύθηκε ενώ ήταν έγκυος.

Η σύλληψη των δύο συνδικαλιστών έγινε στο πλαίσιο της διαδικασίας του αυτοφώρου που διέταξε ο εισαγγελέας, μετά από μήνυση που υπέβαλε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης για συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος των μελών του ΔΣ της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Ερωτήματα γεννά η σπουδή της Εισαγγελίας να κινήσει τη διαδικασία του αυτοφώρου και να διατάξει την άμεση σύλληψη των συνδικαλιστών.

Το «έγκλημα» των συνδικαλιστών της Α' ΕΛΜΕ είναι ότι εξέδωσαν ψήφισμα καταδίκης της εργοδοσίας της εταιρείας «VresNET» (εταιρεία τηλεφωνικού καταλόγου), η οποία προχώρησε στην απόλυση εργαζόμενης, ενώ αυτή βρισκόταν στον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης. Στη συνέχεια, σύμφωνα με καταγγελίες, απέλυσε τρεις ακόμα συναδέλφους της που την υπερασπίστηκαν και υπέβαλε μήνυση στην απολυμένη και σε όσους κατήγγειλαν τις πρακτικές της.

Στο πλευρό των συλληφθέντων που κρατήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Τούμπας, βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, ο οποίος πραγματοποίησε παρέμβαση στον διοικητή του Τμήματος, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των συνδικαλιστών. Εξω από το Αστυνομικό Τμήμα συγκεντρώθηκαν συνάδελφοί τους εκπαιδευτικοί, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι άλλων κλάδων, καταδικάζοντας τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία και απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή τους.
Κάτω από τη δυναμική κινητοποίηση των εργαζομένων, οι δύο συνδικαλιστές αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι, μετά από εισαγγελική παρέμβαση.

Με ανακοίνωσή της, η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καταγγέλλει τις δύο συλλήψεις, υπογραμμίζοντας ότι «η ενέργεια αυτή αποτελεί προσπάθεια εκφοβισμού και καταστολής της δράσης των εργατικών σωματείων που υπερασπίζονται τα εργατικά δικαιώματα. Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης και των εργοδοτών δεν έχει τέλος. Μετά τις απειλές, τις απαγορεύσεις και τα ΜΑΤ, διώκεται ακόμα και η αλληλεγγύη ανάμεσα σε εργαζόμενους. Η αντιλαϊκή πολιτική πάει χέρι χέρι με την ένταση της καταστολής. Απέναντι στα κρούσματα αυταρχισμού και τρομοκράτησης οι εργαζόμενοι να αντιτάξουν τον οργανωμένο συλλογικό αγώνα».

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει τη σύλληψη της προέδρου και του αντιπροέδρου της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και τονίζει: «Μετά τα ΜΑΤ, τις απαγορεύσεις, τώρα ποινικοποιείται και η έκφραση αλληλεγγύης. Ο αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης και των εργοδοτών δεν θα περάσει. Απαιτούμε εδώ και τώρα να αφεθούν ελεύθεροι και να απαλλαγούν από κάθε κατηγορία. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας. Καλούμε όλες τις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους ΠΕ να καταδικάσουν τον αντιλαϊκό και αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης».

Να σημειωθεί ότι το Συνδικάτο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) είχε καταγγείλει τον περασμένο Οκτώβρη ότι η εργοδοσία της «VresNet Group Μονοπρόσωπη ΙΚΕ» αρχικά δεν αναγνώρισε την αναρρωτική άδεια που είχε λάβει εργαζόμενη σε προχωρημένη εγκυμοσύνη και στη συνέχεια προχώρησε στην απόλυσή της.

Το Συνδικάτο κατήγγειλε επίσης ότι η εργοδοσία προχώρησε σε μηνύσεις ενάντια σε συνδικαλιστές και εργαζόμενους που συμμετείχαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην εταιρεία, που βρίσκεται στην Καλλιθέα, στην οποία συμμετείχαν το ΣΕΤΗΠ, η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας και άλλοι φορείς. Στην πρόσφατη Γενική του Συνέλευση, το ΣΕΤΗΠ υιοθέτησε ψήφισμα ενάντια στη δίωξη και ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, στο οποίο καταγγέλλει και τις μηνύσεις της εργοδοσίας της «VresNet».

Δεν υπάρχουν σχόλια: